Mladík znásilňoval ženy a stejně se mu nesčítají tresty!

Dnes idnes.cz zveřejnilo článek o mladém muži, který znásilnil více žen. Policie jej dopadla pomocí chytrých metod, za což ji náleží díky. Nicméně vzhledem k tomu, že muži je 18 let a hrozí mu maximálně 10 let vězení, vrátí se v ještě větší síle a pravděpodobně i s horšími návyky, které získá ve vězení.

Jsou to jednoduché počty. Dnes je tomuhle klukovi 18 let a asi celkem bez problémů zvládnul znásilnit více žen, které se mu nedokázali ubránit. Říká se, že člověk se na vrchol své fyzické síly dostane někde kolem 25-27 let. To znamená, že když dostane maximální trest, tak se vrátí silnější a pravděpodobně po zocelení ve vězení i nebezpečnější. Bylo by krásné věřit tomu, že vězení dokáže člověka napravit, ale takové vězení ještě nikdo nikdy nevymyslel (resp. se zde jedná o pravděpodobnosti, kdy některá vězení budou mít lepší výsledky a jiná zase horší). Takže na čem teď vlastně jsme?

Uvězníme člověka, který je brutální, nemorální a odporný. Za deset let ( a je dost dobře možné, že to těch deset let ani nebude) pustíme na svobodu člověka stejného, akorát silnější a znalejšího nových možností. V tuhle chvíli je na místě si položit otázku, proč to neuděláme jako v jiných zemích ( např. U.S.A.) a nesečteme mu tyto tresty dohromady?

Je to vlastně velmi jednoduchá otázka. V čistě logickém slova smyslu nedává náš nynější systém pražádnou logiku. Pokud takový člověk znásilní žen padesát, bude stále na úrovni muže, který se opije a znásilní jednu ženu a bude toho litovat (oba případy budou jistě zavrženíhodné, nicméně rozdíl tam je znatelný). Mladý rom připravil několika ženám takový zážitek, na který do konce svého života nezapomenou a následky si ponesou celý život. Proč by měl tedy pykat pouze za jeden jediný případ ze všech, které provedl? Proč by měl mít tu moc zničit život více ženám a sám si za to odsedět jen jeden trest? Podle mě k tomu může být jediný důvod a ten by se dal hravě vyřešit.

Sčítání trestů je problematické ve chvíli, kdy se jedná o menší delikty. Pokud by se nějaký dospívající člověk dal na špatnou stezku ( řekněme, že pochází ze špatných rodinných kontextů, nemá peníze, bydlení a neví si rady). Pak by mohl začít krást a postupně by se mu mohli tresty nasčítat tolik, že by si odseděl dlouhá léta za menší prohřešky. Pak když by odešel z vězení, pravděpodobně by už nevěděl, co se svým životem dělat jíného a znovu by se pustil do kriminality. V tomto případě si myslím, že by vězení mělo mít více výstražnou funkci a mělo by se lidi snažit potrestat tak, aby byli schopni se vrátit do normálního života.

Jenže tohle všechno se dá vyřešit legislativní úpravou zákonů. Šlo by o to, aby se u menších deliktů nesčítaly tresty. Znásilnění to je ovšem úplně jiná věc. Je to brutální útok, který oběti připraví o hrozně moc. Znásilnění zničí oběti minimálně podstatnou část jejího života a pachatel to musí vědět a přesto tak jedná. Je to odporný zločin, jehož společenská nebezpečnost je tak vysoká, že se k němu rozhodně nemůžeme chovat schovívavě.

Proto by bylo dobré, kdyby nás zločinec nešel sedět na 10 let, ale kdyby si např. za tři znásilnění odseděl 30 let. A pokud znásilnil těch žen 10, tak ať se mu načítá jeho trest na 100 let. Každý jsme za své chování odpovědní a pokud se týká jiných lidí, kteří se nemohou nikdy ubránit, tak to platí dvojnásob. Pachatel si zde vybral to, že těm ženám zničí životy. Ať tedy s tou volbou žije, ale ať s ní žije v tom nejtěžším možném vězení!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Adam Kracík | středa 11.1.2012 16:35 | karma článku: 29,26 | přečteno: 1659x
  • Další články autora

Adam Kracík

Malý konec

18.5.2016 v 21:40 | Karma: 9,40

Adam Kracík

Špatnej den

10.5.2016 v 22:22 | Karma: 6,78

Adam Kracík

Jak Češi slaví smrt

19.4.2016 v 13:15 | Karma: 18,15

Adam Kracík

Hlavně prázdný

7.3.2016 v 0:17 | Karma: 6,51

Adam Kracík

Anežka

9.2.2016 v 21:10 | Karma: 16,64