Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdysi jsme byli Švejkové, dnes jen tajtrdlíci!

Když totiž pozoruji naše současné světoborné diskuse, tak mne opravdu  nic jiného nenapadne. Třeba ta reklamní akce těch několika „amíků“, kteří se trochu projedou na našich silnicích. Vypadá to, jako by se měl zbořit svět. Já vás ujišťuji, že se tak nestane a až bude vše za námi, tak si na to za pár dnů ani nevzpomeneme. Nebojte i ta média rychle zmlknou. Ale řeknou si, že se to dalo docela dobře prodat.  

Skutečně nechápu, proč bychom se měli kvůli tomu mlátit hlava nehlava. Jsme přeci docela malinkatý nárůdek a když se podíváme do historie, tak se nám ne vždy vedlo být samostatní. A když, tak přeci jenom v nějakém tom „přátelském“ vztahu. A kdybychom ještě trochu více přemýšleli, tak bychom možná dospěli k názoru, že toho přítele nemusíme zrovna milovat navždy.

Nemusíme ho totiž vůbec milovat. Je to takové manželství z rozumu,  jak se říká. V současné době to vypadá tak, že je přeci jenom lepší být nakloněn těm vládcům v Bílém domě. Nejsou to zrovna svatoušci, dělají i mnoho nesmyslů. Vedou občas i nesmyslné války, za  které pak musíme platit, ale přeci jenom se také snaží sem tam něco poopravit. Tedy tam, kde se opravdu utnuli.

Třeba s tím islámským státem, který je produktem politiky USA. No, snad to nějak napraví, jde to opravdu na jejich účet. Stejně tak i celková destabilizace arabského světa. Je to trochu nebezpečný experiment. Jenže USA chtějí být i nadále považovány za velmoc. Již ji sice ne zrovna jsou, ale pořád v to věří. Takže já bych na ně stoprocentně nesázel. Ale, jak  říkám, pokud nemohu být neutrální, tak bych ještě zůstal na jejich straně.

A ten konvoj bych nechal, pokud možno v tichosti projet. Je to totiž jediná možnost, jak ukázat alespoň trochu „samostatnosti“ v tom dnešním polticky nesamotném světě. Ale co děláme místo toho? Hned se začněme dělit na milovníky či nenávistníky té či oné mocenské soustavy. Jako bychom nevěděli, že to v podstatě nehraje žádnou roli. Vyjma u hospodského stolu.

Ten asi milujeme ze všeho nejvíce a tak ovládá pomalu i naše media a já se obávám, že se začíná  i zakořeňovat do našich myslí. Nevím, kde se v nás vzal ten masochismus s jakým dokazujeme celému světu naši malost. Každým dnem jen ukazujeme, že ztrácíme i tu poslední špetku hrdosti. Právě tu suverenitu, která z nás po dlouhá staletí dělala společnost, která byla ostatním světem respektována. A to za každé nadvlády a každého režimu.

Jsme jako plachetnice, která se podvolí každému větérku. A pokud nevane, tak foukáme ze všech sil sami do plachet. Máme strach vyhodit kotvu. Prostě se zastavit a v klidu popřemýšlet, kam to vlastně chceme. Možná, že je to právě ta pro nás nezvyklá svoboda, která nás rozpolcuje a neumožní nám sjednotit se v našich touhách a životních cílech.

Ano, dnešní globální svět nás občas nutí stát na té či oné straně. Není však důvodu nezůstat hrdý a vzpřímený. Nemusíme se plazit po kolenou jako na dětském pískovišti a přitom ještě jeden druhému ničit bábovičky. Konečně bychom měli pochopit, že pokud se jedná o naše svobody, že  období mateřské školky je za námi. Konečně bychom si měli uvědomit, že jsme dospělí a ještě stále máme právo rozhodovat o naší budoucnosti. Můžeme to ovšem i přenechat jiným. V podstatě by i to bylo svobodné rozhodnutí.

Autor: Michal Kotyk | sobota 28.3.2015 13:23 | karma článku: 39,73 | přečteno: 7857x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Máme se opravdu bát i Mikuláše?

Máme se už opravdu bát všeho co nás charakterizuje být člověkem? Máme se bát všech cizích lidí? A nejen to. Dokonce i známých, příbuzných, členů rodiny, svých dětí, rodičů a prarodičů?

5.12.2021 v 10:18 | Karma: 11,24 | Přečteno: 301x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Pěst lidu pravdu vždy očistí!

Již mnohokrát tomu tak bylo. Není třeba listovat v nějakých knihách, máme to přeci v živé paměti naší bojovné historie. Vždy byla pozdvižena z toho proradného intelektuálního bahna, aby nám ozářila cestu vpřed.

4.12.2021 v 7:15 | Karma: 10,62 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Stal se zázrak! Konečně máme kapky moudrosti!

Padněte se mnou na kolena. Já se kaji, já zemský červ pln nevědomosti a zášti. Jak jsem jen mohl pochybovat o tom, že lidská ruka může být silnější božské. Stačí pár kapek této zázračné tekutiny a svět bude zachráněn.

3.12.2021 v 11:40 | Karma: 15,25 | Přečteno: 447x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Pokud vládne hysterie rozum nemá šanci

Mnohdy zastaví hysterického člověka pěkných pár facek, nebo také kýbl studené vody. Pokud ale šílí davy ovládané emocemi, tak to nebývá tak jednoduché. Státní moc obvykle nasadí vodní děla. Problém je, že opačně to nefunguje.

3.12.2021 v 8:20 | Karma: 17,38 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Co takhle obnovit Lidové milice?

Myslím, že by to nebylo špatné. Tak nějak by to zapadalo do ducha doby, kdy nám stále více vládnou postpubertální svazáci. Tedy většinou nevědomí nadšenci, kteří se rozhodli zachránit svět a bohužel i mne.

1.12.2021 v 10:06 | Karma: 27,34 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik