Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Postihne ČT stejný osud jako Rudé právo?

Tedy tak, že jí již nikdo neuvěří, ani kdyby se pokoušela pravdivě informovat. To byl ten paradoxní stav tehdejšího stranického listu. On také občas informoval pravdivě. A zděšení straničtí vůdci se divili, že tomu nikdo nevěří.

Základním vztahem mezi novinářem a čtenářem je důvěra. Dovolte mi používat těchto starých termínů. Ten, kdo si koupí noviny, by měl být přesvědčen, že ten, kdo je tvoří, se ze všech sil snaží o šíření pravdy, kultury a jeho cílem je zvyšování vzdělanosti národa. Prostě důvěřuje, že existují lidé vzdělaní, odpovědní a vyzbrojeni potřebnou morální hodnotou.

Dnes se nacházíme v situaci, kdy důvěra v práci novinářů poklesla natolik, že jsou všeobecně považováni za lháře a manipulanty veřejného mínění v negativním slova smyslu. Čtenář je přesvědčen, že vše zveřejňované vzniká na objednávku nějakých mocenských sil, které se snaží si nad námi udržet nadvládu.

Je to nejen nezdravé, ale i tragické. Občan je tak vědomě zbaven určité morální podpory, která by opodstatňovala jeho aktivní účast na společenském dění. Je mu tak brána možnost kontroly nad vývojem budoucna. Je ponechán sám sobě. Hledá odpovědi na mnoho otázek a odpovědí té veřejnoprávní České televize je: Kdo hledá najde, ale ne u nás.

Není přehnané, když se takové chování ČT označí za arogantní a zcela v rozporu z úlohou, která je od ní nejen očekávána, ale i předepsána zákonem. Ztratit jako novinář důvěru, je stejně hrozné, jako je tomu v partnerství. Stačí chvilka a vše zmizí. A trvá neskonale dlouhou dobu, než je možno původní vztah jakžtakž obnovit.

Vůbec bych se nedivil, kdyby dnešní situace vyústila k tomu, že pomalu zmizí ty honosné nápisy Česká televize ze služebního oblečení a aut. Je docela možné, že se mnozí novináři začnou stydět veřejně přiznat pro koho pracují. Mohou to také být i obavy. Známé tváře z obrazovek se neodváží jít třeba do hospody. Tam se řeší mnohé diskuse ránou do nosu.

Nechci podporovat onu mnohdy až neuváženou nenávist veřejnosti vůči ČT. Ale na druhé straně mohu pozorovat právě onu povýšenou aroganci vedení ČT, které není ochotno veřejně přiznat chyby spolu se slibem je odstranit. Byl by to sice dlouhodobý proces, ale divák by možná byl ochoten vyčkat. Místo toho zcela opačná reakce. Ani slovo sebekritiky z Kavčích hor. Spíše výsměch, neurvalé výpady a výhružky na adresu kritizujících.

Pokládám tento postoj za opravdu nebezpečný pro naši společnost, která se stále více a více stává obětí profesionální propagandistické války. Je to oblast, kde by ČT  mohla významnou měrou splnit velice odpovědnou společenskou roli. Místo toho se k veřejnosti obrací zády. Domnívá se, že je zde jen pro šíření „zábavy“. Ono prastaré: Chléb a hry. Opouští všechny občany, kteří si dělají starost o budoucnost dětí.

Vedení ČT vědomě riskuje, že se možná objeví dostatečně silné politické proudy, které prosadí odstranění veřejnoprávní televize. Je jim přitom jedno jakou újmu tím způsobí naší společnosti. Je jim jedno, že tím jen intelektuálně poškodí národní povědomí a hrdost. Vlastnosti, které v dnešních dnech tolik potřebujeme, protože od nich závisí existence našeho národa jako takového.

Autor: Michal Kotyk | pátek 22.4.2016 17:31 | karma článku: 40,90 | přečteno: 1997x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Chaos aneb po nás potopa!

Mám neblahý pocit, že se jedná o celkem dobře promyšlenou strategii odcházející moci, která tím jen ztěžuje život vládě nově přicházející. Prostě pokus navodit situaci, kdy bude možné tvrdit: No, vidíte, oni jsou ještě horší!

29.11.2021 v 9:08 | Karma: 22,21 | Přečteno: 637x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Ještě že máme „fake news“!

Už si ani nedovedu představit, že bychom se bez nich obešli. Je to mnohdy jen laciná argumentace těch zainteresovaně nevědomých, kteří se pokoušejí za každou cenu prosadit své názory a dosáhnout mnohdy politických cílů.

25.11.2021 v 9:46 | Karma: 22,89 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Jak psáti a čísti v období cenzury

Vzhledem k tomu, že fenomén cenzury se začíná rozšiřovat v naší „demokratické“ společnosti a pro mladší generaci se jedná o pojem zcela nový, dovolím si trochu osvětlit, jak s tímto zacházet.

23.11.2021 v 10:16 | Karma: 18,27 | Přečteno: 448x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vyhlášení nouzového stavu netřeba!

Může mi někdo vysvětlit proč vyhlašovat nouzový stav. Tedy oficiálně potvrdit situaci ve které se již delší dobu nacházíme. Komunisté na konci své vlády nic moc nevyhlašovali, ten ideologický bankrot se obešel bez „posvěcení“.

23.11.2021 v 8:32 | Karma: 17,18 | Přečteno: 270x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Ano, občan miluje diktaturu!

Stačí se jen podívat do minulosti lidstva. Vždy tomu tak bylo a jak vidno nic tuto mnohdy dobře skrývanou touhu duše nevymýtilo. Je prostě v nás. Zarazí nás většinou až v okamžiku, kdy je pozdě, kdy poznáme, že ničíme sami sebe.

21.11.2021 v 8:24 | Karma: 20,66 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik