Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ví vůbec někdo, co to činíme?

Tedy v tom boji proti covidu. Pokud mohu pozorovat, tak máme na stovky těch, kteří nám vysvětlují, co jeden každý z nás dělá. Jenže, když to všechno sečtu, tak všichni děláme vše dobře a zároveň zcela špatně.

Řekněme, že všechna tato vyjádření pocházejí od odborníků. Pak je logické dojít k závěru, že asi vlastně nevíme nic, respektive tak málo, že to neumožňuje jednoznačné závěry. Ale tak už to v lidském životě bývá. Nabytí vědomostí a posléze si osvojit schopnost jich správně využít potřebuje čas.

Ovšem to vše se týká věcí nových. Ať již překvapivě objevených, či takových, která nás zákeřně přepadnou a jsou produktem přírody o které se stále mylně domníváme, že ji máme pod kontrolou, či lépe řečeno, spíše na ni často pohlížíme s nevědomou arogancí. Což je obvyklá vlastnost mnohých politiků.

Jsou ale vědomosti, které mají svou váhu, mnohdy po staletí. Jsou to i třeba znalosti posbírané v základní škole. Třeba taková ta základní poučka, že 1+1=2. To by snad měl znát každý, a to i přes nesmyslné školní reformy. A taková jednoduchá znalost by měla postačit k tomu, aby každý občan poznal, že nás již pomalu jeden celý rok vláda a jí zmocněné úřady krmí čísly, která jsou většinou ne zcela ověřená a důvěryhodná.

To by ještě nebylo tak špatné. Stačí si k nim připočítat určitou toleranci a brát je s rezervou. Jenže problém je v tom, že naši vládní činitelé na základě asi nedostatečného vzdělání, považují tato čísla za svatá a používají je jako munici pro politická střetnutí, kdy bojují o politické přežití.

A arogantně se snaží přesvědčit občany, že konají v zájmu nás všech. Domnívám se, že již pomalu nachází čas je přesvědčit o opaku. Je nezbytné si uvědomit, že ti, kdo v současných dnech řídí náš život do posledního koutku soukromí, neponesou nikdy žádnou odpovědnost za to, že nás vedou po cestě, která přinese jen zkázu.

Vycházejí z faktu, že jim nikdy nebude dokázáno kolik životů zachránili, či naopak, kolik zbytečně zemřelých by měli mít na svědomí. K takovému vyúčtování nikdy nedojde. Zbydou jen občané, kteří budou obviněni z toho, že se nechovali tak jak měli. Ano, to bude ta krutá realita. A zcela pravdivá.

Jenže vina občanů je ve zcela jiné oblasti. Jejich vinou bude, že si zvolili a tolerovali vládu, která svou neschopností a hlavně nevědomostí zapříčiní, že velká část občanstva bude bojovat o přežití. A ta vláda to ví. A bojí se toho. Jenže i pro tuto eventualitu má již pevnou strategii. Je nutno rozdělit společnost. A již tak činí. Ti s rouškou a ti bez roušky, ti otestovaní a neotestovaní, ti oočkovaní a neočkovaní.

Ano, stará to mocenská praktika. Rozděl společnost a pak se staň soudcem. Je to prosté a proto geniální. A již to začíná fungovat. Pan premiér si v tom už libuje. Míchá se do všeho, popichuje, nechutně využívá všech slabostí a negativních vlivů sociálních sítí, hovoří ke kdekomu, ale jen ne k občanům. Respektive rozdává ťafky na všechny strany. Nu, prostě tak jako každý politik, který to má nahnuté.

A podle starého zvyku si pořídil i dvorního šaška. Pochopitelně mám na mysli toho zdravotnického žongléra s čísly. Tu i onde dostane od „krále“ i pohlavek. Ano, mediálně to působí velmi dobře. Jistě, pokud by se jednalo jen o mizernou divadelní hru plnou amatérských neherců. Jenže ono se tu hraje o naši budoucnost a do té slabomyslné hry se nás vláda snaží vší silou zatáhnout. A zatím se jí to celkem daří.

Ano, občanstvu asi ještě nějakou dobu potrvá, než rozpozná rozdíl mezi demokracií a mediální fraškou. Ale na tom nemá ten virus žádnou vinu. On spíše dává šanci to rozpoznat. Ale mnoho času už nezbývá. Protože pískat na konci představení nikdy nezmění ani hru a ani aktéry. A vymáhat nazpátek vstupné je jen slabomyslný pokus obhájit vlastní naivnost a nevědomost.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Kotyk | pondělí 1.2.2021 20:33 | karma článku: 23,43 | přečteno: 626x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  13:16

Přímý přenos Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

Zůstane Korčok v politice? Většina Slováků ho tam nechce, ukázal průzkum

6. května 2024  13:10

Pouhá třetina Slováků si přeje, aby neúspěšný prezidentský kandidát Ivan Korčok své další kroky...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  13:07

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Vlak usmrtil ženu, stres u jedné z cestujících vyvolal epileptický záchvat

6. května 2024,  aktualizováno  12:55

V Holýšově na Plzeňsku srazil ráno vlak ženu, lékař jí už nedokázal pomoci. V péči záchranářů navíc...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik