Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

kOmický blog DIV.

Šest let naši rozlehlou ložnici ozařovala jediná (stínítka zbavená) výkonná žárovka; nedávno ovšem - po měsících marných výstrah - definitivně zhasla.

Její občasné nevyrovnané výkony byly impulsem pro náhodná pátrání po kombinovatelné sadě stropních a nástěnných svítidel. Původní hledání rozšířené o lampičky k lůžku přinášelo podobné sady zřídka, navíc výhradně v designu naprosto nevhodném pro náš interiér.

Zadané parametry „dřevo“ a „kov“ přinášely obvykle tristní výsledky. Vymykalo se jedno nástěnné svítidlo, které zadání splňovalo a navíc (dle obrázku) výborně barevně korespondovalo s naším interiérem.

Opakovaná cílená reklama útočící na mne z mobilu i počítače vykonala své, prozkoumala jsem tedy i „související výrobky“. Světla s kovovým uchycením, kouskem dřevěného hranolu a rezavým stínítkem miskovitého tvaru měla k mé radosti i několik stropních alternativ. Bohužel jediná hezká varianta se dvěma stínítky se evidentně líbila i všem předchozím zájemcům, neb byla beznadějně vyprodána.

Konzultovala jsem řešení osvětlení pro naši ložnici s drahým chotěm i vlastní matkou. Kupodivu sdíleli můj názor. Sama jsem od neustále se připomínajícího kusu chtěla upustit, neb nástěnná světla byla drahá a dostupné stropní varianty vyloženě ohavné.

Mé estetické cítění nechápalo, proč jsou přívody a uchycení při dvou žárovkách vedeny kolmo, zatímco při třech vedou z krátké základny oba boční v podivném úhlu. Manžel nadhodil, že si (zlevněné) trojité svítidlo snadno svépomocí přizpůsobíme, čemuž jsem ochotně uvěřila.

Po týdnu pravidelného dotazování vydal milý choť pokyn k objednávce. Na doručení balíku jsem se vyloženě těšila, o to větší zděšení nastalo po jeho rozbalení. Ze zaslaných kusů obrazové inzerci odpovídala jediná část - stínítka. Kov i dřevo měly barvu naprosto odlišnou a dřevo působilo velmi nepřírodním dojmem.

Kdyby světla drahý choť obratem namontoval, pravděpodobně bych tomu nebránila - tma v ložnici se totiž nehodí pro každou činnost, jakkoli noci jsou poměrně krátké. Jenže (nemaje motivaci ani žárovky) ležela týden rozbalená krabice netčena v rohu.

O deštivém sobotním ránu jsem začala její obsah blíže zkoumat. Po uvolnění vrutů a pečlivém zkoumání, že se jedná o dřevo, jsem usoudila, že tuto součást mohu přebrousit a opatřit nátěrem korespondujícím se stropními trámy. Muž touto ideou evidentně nadšený nebyl, ale po chvíli přemlouvání mi (z pohodlí lůžka) pomohl v roli elektrikáře samouka oddělit požadovanou část jednoho svítidla.

Zkusmo jsem dřevěný hranolek přebrousila a posléze i natřela... a přiměla muže rozebrat částečně i další dvě nástěnná a celé stropní svítidlo. Činnost se neobešla bez následků, takže mimo chybějících žárovek byla třeba kupě i dalších komponentů, (které manžel po společensko-sportovním večeru v sokolovně nemohl najít).

Pár dní byly dřevěné části úhledně přebroušené a natřené, leč světla v rozloženém stavu volně spočívala v krabici. Nakonec ale nadaný muž překvapil a pilotně opatřil jednu stěnu svítidlem (neváhaje okamžitě zaslat fotodokumentaci). Po příchodu domů jsem zklamaně zjistila, že toto neobsahuje žárovku. Choť poté upřesnil, že způsob zapojení elektrických kabelů vylučuje, aby světlo nyní plnilo svůj účel i v případě, že by jí opatřeno bylo. Znělo to logicky.

Pokud chceme po setmění v ložnici vidět, je možné rozsvítit lampičku u lůžka, případně světlo v chodbě, či světlo v šatně a nechat otevřené dveře. Této možnosti hojně využívám, neboť v létě z nevytápěné šatny – na rozdíl od zimních měsíců – netáhne.

Musím doufat v další deštivé ráno, kdy dojde na sestavení ostatních vylepšených svítidel a jejich instalaci. Nebude to snadné, neb spárou mezi cihlami jsou vedeny kabely a choť pochopitelně nechce navrtávat cihly. Stejně tak bude třeba ještě domyslet nový způsob uchycení stropního svítidla...

Budeme-li nad problematikou hloubat dlouho, může se snadno stát, že dojdu k závěru, že je třeba přetřít i jejich kovové části. Když už máme ta drahá světla, tak ať nám pěkně ladí.

Autor: Jana Kozubíková | středa 3.7.2024 6:00 | karma článku: 12,03 | přečteno: 197x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog DIII.

Na letošní olympijský běh jsem se neuvážene přihlásila v lednu a má zodpovědná příprava spočívala výhradně v posilování s lopatou na dvorku.

25.6.2024 v 20:00 | Karma: 13,51 | Přečteno: 212x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DII.

Jakkoli se trvale snažím obstát ve všech životních rolích, jako „paní domu“ stále významně selhávám.

21.6.2024 v 5:00 | Karma: 11,47 | Přečteno: 204x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DI.

Krizi identitiy mohou v dnešním otevřeném světě prožívat i velké domácí spotřebiče. V jejich případě ovšem pochybuji o vlastním vstřícném postoji.

19.6.2024 v 22:00 | Karma: 12,42 | Přečteno: 216x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog D.

Manželova touha po vodním prvku pod okny se nečekaně samovolně splnila díky intenzivním srážkám. Potěšen však nebyl.

12.6.2024 v 21:00 | Karma: 14,42 | Přečteno: 236x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCVIII.

Zvolit všeobecně přijatelný termín pro vodáckou výpravu je při množství více a méně nadšených vodáků naší skupinky zhola nemožné.

5.6.2024 v 6:00 | Karma: 11,49 | Přečteno: 207x | Ona
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Děti z Putinovy organizace pojedou do tábora v KLDR. Čistí se tam sochy vůdců

5. července 2024  19:38

Děti z ruské mládežnické organizace Hnutí prvních založené ruským prezidentem Vladimirem Putinem...

Lex Anička. Nový zákon má zakotvit povinné vzdělávání soudců

5. července 2024  18:35

Soudci by se měli od příštího roku povinně a pravidelně vzdělávat. Nyní jsou pro ně školení...

Přijde úder ze Západního břehu? Tábory ovládly radikální milice, adorují Hamás

5. července 2024  18:26

Palestinské uprchlické tábory na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu se stávají hnízdišti...

VIDEO: Turisté se na Everestu poprali o místo na fotce, zasahovala policie

5. července 2024  18:19

Nejprve nevinná slovní přestřelka, pak pořádná rvačka. Dva páry čínských turistů se při výstupu na...

  • Počet článků 525
  • Celková karma 12,77
  • Průměrná čtenost 322x
Zážitky a postřehy matky tří dětí na cestě z moravské metropole do obce Omice. Co můžete očekávat, pokud opustíte panelákový byt a vrhnete se do rekonstrukce kouzelného staršího domu za městem a péče o rozlehlou zanedbanou zahradu.

Seznam rubrik