Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Putin, moc a válka

Dnes si připomínáme smutné výročí invaze sovětských vojsk, při kterých zemřelo přes 100 lidí. Byli jsme moc tolerantní a demokratičtí a to SSSR nestrpělo. V podobné situaci se dnes nachází Ukrajina, která se ovšem dnes již ruské agresy brání zuby nehty.

V roce 1968 do Československa vpadla vojska Varšavské smlouvy, aby dali do pořádku svobodomyslný rozvoj země. Dnes, ačkoliv mnoho lidí tvrdí, že Rusko se demokratizuje, tak stále v Rusku není povolená opozice, nemá žádný politický vliv na dění v zemi. Stejně tak si Vladimír Putin stále drží veškerou moc ve svých rukou. Fakticky je diktátorem, který se schovává za pár hezkých slov o demokracii. 

Připomenout si tuto smutnou událost je dnes důležitější než kdy jindy, protože se stále více ukazuje, že Rusko by rádo pod vedením Putina rozšířilo svůj vliv, ne-li obnovilo bývalý Sovětský svaz. Na naše úzémí tehdy poslalo SSSR na 6300 tanků a něco mezi 200 000 a 500 000 vojáků. Podrobnější informace lze nalézt na stránkách bezkomunistu.cz

Politika síly a obsazování

Ukrajina je dnes v jiné pozici, protože Rusové si dnes nemohou dovolit poslat otevřenou invazi na území jiného státu a tak ji schovávají, sundávají insignie a dováží zbraně a techniku. Ukrajina se ovšem poté, co jí byl zabrán Krym, pustila do tvrdé obrany svého území. Vedou se mnohé diskuse o tom, zda byl Krym ruský nebo ukrajinský, zda-li měl Putin právo jej zabrat. Jenže tyto diskuze jsou mimo. Jde jen o jednu věc. Krym patřil Ukrajině a dlouhá léta s tím nikdo neměl problém, když se ukázalo, že by se Ukrajina mohla přiklonit k Eu, tak jej Rusko bez skrupulí zabralo vojenskou silou a překvapilo nepřipravenou Ukrajinskou armádu. Stejně tak již před tím zabralo Jižní Osetii a Abcházii, s tím, že lidé tam mají právo na to určit si , zda chtějí být samostatní. Jenže lidí se nikdy nikdo neptal. Dnes jsou tyto nové republiky defacto součástí Ruska a nemůžou se odtrhnout , ani kdyby si to lidé přáli. Stejně jako na Krymu Putin tvrdil, jak se všichni chtěji přidat k Ruské federaci a vytvořil evidentně zfalšované referndum, které by bylo pro smích, kdyby nenásledovalo vojenské obsazení polostrova. 

Ukrajina dnes bojuje o celý východ své země. Průběžně se ukazují zprávy o tom, jak do oblasti proudí Ruská technika, vojáci, ale i tuny a tuny dezinformací a proruské propagandy. Je nesmírně důležité si všimnout klasicky ruských rysů povstání na východě Ukrajiny. Separatisté zde na rozdíl od Majdanu nenastoupili jako obyčejní lidé protestovat, ale rovnou přišli s kulomety, samopaly a dokonce i masivní armádní technikou. Něco samozřejmě ukradli ve vojenských skladech, ale pravdu bude pravděpodobně taková, že zásoby jim dodávali jejich ruští přátelé. Nicméně obsazení další části Ukrajiny už tak hladce jako s Krymem neproběhlo. Ruská agrese totiž zmobilizovala jednak národní povědomí Ukrajinců (nejsou to Rusové) a druhak je moblizovala k rychlému jednání. Armáda Ukrajiny se byla schopná dostat do bojeschopného stavu a nyní se braní. Můžeme jenom doufat a modlit se, že mají dostatek síly na to udržet se dost dlouho, dokud Putin tuto rozpínačnou agresivitu nezastaví. Pokud ne, tak příště by Rusko mohlo zabrat Finsko, Litvu ,Estonsko a další. Proč? Protože může, protože chce a protože si myslí, že jim náleží taková moc. 

Dnešní výročí nám tak připomíná nejen to, jak dokáží být někteří Rusové a obzvláště jejich vedení, krutí, ale i to, že tato hrozba je stále aktuální. Mnoho Rusů samozřejmě nesouhlasí s touto bezprecedentní agresí a proto se nesmí náš hněv nikdy obrátit proti běžnému ruskému obyvatelstvu, ale daleko více proti dobyvačným vedení Ruské federace! A hlavně nesmíme si nalhávat, že se nás dění na Ukrajině netýká. Tyká se nás a to velmi těsně. Nezapomínejme, co dokáží!

 

Stránky bezkomunistu.cz hledají redaktory, autory, pisálky a blogery, kteří by chtěli ve volném čase přispět informacemi a zajímavými přiběhy, aby vzpomínka na komunismus a jeho hrůzy nikdy nezmizela. Pokud by měl někdo z Vás, milí čtenáři, zájem, tak mě můžete kontaktovat na emailu adam.kracik@hotmail.com. Děkuji:)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Kracík | čtvrtek 21.8.2014 14:30 | karma článku: 21,30 | přečteno: 1149x
  • Další články autora

Adam Kracík

Malý konec

Pokud vše skončí, tak co bude ta úplně poslední věta či slovo, které po sobě zanecháte na umírajícím světě?

18.5.2016 v 21:40 | Karma: 9,40 | Přečteno: 217x | Diskuse| Poezie a próza

Adam Kracík

Špatnej den

Je dobrý bejt snílek? Nebo je lepší bejt smířenej se vším? Příběh dívky, která se snažila být něčím víc...

10.5.2016 v 22:22 | Karma: 6,78 | Přečteno: 200x | Diskuse| Poezie a próza

Adam Kracík

Jak Češi slaví smrt

Zemře několik stovek lidí a český internet je plný oslav. Divíme se barbarismu arabského světa, kde lidé oslavují teroristické útoky a sami slavíme. Oslavy nejsou na ulicích, ale jsou na internetu. Je to pro nás typické.

19.4.2016 v 13:15 | Karma: 18,15 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Politika

Adam Kracík

Hlavně prázdný

Co se stane s člověkem, který bude moci prodávat své vzpomínky a emoce? Kam až může dojít člověk, který se prodejem vzpomínek živí?

7.3.2016 v 0:17 | Karma: 6,51 | Přečteno: 182x | Diskuse| Poezie a próza

Adam Kracík

Anežka

Jak to ty lidi dělají, pomyslela si Anežka, když odcházela z práce. Jak to dělají, že vypadají v práci šťastní, když já to tam tak nenávidím. Je mi to z duše odporné.

9.2.2016 v 21:10 | Karma: 16,64 | Přečteno: 1741x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1913x
Pracuji jako asistent u osob s těžkým mentálním postižením a končím studium na UK.