Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už nebudu povrchní kráva!

Prohlásila moje kamarádka, která už nějaký ten pátek pobývá v zahraničí a přijela se na skok podívat do Čech.

Jak se to bude projevovat, zeptala jsem se. Aby bylo jasno, nikdy jsem ji za povrchní krávu nepovažovala (kdyby ano, těžko to bude má blízká přítelkyně). Ne že by sledovala výhradně dokumenty na ČT2, ale vkus má – hudební, filmový i ten módní. Tak proč najednou tahle věta? Jak jinak, šlo o chlapa.

Ženské i chlapi můžou stokrát opakovat, že na vzhledu nezáleží, že důležitá je „vnitřní krása“ a to, co má člověk v hlavě (popravdě častěji to říkají ženy, muži jsou přece jen o něco upřímnější). Ale když dojde na lámání chleba a výběr partnera, najednou to nějak nefunguje, že? Proto všechna ta rande dopadají dlouhosáhlým monologem na téma, jak se nám s tím či oním skvěle povídalo, jak byl vtipný, galantní a pozorný… a když se posluchač po deseti minutách konečně dostane k otázce „A kde je tedy chyba?“, odpovědí je mu povzdechnutí „Prostě se mi vůbec nelíbil. Měl takový divný zuby, víš…“

A přesně takhle fungovala i moje kamarádka. Všechny osoby mužského pohlaví, o kterých se zmiňovala, patřily do dvou skupin: Ti skvělí, chytří, vtipní, inteligentní a oškliví, tedy kamarádi. A ti hezcí, sexy, neodolatelní – a hajzlové, nebo v tom lepším případě jen pro život nepoužitelní jedinci.

Nejednou jsem ji utěšovala, když nějaký hezoun zase (nečekaně) pobyl jednu noc a už se neozval, případně aspoň dodal, že se necítí na vážný vztah, nebo dokonce zjistil, že už vlastně někoho má a měnit nechce. Když selhali čeští prevíti, vrhla se do vod mezinárodních (míněno cizinců žijících v Česku), kde to pochopitelně nebylo o moc lepší.

A tak odletěla do zahraničí za prací. Prý za teplem, mořem a pohodou. Dost jsem ji podezřívala, že je v tom hlavně touha konečně NĚKOHO potkat.

No a ono se to stalo – potkala pravý opak svých snů. Malého, kulaťoučkého šikmookého chlapíka, který na fotkách nejvíc ze všeho nejvíc připomíná čínského teenagera, co se ještě nerozhodl, jestli bude dělat judo, nebo sumó. Ale protože kamarádka už nebude ta povrchní kráva, vůbec, ale opravdu vůbec jí to nevadí. Podle svých slov skončila s hezouny, kteří jsou dobří jen ke vzbuzení závisti, když ji doprovodí na oslavu něčích narozenin. K čemu jí ta radost z obdivných pohledů okolí je, když s dotyčným po večírku skončí v posteli a ráno už po něm (navždy) není ani stopy? Kamarádka zázračně prohlédla a odteď už ji zajímá výhradně ono vnitřní souznění. Hm…

Co z toho plyne? V určitém věku prostě mozek přepne z módu „o toho bych ani kolo neopřela“ na režim „Tik ťak, tik ťak, tik ťak…“. Otázkou je, která z těch životních fází je horší. Odmítat fajn chlapy, protože si pořád myslíme, že máme na víc? Nebo být s někým jen proto, abychom ho měly, i když v tu chvíli na víc opravdu máme (a zde mluvím obecně, nikoli o judosumistovi, který je fajn)? Zatímco první je v pubertě úsměvné a v pětadvaceti arogantní, druhé se po třicítce mění minimálně v pokrytectví.

Ano, jsou ženy, které mají doma ne zrovna krasavce – a milují je. Ale to jim můžeme uvěřit ve chvíli, kdy samy bez ostychu přiznávají, že jejich partner není zrovna kopií Johnyho Deppa (dosaď si libovolný ideál). Sympaticky přiznají, že „ten můj je sice takový plešatý prasátko s pivním sudem místo břicha, ale stejně bych ho nedala ani za nic.“ Jakmile ale začnou s těmi klišé o vnitřní kráse, nemluví z nich ušlechtilost, ale zoufalství. Proto opravdu doufám, že kamarádka konečně vyrukuje s vlasatým šikmookým prasátkem a já jí budu moct věřit, že je to láska…

Autor: Kateřina Kozmová | středa 14.4.2010 14:30 | karma článku: 30,92 | přečteno: 5237x
  • Další články autora

Kateřina Kozmová

Záhada posledních tří kilogramů aneb Co v těhotenství sníš, po porodu jako když najdeš

Záchvat sebereflexe mě obvykle popadá ve třech případech: Když po delší době vidím kamarádku, která vypadá zkrátka úžasně. Když je mistrovství světa v atletice. A když se vidím na aktuální fotce. To vše se teď stalo.

18.8.2017 v 16:02 | Karma: 12,27 | Přečteno: 360x | Diskuse| Osobní

Kateřina Kozmová

Já bych všechny ty fejsbůky zakázala!

Dlouho jsem si říkala, že nebudu kálet do vlastního hnízda. Ale tohle téma ve mně bublá tak dlouho, že nakonec muselo ven. Protože matky na mateřské a facebook, to je stejně nerozlučná dvojice jako Pat a Mat.

22.6.2017 v 22:13 | Karma: 26,76 | Přečteno: 3013x | Diskuse| Osobní

Kateřina Kozmová

Žena a parkování

Od přírody jsem spíše pesimista, který chce být příjemně překvapován. A proto mi nevadí, že jsem občas za blbce.

12.1.2012 v 9:03 | Karma: 16,90 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kozmová

Dostihy nejsou týrání koní!

Jako každý rok se v naší republice v říjnu nečekaně objeví mnoho milovníků koní a zkušených odborníků na dostihovou problematiku. Stačí k tomu jediný závod – Velká pardubická steeplechase. Vždycky si říkám, kde tito lidé během celé dostihové sezóny byli?

10.10.2011 v 11:35 | Karma: 41,28 | Přečteno: 8129x | Diskuse| Osobní

Kateřina Kozmová

Kurz sebeobrany odhalí krutou realitu

Mám za sebou kurz sebeobrany pro ženy. Kromě toho, že jej vede má kamarádka, která mě k účasti dlouho ponoukala, mě k tomu přiměl především nepříjemný zážitek z doby nedávné. Cestou domů od tramvaje mě v ulici, kde bydlím, zastavil cizí chlap s dotazem „Co máš v tý kabelce?“. Že to nebyla konverzační otázka, je asi jasné. Nezjistil to jen díky tomu, že se v danou chvíli otevřely dveře domu, před kterým mi zastoupil cestu. Chlap pak zcela pokojně pokračoval v chůzi jakoby nic, a já jsem si teprve doma uvědomila, co se vlastně stalo, a že jsem neudělala vůbec nic. Jen jsem tam stála a civěla.

1.6.2011 v 14:40 | Karma: 46,97 | Přečteno: 30491x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5675x
TO FINISH FIRST, FIRST YOU HAVE TO FINISH. Věčná pesimistka s občasnými záblesky naděje na konverzi k optimismu. Více o mně na www.prasnacesta.cz