Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Francouzský Chamberlain se jmenuje Sarkozy?

Patří k politikům, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a chlubí se tím, že i hrouda bláta se v jejich rukou promění v ryzí zlato. Proto neudivuje, že Nicolas Sarkozy spěchal, aby svým krajanům – a prostřednictvím tiskových agentur celému světu – hned zatepla vyjevil, jak hodnotí výsledky středečního bruselského summitu EU k situaci Řecka. A patřičně vyzdvihl svůj osobní přínos na jeho výsledcích.

Učinil tak v projevu, který v přímém přenosu přenášely ve čtvrtek v hlavním večerním vysílacím čase z Elysejského paláce veřejnoprávní televizní stanice France 2 a komerční kanál TF 1. Diváky u obrazovek v něm bombasticky ujistil, že především jeho zásluhou „Evropa je zachráněna“, čili, že unijní sedmadvacítce už nehrozí rozpad a navíc „francouzský vliv v ní nadále zůstane dominantní“.

Jeho rétorika byla ovlivněna blížícími se prezidentskými volbami ve Francii a zejména tím, že podle nejnovějších výzkumů demografického institutu Ifop plných devětašedesát procent dotázaných Francouzů je nespokojeno s úlohou Sarkozyho jako krizového manažera na evropské úrovni. Proč tedy nevyužít možnosti pochválit sám sebe a vykázat pochybovače do patřičných mezí dříve než se projeví zákonité důsledky bruselského rozhodnutí v každodenním životě běžných Evropanů?

Není koneckonců prvním státníkem, který se tak chová. Osobně mi připomíná jistého Neville Chamberlaina, prvního ministra vlády Jeho britského Veličenstva na sklonku třicátých let minulého století. Do dějin se zapsal především výrokem, který pronesl po návratu ze schůzky šéfů vlád Francie a Spojeného království s italským ducem Mussolinim a Adolfem Hitlerem v porýnském Bad Godesbergu, kde byla zpečetěna Mnichovská dohoda, podle níž byla na podzim 1938 odstoupena československá pohraniční území nacistickému Německu. Svůj podpis pod vyděračským dokumentem hodnotil jako vynikající státnický akt, jímž, jak sdělil davům shromážděným po příletu na londýnském letišti, „zajistil mír naší i příštím generacím“. Jak hluboce se mýlil, ukázaly následující události: pohlcení zbytku okleštěných Čech a Moravy hitlerovskou říší 15. března 1939 a přesně o 170 dní později vypuknutí druhé světové války, která si vyžádala více než 60 milionů lidských obětí.

Dopady středečního bruselského summitu rozhodně nebudou mít podobně katastrofální důsledky. K vybřednutí ostatních evropských ekonomik z krizové pasti však rozhodně nepřispějí. To ostatně navzdory jásavému optimismu připustil ve svém televizním projevu i prezident Sarkozy. Spoluobčanům v jeho závěru připomenul, že mají „více a lépe pracovat“, přispívat „ ke snížení rozpočtového deficitu“, , neboť(na rozdíl od Řecka, jemuž banky „odmažou“ polovinu astronomického dluhu) se „dluhy musejí splácet“. Čili neříká nic jiného než ostatní politici na našem kontinentě a nepřímo naznačuje, že cenu za záchranu sedmadvacítky ponese na svých bedrech oněch devětadevadesát procent obyvatel členských zemí, kteří – řečeno slovy ideologů hnutí Occupy Wall Street - nedisponují na rozdíl od zbývajícího jednoho procenta žádnou ekonomickou ani politickou mocí.

Autor: Herbert Kratzer | pátek 28.10.2011 16:47 | karma článku: 19,44 | přečteno: 800x
  • Další články autora

Herbert Kratzer

Vsaďte na Lenina - vždy vyhrajete!

Ne, nebojte se, nechci propagovat myšlenky jistého Vladimira Iljiče Uljanova, známějšího pod přezdívkou Lenin, jako všelék na neduhy světa sužovaného finanční krizí. Jeho učení, jež odstartovalo v listopadu 1917 bolševický puč v Rusku a odtud se šířilo s razancí vlny tsunami, naštěstí pohřbily trosky berlínské zdi o dvaasedmdesát let později. A doufejme, že definitivně! Nicméně takřečený „vůdce světového proletariátů“ může právě v situaci, kdy se banky otřásají v základech, přinést všem, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a investovat, značné bohatství, či alespoň docela příjemný zisk.

30.11.2011 v 20:26 | Karma: 5,23 | Přečteno: 668x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Za všechno můžeme my, voliči!

Na naší domácí politické scéně to opět vře. Okolnosti odchodu faktického lídra Věcí veřejných Víta Bárty ze stávajícího Nečasova kabinetu rozpočtové odpovědnosti vytvořily živnou půdu pro zrod nejrůznějších konspiračních teorií, rádoby hlubokomyslných úvah o morálce a etických principech her na politickém pískovišti i katastrofických scénářů dalšího vývoje v české kotlině, nad nimiž by závistí bledli i renomovaní tvůrci hollywoodských politických thrillerů.

10.4.2011 v 9:31 | Karma: 18,62 | Přečteno: 1353x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Zrodil se mučedník Engel…

V židovsko-křesťanské kultuře, k jejímuž odkazu se hlásíme a rozvíjíme ho, odnepaměti platí: každá úspěšná ideologie, sociální hnutí, ale i zájmy jedné profesní skupiny determinované hnutí občanské neposlušnosti k tomu, aby oslovilo masy, nezbytně potřebuje charismatického Martyra.

20.2.2011 v 12:08 | Karma: 32,46 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Pláčou dobře, ale bohužel na vlastním hrobě

„Je příliš brzy, je příliš pozdě. Pozdě začínat, nebo začínat znovu, brzy končit...“ Slova francouzské spisovatelky Marguerite Durasové, jimiž charakterizuje situaci, v níž se nacházejí hrdinové její novely Moderato Cantabile, totiž nejpřesněji vystihují současný stav sporu mezi účastníky lékařské akce Děkujeme, odcházíme na straně jedné a českým státem i většinou naší veřejnosti na straně druhé.

17.2.2011 v 15:43 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Elixír věčného zdraví nalezen!

Konečně máme jasno! Dejme sbohem bezesným nocím, v nichž jsme spřádali katastrofické vize konce světa, který v české kotlině vyvolá hromadný exodus lékařů-odborářů. Už se nemusíte bát, vzkázal nám ministr zdravotnictví Leoš Heger prostřednictvím serveru Parlamentní listy.cz po zatím posledním jednání s představiteli LOK a ČLK.

14.2.2011 v 21:05 | Karma: 13,20 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  10:22

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1864x
nepoučitelný optimista

Seznam rubrik