Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jan Vrana

14. 10. 2011 11:09
Jiny pohled na vec

Autorce posilam obrovskou karmu a vrele diky. Na doplneni jeste trochu jiny pohled na vec:

1.Existuji miliony mnohem tyranejsich zvirat, zejmena hospodarskych. Moderni chov prasat nebo drubeze je klasicky pripad a nikomu bych nepral vedet, co vlastne obnasi. Problemem techto zvirat je, ze nejsou chovana pred zraky davu a za pritomnosti televiznich kamer, tudiz nepritahuji ten spravny typ uchylnych exhibicionistu, maximalne jejich vzdalene kolegy, kteri jim mohou jen zpusobit dalsi utrpeni: sadisty a zoofily. . .

2. Nechtel bych byt v kuzi kone, kteremu cizi clovek zakazuje to, co jej nejvic bavi, i kdyz je to nebezpecne. Ač nekůň,

provozoval jsem dobrovolne velmi rizikovy sport s plnym vedomim, ze pri nem s velkou davkou smuly mohu prijit o zivot.

Asi bych byl velmi zklamany, kdybi prisla nejaka vyssi bytost z Marsu a snazila vy se mi v tom zabranit, navic velmi nedustojnym a veskrze trapnym zpusobem.

0 0
možnosti

DADAnce

11. 10. 2011 17:26
Osobně mám za to,

že je málo tak opečovávaných zvířat, jako jsou dostihoví koně. Druhá věc je, co se s nimi děje, když ztratí výkonnost. Že je mnoho majitelů nechá radši utratit i při vyléčitelném zranění, protože se jim to díky pojistce vyplatí... Že je pošlou na vagóny do Itálie, kde se s nimi už zachází jen jako s masem, které nepotřebuje cestou chlazení... Nebo se dostanou k někomu, kdo je zaparkuje na dvoře jako staré železo... A k těm ochráncům -  kdysi při protestech proti VP neměli ti protestující proti týrání koní skrupule hodit po policejním koni cihlou.

1 0
možnosti

all_the_way

11. 10. 2011 11:54
Nic není tak vyhraněné

O koně se zajímám odmalička, tchýně a tchán koně chovají a ročně navštívím cca 10. závodních odpolední rovinových dostihů. Přijde mi, že spousta mylných argumentů zazněla na obou stranách. Koňský sport NENÍ týráním zvířat z principu, je jím pouze v extrémních případech. Jako pravidelný návštěvník rovinových dostihů sleduji velmi podrobně statistiky a vím, že někteří trenéři zkrátka mají vyšší frekvenci odhlášek, zadržení v dostihu, případně zranění, než jiní. Zároveň jsem velkým odpůrcem parkuru (na požádání zdůvodním) a závodů jedno, dvouletých a tříletých koní (koní s nehotovou konformací, i když to je samozřejmě individuální). Proti VP z tohoto pohledu vůbec nic nemám. Je to náročný dostih míněný pro ty nejlepší z nejlepších z překážkářů, ale není to rasovina. Ale extrémy zkrátka existují, koně se u některých extremistů i dopují, rvou medikamenty apod. (to jsou insider informace). To jsou ale odsouzeníhodné EXTRÉMY, nikoliv norma ..... pokrač.

3 0
možnosti

all_the_way

11. 10. 2011 12:03
Re: Nic není tak vyhraněné

... pokrač. Jakkoliv odsuzuju absurdní argumenty instatntních "ochránců zvířat" (to nemá cenu ani komentovat), zazněla tady i demagogie ze strany mých kolegů přívrženců jezdeckého sportu. Třeba ten nesmysl o připouštění. Většina majitelů a trenérů v ČR nakupuje své koně jako jednoročky na velkých dražbách v Polsku, Německu, nebo Irsku, takže žádné statisíce za připouštění neplatí, naopak, zaplatí za koně pár tisíc (přeháním: veterina doprava apod. jsou drahé záležitosti) a pak doufají, že alespoň někteří "vyjdou". To je příklad i pana Váni a Tiumena (ten je tuším právě z Polska). Dále hluboce nesouhlasím s autorkou, že Anglický plnokrevník je nejčistší plemeno. Čím déle se kolem koní pohybuji, tím více si cením přirozených (či přirozeně vyšlechtěných) jako je fjordling, islandský kůň, arab, berber, Andaluso, Lusitano, či plemen citlivě zrestaurovaných (fríský kůň) a tím méně si cením plemen přešlechtěných (choulostivých) jako je plňas, nebo plemen ... pokrač.

3 0
možnosti

vita.s

11. 10. 2011 7:55
Míra...

Napíšu to tu "drze" ještě jednou:-)

Většinu argumentů autorky článku jsem i přijal, nicméně přesto musím říct (stejně, jako u jiných extrémů), že jde o míru. Závodění pro radost (jak člověka, tak koně) bych bral jako naprosto fajn(R^). Ale ždímání extrémních výkonů za každou cenu (jakož i extrémní překážky apod. - a jsem jist, že i kupř. doping by se dával, kdyby to prošlo...) skutečně schvalovat nelze. V tom vidím toho "zakopaného psa", jádro pudla a hlavní příčinu veškerých takovýchto sporů.

2 0
možnosti

katerina.kozmova

11. 10. 2011 8:42
Re: Míra...

V tom s vámi naprosto souhlasím - jakýkoli extrém je škodlivý a nesouhlasím s ním. Jenže Velká pardubická žádný extrém není - to jen lidé ji tak mají stále zafixovanou. Většina odborníků vám řekne, že to v rámci Evropy není nijak z řady vybočující dostih. Ano, je těžká, ale není to extrém. Pro to je u ní zvýšená věková hranice pro koně - aby ji absolvovali skutečně koně dospělí, vyzrálí, se zkušenostmi z jiných dostihů. Kůň, který běží Velkou pardubickou, prakticky během roku neabsolvuje jiné dostihy kromě kvalifikací, protože je připravavován jen na tento závod. Takže přetížen rozhodně není a tra´t je pro něj zvládnutelná. Naprostá většina kolizí a pádů ve VP vzniká z toho, že někdo někomu vjede do cesty nebo je tam málo místa, nikoli z toho, že by kůň na daný skok fyzicky neměl.

1 0
možnosti

Walker-W3

11. 10. 2011 7:44
Konečně jednou skutečná pravda o koních !

Bude to tím,že se vyjádřil odborník. Kůň je nádherný a inteligentní tvor. Anglický plnokrevník,pokud bude stát jen ve stáji a tupě zírat na pseudoochránce koní degeneruje a časem vyhyne.

1 0
možnosti

tom1969

11. 10. 2011 7:09
jen se chci zeptat

A jak tohle všechno madam víte. Vy jste klisna? Nikdo to nemůže vědět, to si jen myslíme, ale co si myslí nebo nemyslí kůň nikdo z nás neví, takže říkat, že rád závodí nebo že mu to vadí nevadí je úsměvné a hloupé.

1 0
možnosti

MiroTR

11. 10. 2011 7:36
Re: jen se chci zeptat

Možná jen o koních ví podstatně více, než Vy. :-)

2 0
možnosti

Slavia - mistr ligy 2011/2012

11. 10. 2011 0:10
dostihy jsou TÝRÁNÍ koní

a váš cynismus je skutečně nechutný Rv

1 0
možnosti

Johyn

11. 10. 2011 6:52
Re: dostihy jsou TÝRÁNÍ koní

Jsem rád, že jste nám to mistře ligy objasnil. Nevíte jak si ta Slávie stojí v tabulce. Já jí sice také fandím ale upřímě, netýrá ona své fanoušky tím jak hraje?

3 0
možnosti

Tarqeq

10. 10. 2011 21:11
Podle Vás nejsou dostihy týráním koní, protože...

...dostihový sport, jak jej známe v Česku (Evropě, USA atd.), běhají

koně jediného plemene, kterým je anglický plnokrevník. Toto plemeno bylo

vyšlechtěno za jediným účelem – běhat rychle, a tedy závodit

A co takzvaná "bojová plemena," která jsou využívána k soubojům již po staletí - když spolu bojují na smrt, to také není týrání zvířat?

Nevím, jestli jsou dostihy jsou týrání koní, ale pokud jím skutečně nejsou, určitě to nebude kvůli používání anglického plnokrevníka.

1 0
možnosti

Gaira

11. 10. 2011 2:50
Re: Podle Vás nejsou dostihy týráním koní, protože...

Moc nerozumím Vašemu komentáři. Autorka píše o dostizích, ne o bojových zvířatech, to je přece zcela jiné téma..? :-o

0 0
možnosti

Kolokol

10. 10. 2011 20:38
Naprostý souhlas

když se občas setkáte s nějakým odsuzovatelem tak zjistíte, že problém je v tom, že mají podvědomě tendenci zvířata iracionálně polidšťovat. Takový člověk má představu, že takový divoký kůň vnímá tu idylu zelené louky, vedle šumí háj, v pozadí se tyčí zasněžené hory, prostě se kochá těmi "panoramaty" a je spokojený.  Přitom tomu koňovi na zelené louce je jedno, jestli vedle stojí jaderná elektrárna nebo ta louka byla poseta opuštěnými hnusnými bunkry. Pro něho je ta louka jenom pastva nic víc.

1 0
možnosti

Radka Pošta

10. 10. 2011 20:19
Naprostý souhlas

Zatracovat dostihový sport může jen milovník koňů, který v životě žádného koně nevychoval.

4 0
možnosti

Tajemný muž

11. 10. 2011 8:54
Re: Naprostý souhlas

Případně milovník koniny, který trpí jejím nedostatkem... :-P

Jinak naprostý souhlas s autorkou i s Vámi. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5675x
TO FINISH FIRST, FIRST YOU HAVE TO FINISH. Věčná pesimistka s občasnými záblesky naděje na konverzi k optimismu. Více o mně na www.prasnacesta.cz