Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pan premiér: Ano, jsem vinen!

Inu, tak nějak na mne působí každodenní chování našeho „vůdce“. Nevím, zda si je toho vědom, či ho již plně ovládla infekce moci, kdy není nutno o příznacích tohoto pro lidstvo nebezpečného viru uvažovat.

Přiznám, že můj způsob posuzování politické moci je jistě ovlivněn životní zkušeností z dob, kdy bylo vše velmi „jednoduché“. Volby? Jeden ani pomalu nepostřehl, že proběhly. Prostě jeden den se občan dověděl, že zítra se volí a já už ani nevím, zda a jak jsem se zúčastnil, bylo to jedno, hned další den mi bylo oznámeno, že jsem volil správně.

Ano, doba se změnila. V pravidelném cyklu ztrácíme vždy rok efektivního života tím, že se rozjede ta moderní forma mediálního šílenství, kdy nás stovky neznámých obličejů přesvědčují o tom, že oni jsou ti praví, kdo se postarají o naši budoucnost. A přitom mám pocit, že zítřek je čím dál tím více mlhavější, než tomu bylo kdysi.

Ne, netoužím po „starých“ časech. Ale zesiluje ve mně pocit, že je tu někdo, kdo mi je neustále připomíná. Člověk silné ruky a nosič absolutně čisté vesty. Tedy v jeho představách. Všechna proti němu vznesená obvinění jsou prý sprosté pomluvy, lži a nesmysly. Je prý zcela obklopen nenávistí a zlobou. On, čistý charakter. Doposavad tomu tak i je. Tedy dle různých komických zákonů, které v jeho případě působí skutečně jako zázračný prací prášek.

A komické právě je, že jeho chování a vyjadřování přitom dokazují pravý opak. Jenom potvrzuje, že veškerá ta „špína“, je vlastně pravdivá. Už mu leze na nervy skoro každá společenská struktura, která má co dělat s demokracií. Už pohrdá kdečím a kdekým. Jak se říká, nic mu není svaté. Kupodivu ani jeho „čistá“ vesta. Ani nevnímá, že pro samé fleky už není možno rozpoznat jakou to měla barvu. Já bych řekl, že kdysi byla rudá, krvavě rudá.

Jeho pojem moci a mluva se už totiž začíná přibližovat způsobům těch, o kterých tvrdí, že s nimi nikdy neměl nic společného. Je to až zábavné, tedy pro ty, kteří milují černý humor. Právě ten smích, který nám pomáhal za dob, kdy zde vládly lidé právě jeho ražení. Každý si myslel o těch „nahoře“ své, v kruhu spolehlivých o nich mluvil otevřeně, na venek to bylo ovšem zcela jinak.

Ale každý věděl, jak na tom je. Nebylo to zrovna veselé, ale byla v tom určitá jistota, jeden se přizpůsobil a snažil se v kruhu rodiny a přátel zařídit si relativně normální život. Mám pocit, že se opět vracíme do těchto dob. Není to radostné, zvláště pro ty, kteří vědí, o čem to hovořím. Ale je mi líto těch mladých, kteří mi velmi často nerozumí a nevědí o čem to mluvím. Jen doufám, že brzo pochopí. Musí se ale odvrátit od sociálních sítí a věnovat se normálnímu životu.

Ano, poslední rok nebyl radostný. Ne, za ten virus vláda nemůže. Ale taková situace přináší i nebezpečí, že je nutno z pohledu mocných „kácet les“. A jak říká lidová moudrost, létají při tom třísky. A nejen to. Je tu i nebezpečí, že někdo začne kácet i stromy zdravé a mladé, právě ty, které jsou tak důležité pro svobodné dýchání nás všech.

Další životní a historický poznatek také napovídá, že nestydatost, vlastně ale zrůdnost milovníků moci se projevuje tím, že se hrdě neváhají přiznat k činům, které plně odhalují jejich hrůzný charakter. Zvláště, když jsou přesvědčeni o tom, že dosáhli stavu, kdy není žalobce, a tudíž ani soudce. Protože diktatura takové pojmy nezná, respektive si je zjednodušuje do „právní“ formy: Kdo není se mnou, je proti mně.

No, nic. Jen jsem se tak zamyslel na téma: „Staré dobré časy“.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Kotyk | čtvrtek 4.2.2021 9:09 | karma článku: 22,04 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:50

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik