Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Není na čase se začít chovat jako rozumní lidé?

Podle mne je už po hodině dvanácté. Ten prokletý virus nás svlékl do naha. Obnažil naše charaktery a já mám pocit, že ne každý z nás má odvahu podívat se do zrcadla a zamyslet se sám nad sebou: Co dělám špatně a co dobře.

Jako společnost už nerozhodujeme, spíše žijeme ve strachu, necháme sebou cloumat sem a tam. Už nevíme, komu věřit a komu ne, a převzít odpovědnost za sebe a okolí se bojíme, nebo jsme se to ještě nenaučili. Ono také od koho. Vývoj jedince totiž z velké části probíhá tak jako po tisíciletí. Bereme si prostě příklad. Snažíme se být takoví jako náš hrdina, či někdo, komu důvěřujeme a koho si vážíme.

A když se podívám kolem sebe, tak už pomalu nedůvěřujeme nikomu a ničemu. Vůbec se tomu nedivím. Před očima nám každý den ve světě informací pochoduje plejáda roztodivných mediálních hrdinů, jejichž názory jsou ještě roztodivnější. Včetně těch, kteří jsou zásadně vždy proti všem a proti všemu. Mnozí sledují jen osobní prospěch na úkor těch druhých. Jejich cílem je hromadění moci a peněz.

Tragédií je, že se díky naší nezkušenosti a nepoučení se z historie, dopouštíme omylů a často právě takové jedince volíme, aby za nás posléze rozhodovali. Mnozí z nás je totiž pokládají za moderní „hrdiny“. A pak je tu ještě jeden zvyk, který tento neblahý vývoj dotvrzuje. Pořád jsme se nezbavili podvědomé touhy po diktatuře. Tedy po centrálním řízení našeho života. Prostě někdo nahoře nám neustále musí říkat, co smíme snídat a co ne.

A tak se celý národ musí vypořádat s nařízeními, která jsou mnohdy nesmyslná, mnohdy neodpovídají specifičnosti té či oné části společnosti, a mnohdy jsou i nerealizovatelná. A co děláme proti tomu? Pokorně žádáme o výjimky. A čekáme a čekáme. A než se to vyřídí, tak přijde zase nový výplod „mozkového“ trustu naší vlády a vše začne opět od začátku.

Dá se to změnit? Jistě. Postup je jednoduchý. Začněme od zdola. Třeba takový starosta. Tedy pokud jsme zvolili toho pravého. Proč nemůže rozhodnout například o tom, zda překročení hranice okresu je rozumné, či ne? Proč nemůže poučit místní policii? Jistě že je docela možné, že by prý překročil nějakou pravomoc. Ale nejsou to také jeho voliči, kteří mu pravomoc udělili? Nejsou to oni, kteří by v prvé řadě měli rozhodovat o tom, zda jedná v jejich zájmu. Či o tom musí vždy rozhodovat ten nahoře?

Pochopitelně, že by se to neobešlo od řekněme osobní „statečnosti“. Ono vykašlat se tu i onde na vládu vyžaduje totiž charakter. A to se týká třeba i ředitelů nemocnic, fabrik, hejtmanů, ale i šéfů různých krajských úřadů. Jednoduše řečeno nekonečného počtu těch, kteří by měli přebírat odpovědnost. Ale v neposlední řadě i každého z nás. Prostě jen popřemýšlet o tom, zda to, co právě činím, je jenom k mému prospěchu, zda to neškodí jiným, zda neubližuji sousedovi. Prostě snažit se chovat jako civilizovaný člověk. A k tomu, jak by řekl klasik, vlády netřeba.

Ale není to jednoduchá cesta. Zvláště v dnešní době, kdy se boj za záchranu lidských životů nějak prapodivně mísí s bojem o voliče. Občan už těžko může posoudit, co je kterému politikovi přednější. A já jsem skeptický. Je to pořádný kus práce pro naši společnost začít se chovat rozumně. Chce to vytrvalost, nezlomnost a hlavně trpělivost. Nejtěžší na tom všem bude najít právě ty správné charaktery, kterým bude možno věřit, ty „hrdiny“ všedního dne.

A tu současnou vládu bych nezatracoval. Minimálně do té doby, než si právě na takovém živoucím příkladě konečně neuvědomíme, že jsem si ji zvolili a teď je nám předkládán účet. I když nevím, zda jsme schopni to tak chápat. Historie nás totiž také nepoučila, a zda to zvládne současnost je zatím nejisté. Ale jak jsem napsal na začátku: Dnešek obnažuje charaktery. Je to těžké a tragické období našeho života. A tak by bylo více jak nerozumné tuto šanci promarnit. Je to jedinečná možnost objevit ty skutečné „hrdiny“, kteří by zase mohli být příkladem nejen pro nás, ale hlavně pro naše děti.

Autor: Michal Kotyk | úterý 16.3.2021 11:23 | karma článku: 19,84 | přečteno: 810x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik