Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

kOmický blog CXXVII.

Za poslední dva týdny děti i manžel k mému údivu značně navýšili svůj pracovní výkon. Nečiním však předčasně příliš optimistické závěry; obávám se, že jejich snaha nebude mít dlouhé trvání. 

Při ranní jízdě Světluškou do Brna proběhla bilance uplynulého týdne. Osobní skóre bídné; ztracené cestovní doklady jsem ještě nenašla a v kanceláři vyhrálo cenu za nejzáslužnější počin přesazování deseti rostlin, které po zásahu volaly již několik let. 

Spoustu plusových bodů přibylo dětem; na domácí tabuli odpracovaných hodin značně poskočily hodnoty. Zřejmě je za tím především jejich zištný zájem na cílové prémii, kterou přislíbil tatínek. Doma je to každopádně vidět;  "samo" se věší prádlo, vyklízí se myčka, převlékají postele... děti dokonce převáží hlínu v zahradě.

Uklizenou kuchyň ocením především já, ač efekt není nikdy dlouhodobý. Zato přesun zeminy v horní části našeho rozlehlého a především dosti členitého povrchu zahrady bude mít trvalou hodnotu. Přesun hlíny komplikovala přítomnost zbytků stavebních materiálů (kotovic, cihel a zbytků betonu) a usilovná snaha nejmladšího potomka starším sourozencům pomáhat. Překvapivá pro mě byla poměrně - jindy nevídaná - harmonická součinnost puberťáků.

V místě, kam vloni naše partička zedníků vyvezla "hlínu" ze sklepa, bude po terénní úpravě (a odvozu hromádky železného šrotu) důstojné místo k parkování naší nereprezentativní stavební dodávky nebo Světlušky. 

Osobním velmi skromným stavebním cílem bylo upravit otvor na překlad dle manželovy představy. Díky změně zamýšlené technologie bylo jasné, že na realizaci dojde až o víkendu. Celkem oprávněně jsem nevěřila sdělení, že si nezbytné šalování připraví drahý choť v týdnu. Za sobotní odpoledne to ale zvládnul, včetně příslušné armatury. Dopoledne strávil s naším šikovným stolařem při dodělávkách v kuchyni.

Moje víkendové aktivity směřovaly především k zahradě a běžným ženským domácím činnostem. S drobnou výjimkou odpoledního míchání betonu. Zákonný protějšek vyhodnotil, že nebude špinit míchačku; připravil mi kolečka a cement a stručně popsal technologii promíchávání. Doporučený nástroj - motyka - mě trochu překvapil, ale pravdu má vždycky náčelník. Odborně aplikoval hmotu za bednění, já běhala s kyblíky a míchala. (Nakonec kolečka na překlad padly jenom čtvery.)

V neděli beton tvrdnul. Manžel v ložnici prodléval u počítače (hledal příhodné ubytování na dovolenou). Mně k tématu zahraničního výletu napadla při kopání v zahraděspásná myšlenka, že nechám dětem vystavit občanské průkazy, které budou na cestování po Evropě stačit (a poskytnou mi čas na hledání dobře uschovaných cestovních dokladů). Kopání je velmi inspirativní antistresová činnost.

V poledne se manžel vyrobil na grilu oběd, následoval krátký příjemný odpolední klid v houpací síti v zahradě. Zcela nečekaně jsme ale víkend uzavírali úklidem v přístřešku za domem. Začalo to nevinným sdělením, že se manžel dohodl se sousedem na odběr palivového dřeva, neboť instalace krbových kamen se přiblížila; stejně jako podzim.

Dřevo pod přístřeškem je převážně pozůstatkem působení bývalého majitele, z menší části pak stavebně destrukční činnosti party zedníků. Každopádně se jednalo o nesourodou hromadu trámů v různém stádiu prožrání, prken, fošen a OSB desek, invenčně proložených kovovými profily, kusy lamina a naštípanými polínky. Za přibližně čtyři hodiny jsme přesunuli asi pět kubíků dřeva. A některé kusy jsem držela v rukách i šestkrát. 

Pod přístřeškem je udusaná zem kopírující klenbu sklepa, plno prachu, listí z ořechu, pilin a také dva pařezy. Manžel i já jsme se povrchu i nestabilní hromádce materiálu pohybovali v nazouvacích botách a příležitostně okřikovali prcka, který nám (bohužel) chtěl pomáhat. Kupodivu neupadl na žádný trčící hřebík a zásah jsem utrpěla jenom já (trámem do kotníku) a zvědavá kočka (plechovým profilem). Kolem půl osmé večer jsme se proházeli ven.

Při pondělní ranní cestě Světluška překvapivě nastartovala napoprvé; ani mi nevadilo, že se všechny ručičky držely celou cestu nulové hodnoty. Naražený kotník trochu bolel při ovládání pedálů, o zbytku těla nemluvě. Přesto přesně vím, co budu tento týden na stavbě dělat. 

Autor: Jana Kozubíková | pondělí 19.8.2019 17:51 | karma článku: 12,85 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog DIV.

Šest let naši rozlehlou ložnici ozařovala jediná (stínítka zbavená) výkonná žárovka; nedávno ovšem - po měsících marných výstrah - definitivně zhasla.

3.7.2024 v 6:00 | Karma: 12,65 | Přečteno: 205x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DIII.

Na letošní olympijský běh jsem se neuvážene přihlásila v lednu a má zodpovědná příprava spočívala výhradně v posilování s lopatou na dvorku.

25.6.2024 v 20:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 214x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DII.

Jakkoli se trvale snažím obstát ve všech životních rolích, jako „paní domu“ stále významně selhávám.

21.6.2024 v 5:00 | Karma: 11,47 | Přečteno: 205x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DI.

Krizi identitiy mohou v dnešním otevřeném světě prožívat i velké domácí spotřebiče. V jejich případě ovšem pochybuji o vlastním vstřícném postoji.

19.6.2024 v 22:00 | Karma: 12,42 | Přečteno: 217x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog D.

Manželova touha po vodním prvku pod okny se nečekaně samovolně splnila díky intenzivním srážkám. Potěšen však nebyl.

12.6.2024 v 21:00 | Karma: 14,42 | Přečteno: 237x | Ona
  • Nejčtenější

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Orbán po návratu od Putina z Kremlu varuje: Chystám další překvapivé cesty

7. července 2024  13:03

Maďarský premiér Viktor Obrán se po kontroverzním jednání v Kremlu chystá na další návštěvy. V...

Doktorandi živoří. Kvůli podmínkám raději končí nebo odcházejí do ciziny

7. července 2024  12:55

Doktorandi nevycházejí se svými nízkými platy, které se v některých případech pohybují pod...

V Rakousku se při srážce motocyklů vážně zranil pár českých šedesátníků

7. července 2024  12:53

Při srážce dvou motocyklů na silnici nedaleko rakouské obce Altaussee v sobotu večer utrpěli vážná...

Výjimečný stav v ruské Voroněžské oblasti. Po příletu dronů explodoval sklad

7. července 2024  10:15,  aktualizováno  12:35

Ruské úřady vyhlásily výjimečný stav v části Voroněžské oblasti, kde před tím podle nich trosky...

  • Počet článků 525
  • Celková karma 12,84
  • Průměrná čtenost 322x
Zážitky a postřehy matky tří dětí na cestě z moravské metropole do obce Omice. Co můžete očekávat, pokud opustíte panelákový byt a vrhnete se do rekonstrukce kouzelného staršího domu za městem a péče o rozlehlou zanedbanou zahradu.

Seznam rubrik