Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

kOmický blog CCCLXII.

Potíže údajně vzbuzují v člověku schopnosti k jejich překování; pročež jsem operativně přehodnotila svůj dříve zdrženlivý postoj k elektřině.  

Díky realtivně včasnému jarnímu objednání dotované domácí fotovoltaické elektrárničky nám byly příslušné panely namontovány na střechu (těsně po zbourání nevyužívaného komínu) někdy počátkem léta. Jejich konečné napojení do sítě, které má údajně proběhnout do maximálně 30 dnů, se z pochopitelných kapacitních důvodů poněkud protáhlo.

Při sdělení časně podzimního termínu připojení poskytovatelem manžel jásal. O něco méně byl později potěšen, když do rodinného kalendáře na stejný den vpisoval služební cestu.

Den předem mi nesměle oznámil, že "zítra večer odjíždí do Plzně" - ideální předstih na domluvu pozdního příchodu v práci. Po letech společného soužití však dokážu pružně reagovat prakticky na vše; nenadálé akce a přesuny nevyjímaje. Naštěstí zadaný interval realizace spadal do raních hodin, což významně zjednodušilo moji logistiku (a naopak zkomplikovalo přesun dětem, které musely neochotně využít ranní autobus).

Chvíli jsem zvažovala, zda je nepověřit tichým odsunem a nevyužít krátké ranní volno k pozdnímu vstávání. Nicméně čtyřnožec vstává pravidelně ve stejnou hodinu a svoji procházku nárokuje. Nadto je značně diskutabilní, zda by byli potomci schopni dům opustit tiše.

Nakonec jsem absolvovala ranní rituály v nezměněné podobě s několika doplňujícími dotazy vyprovodila děti. Následující "volnou" hodinu jsem statečně uklízela, než maxipes hlubokým štěkotem oznámil příchozího.

Pán se zájmem prohlédl obsah venkovní skříňky s elektroměrem označené rudým bleskem, (který na mě má účinek přibližně stejný jako značka pro radiaci). Následně ve dvoře příslušné vyfotil panely a optal se na umístění měniče. Po mírném zaváhání  jsme společně vyrazili do sklepa, kde je umístěno veškeré přísušenství, v jehož názvosloví se nedokážu dobře zorientovat.

Na moji důraznou žádost manžel v přední části suterénu, kde jsou umístěny baterie a "zbytek", se synovou pomocí předem úspěšně uklidil. Nepředpokládám, že bychom se k jističi chtěli proplétat přes prázdné třistalitrové akvárium ozdobené komínkem prázdných banánových beden kolem přepravek s uskladněnými bramborami.

Odborník pořídil opět fotodokumentaci, načež odvážně prohlásil, že mám zařízení zapnout. Zaskočena jsem přiznala, že to neumím. Na bateriích ležel návod, což byla jedna možná záchrana. Druhá možnost byla telefonovat manželovi, což slabý signál ve sklepě a absence mobilu poněkud ztěžovaly. Třetí možnost, kterou jsem navrhla, bylo, že to společně nějak zvládneme.

S návodem v ruce a mírnou navigací jsem nakonec všechna tři zařízení uvedla do chodu. U posledního jsem podle instrukce zabrala více, až jsem měla strach, že mi příslušný kus plastu zůstane v ruce. Na blikající panely jsem se pak chvíli zálibně dívala.

Evidentně jsme to provedli správně, pročež se pán - s fotodokumentací sklepní diskotéky - vypravil před dům vyměnit elektroměr. Ujistil mě, že až bude hotov, zazvoní.

Sešívala jsem právě upletený svetr, když jsem byla smluveným signálem přivolána k skřínce s bleskem. Odkývla jsem informaci, že se jedná o zařízení dočasné, neb ta správná se vozí v kontejneru kdesi na moři. Odkývala jsem i údaje, které je možné ze zařízení odečíst, ač jsem ze tří položek rozuměla jen jedné... A podepsala protokol.

Choť mi mimo chabých instrukcí předal dvě vytištěná vyhotovení téhož protokolu, přesto jsem jej raději dvakrát kontrolovala. Po opakovaném ujištění odborníka, že jiné "lejstro" se zkrátka nevystavuje, jsem uvěřila. Vzhledem k nutnosti doložit jej k dotaci by to v opačném případě byl dost problém.

Do kanceláře jsem odjížděla z vítězoslavným pocitem, že jsme to zvládli.  A tento slunečný podzimní den si budu navždy pamatovat jako ten, kdy jsem - navzdory respektu k elektrickým zařízením - zprovoznila elektrárnu.

Autor: Jana Kozubíková | pondělí 26.9.2022 12:00 | karma článku: 14,28 | přečteno: 267x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog DIII.

Na letošní olympijský běh jsem se neuvážene přihlásila v lednu a má zodpovědná příprava spočívala výhradně v posilování s lopatou na dvorku.

25.6.2024 v 20:00 | Karma: 13,14 | Přečteno: 194x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DII.

Jakkoli se trvale snažím obstát ve všech životních rolích, jako „paní domu“ stále významně selhávám.

21.6.2024 v 5:00 | Karma: 11,43 | Přečteno: 196x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DI.

Krizi identitiy mohou v dnešním otevřeném světě prožívat i velké domácí spotřebiče. V jejich případě ovšem pochybuji o vlastním vstřícném postoji.

19.6.2024 v 22:00 | Karma: 12,38 | Přečteno: 208x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog D.

Manželova touha po vodním prvku pod okny se nečekaně samovolně splnila díky intenzivním srážkám. Potěšen však nebyl.

12.6.2024 v 21:00 | Karma: 14,42 | Přečteno: 235x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCVIII.

Zvolit všeobecně přijatelný termín pro vodáckou výpravu je při množství více a méně nadšených vodáků naší skupinky zhola nemožné.

5.6.2024 v 6:00 | Karma: 11,48 | Přečteno: 205x | Ona
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, nyní řádí i na Moravě. Hrozí lokální záplavy

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  18:04

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli odpoledne a večer objeví velmi silné bouřky s přívalovým...

Zámek Tovačov. Schodiště pro radost manželce a věž na truc sousedovi

30. června 2024

Premium David Gutmann ho nechal opravit, aby byl reprezentativním sídlem pro jednoho z nejbohatších...

Kojenecké ústavy končí, chybí však pěstouni. Náhrada v krajích pokulhává

30. června 2024  17:28

Už za půl roku v Česku přestanou fungovat takzvané kojenecké ústavy, které se až dosud měly starat...

KOMENTÁŘ: Ustupujeme a kličkujeme. Proč chce moje vláda naštvat tisíce lidí?

30. června 2024

Premium Volil jsem koalici SPOLU a podporuji tuto vládu, protože není jiná volba proti „agrofertizaci“...

  • Počet článků 524
  • Celková karma 12,76
  • Průměrná čtenost 322x
Zážitky a postřehy matky tří dětí na cestě z moravské metropole do obce Omice. Co můžete očekávat, pokud opustíte panelákový byt a vrhnete se do rekonstrukce kouzelného staršího domu za městem a péče o rozlehlou zanedbanou zahradu.

Seznam rubrik