Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každý, kdo má pravdu, tak jen blbě kecá!

Tak bych charakterizoval zásadní postoj těch v současné době nejdůležitějších politiků rozhodujících o naší budoucnosti. A to i při té nejlepší snaze pochopit jejich situaci.

V mém povolání jsem se vždy pokoušel být loajální k demokraticky zvolené vládě a nepřilévat olej do ohně. A to v každé zemi, kde jsem pobýval. Pokládám to za základní pravidlo mediálního pracovníka. Jsou ale situace, kdy i ten nejsvědomitější novinář by měl zvážit, zda je tento postoj ještě udržitelný. Zvláště v situacích, kdy se vláda obrací proti zájmům většiny občanů. Takže si dovolím položit trochu primitivně formulovanou otázku: Kdo tedy kecá?

Náš pan premiér třeba prohlásil, že ministr zdravotnictví nemá na ministerstvu k dispozici žádné odborníky. Je tedy obětí nevědomého okolí, které se k němu ještě obrací zády. Oprávněná otázka od občana: Kdo tam tedy pracuje? Je to banda amatérů? Pakliže ano, tak je to s námi opravdu špatné. Zvláště, když není vidět žádná snaha ministra s odborníky komunikovat či je hledat. Nu, možná, že je považuje za pouhé „kecálky“.

Ministr průmyslu, jeden z mála, kterému věřím, či jsem věřil, zavádí ojedinělou a překotnou a skoro „revoluční“ změnu. Testování ve firmách a podnicích. Jednou týdně. S testy, které mají přesnost asi tak něco kolem 50 procent. Nehledě na to, že informace získané takovýmto testem má efektivně platnost asi tak 6 hodin. Říkají ti „kecající“ odborníci. A nejen u nás, ale i ve světě. Kupodivu to i dobře vědí třeba organizátoři sportovních soutěží. A to nemluvím o tom, zda ty prapodivně objednané a asi zaplacené testy k nám vůbec někdy dorazí v potřebném množství.

A jiní odborníci, kterých má podle premiéra ministr zdravotnictví nedostatek, se domnívají, že za ty tři týdny při všech těch opatřeních budeme tam, kde jsme dnes. Tedy pokud budeme mít štěstí. A jak jinak, když na tom budeme hůře, tak za to mohou opět ti neposlušní občané, jak je zvykem. A že by tomu mohlo být jinak je přeci blbý kec, říká vláda.

A pak jsou tu i tací, kteří tvrdí, že ministr zdravotnictví je vlastně pohromou a tou největší a kontraproduktivní hrozbou. A jsou to kupodivu třeba samotní lékaři, kteří bojují za naše životy a většinou přiznávají, že zmatené a nesrozumitelné myšlenkové výplody ministra v podstatě ani nesledují, spíše vše vyřizují na úrovni krajů dle skutečných potřeb a vážnosti situace.

Vakcíny? Schválená, neschválená to je jedno, o tom přeci rozhoduje premiér a prezident, a ne nějaký státní úřad natož EU. Skutečnost, že by nějaký „odborník“ do toho kecal je přeci nepřípustná. Prostě se nařídí, aby ministerstvo zdravotnictví k tomu jen bezmyšlenkově kývlo. Jak jinak, nemá na to stejně žádné odborníky, že?

Smutné je, že tento výčet by byl pomalu nekonečný.

Ale vrátím se k původní myšlence. Co má tedy svědomitý novinář dělat? Jak se zachovat? Podkopávat autoritu vlády? Zamlčovat fakta, aby ji podpořil? Není to lehké rozhodnutí. Pozorují to i na mé tolik kritizované ČT. Rozporuplnost je zjevná, objevuje se dokonce něco jako soucit. Ale přeci jenom i trochu kritických slov. Mohla by trochu přibrzdit s tím hororem o stavu v našich nemocnicích. Šiří tím jen paniku a strach mezi občany.

A nejen to. Je to i značně kontraproduktivní ve směru, který mám na mysli. ČT by totiž spíše měla v prvé řadě trochu uklidnit občany a vnést pořádek do rozporuplných vyjádření všech těch politiků, kteří se hlásí o slovo za každou cenu. A hlavně každý sám za sebe, a ne za vládu. Ale je to přetěžký úkol a defacto odporuje to základnímu principu a poslání veřejnoprávních médií.

Jedná se vlastně o cenzuru. Omezení šíření hloupých „keců“, tedy nepravd. Ale co si počít, když na tom mají velký podíl právě vládní činitelé? Má veřejnoprávní médium právo je „umlčet“? Z hlediska práva asi ne. Ale pokud by šlo o všeobecný zájem, bylo by to snad omluvitelné. Pakliže i vláda jedná mnohdy protiústavně. Já osobně se domnívám, že veřejnoprávní média stojí před životní zkouškou. Stejně tak jako my občané. Všichni společně budeme muset začít hledat pravdu. A budu upřímný, přes veškeré mé životní a novinářské zkušenosti, opravdu nevím, jak to dopadne.   

Autor: Michal Kotyk | pondělí 1.3.2021 10:06 | karma článku: 19,32 | přečteno: 639x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Máme se opravdu bát i Mikuláše?

Máme se už opravdu bát všeho co nás charakterizuje být člověkem? Máme se bát všech cizích lidí? A nejen to. Dokonce i známých, příbuzných, členů rodiny, svých dětí, rodičů a prarodičů?

5.12.2021 v 10:18 | Karma: 11,24 | Přečteno: 301x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Pěst lidu pravdu vždy očistí!

Již mnohokrát tomu tak bylo. Není třeba listovat v nějakých knihách, máme to přeci v živé paměti naší bojovné historie. Vždy byla pozdvižena z toho proradného intelektuálního bahna, aby nám ozářila cestu vpřed.

4.12.2021 v 7:15 | Karma: 10,62 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Stal se zázrak! Konečně máme kapky moudrosti!

Padněte se mnou na kolena. Já se kaji, já zemský červ pln nevědomosti a zášti. Jak jsem jen mohl pochybovat o tom, že lidská ruka může být silnější božské. Stačí pár kapek této zázračné tekutiny a svět bude zachráněn.

3.12.2021 v 11:40 | Karma: 15,25 | Přečteno: 447x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Pokud vládne hysterie rozum nemá šanci

Mnohdy zastaví hysterického člověka pěkných pár facek, nebo také kýbl studené vody. Pokud ale šílí davy ovládané emocemi, tak to nebývá tak jednoduché. Státní moc obvykle nasadí vodní děla. Problém je, že opačně to nefunguje.

3.12.2021 v 8:20 | Karma: 17,38 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Co takhle obnovit Lidové milice?

Myslím, že by to nebylo špatné. Tak nějak by to zapadalo do ducha doby, kdy nám stále více vládnou postpubertální svazáci. Tedy většinou nevědomí nadšenci, kteří se rozhodli zachránit svět a bohužel i mne.

1.12.2021 v 10:06 | Karma: 27,34 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik