Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou naši politici jen hrdiny bulváru?

Zběžný pohled na titulky mediálního světa by mohl budit zdání, že máme geniální a kreativní politiky, kteří se každého rána probouzí s fantastickou vizí. Ještě v polospánku již konzultují s dobře placenými přitakávači, aby nabyli přesvědčení, že jejich nově zrozená myšlenka udivuje originálností a zcela jistě zachrání národ.  

S takto získanou jistotou se vrhnou do nového pracovního dne. Bylo by mylné se domnívat, že se budou shánět po skutečných odbornících, kteří by posoudili, zda se opravdu jedná o neskonalou snahu po obrodě naší společnosti. Na to není čas, protože v prvé řadě je nutno shromáždit dostatečné množství poslušných mediálních tvůrců, kteří by tuto novou věštbu oznámili poddaným. Pardon,občanstvu.

Je to trik, kterého používají hlavně naše celebrity, jejichž hvězdička pohasíná. Vědí velmi  dobře, poučeni odborníky na veřejné mínění, že tou nejlepší cestou ke zvýšení popularity je malý skandálek. Nejlépe  nějaký prohřešek proti morálce. Něco, nad čím každý občan vrtí hlavou a komentuje větou: To snad není možné.

A tak z ničeho nic přijde pan Babiš s chorvatskými kasičkami, pan Chládek chce očipovat naše děti, v zamlžených představách pana Zemana se objeví novinář Peroutka, pan Herman zaslechne ve snu Mozarta a chce kvůli tomu přejmenovat divadlo. To jsou ale jen ti největší bulvární borci, existují ještě ti menší, kteří vyplňují čas, kdy se jejich konkurenti nadechují k dalšímu útoku proti zdravému rozumu občanstva.

Jediný, kdo se nad tím opravdu raduje, je ten starý mediální borec pan Kalousek. Letitá zkušenost mu napovídá, že na to vše může s klidným svědomím reagovat obvyklým ne zrovna hlubokomyslným, ale přesto celkem výstižným komentářem: To je všechno blbost. Nemám jeho politický postoj a hlavně minulost zrovna v lásce a často mne mrzí, že mu musím dát za pravdu.

Bývalý a dodnes uctívaný německý kancléř Helmut Schmidt vždy říkal, že političtí vizionáři patří na psychiatrii. Pokud byl požádán komentovat nějakou tu novou a uchvacující myšlenku, reagoval se svou pro něj tak typickou a nenapodobitelnou ironií: Nemyslím, že by to bylo něco, co by mne donutilo se tím zabývat.

V této souvislosti pociťuji trochu soucit s našimi veřejnoprávními médii. Mají jistou povinnost věnovat uctivou pozornost našim politikům. Když budu optimistický, tak uvěřím, že snaha dosáhnout úrovně bulvárních médií, není jejich prioritou. Snad se tomu snaží i zabránit.

Všichni ale víme, že to vše je podmíněno nejen formálním vzhledem, ale i obsahem. Bylo by naivní se domnívat, že si naší veřejnoprávní tvůrci mohou svévolně dovolit hloupé politiky prostě ignorovat. A to i přesto, že by to přispělo k duševní rovnováze každého z nás. Jsou povinováni nás o všem informovat. Tedy i o duševních hodnotách našich představitelů.

Bohužel tím v našich očích klesá i intelektuální úroveň samotných veřejnoprávních medií, naši politici jim prostě nedají jinou šanci. Jejich touha ovládat první stránky všech informačních zdrojů je chorobná. A myšlenka, že hrdina bulváru nebývá hrdinou národa, je jim vzdálena asi tak, jako touha zabývat se rozdílem mezi zlem a dobrem. Není divu. Protože je to právě zlo, které tak fascinuje čtenáře bulvárních médií.

Autor: Michal Kotyk | úterý 5.5.2015 10:27 | karma článku: 13,21 | přečteno: 385x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Je snad vláda obětí vlastní ideologie?

Já bych tedy řekl, že ano. V podstatě léta slibovala neuskutečnitelné. A to v mnoha ohledech. A největší důraz vždy kladla na vlastní neomylnost, která měla být tou vysněnou cestou ke šťastné budoucnosti.

16.11.2021 v 11:02 | Karma: 20,35 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Hloupý národ mívá i hloupou vládu

Není to žádné světoborné tvrzení, ale podle mých životních zkušeností, žil jsem totiž pod několika mocenskými strukturami, tedy od diktatury až po demokracii, je vcelku pravdivé. Řekl bych tedy, že platí celosvětově.

26.8.2021 v 10:32 | Karma: 21,10 | Přečteno: 746x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

„Ve službách Agrofertu“!

Pravda, nezní to tak honosně jako „Ve službách Jejího Veličenstva“, ale přeci jenom lépe než nic. Prostě je to taková typická česká varianta vyjadřující touhu po originalitě, pokroku a důkazu naší světovosti.

20.5.2021 v 10:31 | Karma: 15,12 | Přečteno: 421x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Andrejko I. a jeho otloukánci!

Ještě nedávno to vypadalo tak, že se jeden mohl právem domnívat, že se náš současný mocipán obklopuje dvorními šašky. Ale jak vidno, tak ve svém vývoji neustrnul a pomalu je vyměnil za otloukánky.

18.5.2021 v 10:15 | Karma: 13,96 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Janek a jeho „Boží mlýny“

Můj obdiv k někomu, kdo se slaboduchou fantazií ohýbá realitu tak, aby byla podkladem pro lacinou zábavu prostého lidu je celkem vyhraněný. Řekl bych, že se jedná o obvyklý mediální kšeft za účelem zisku a slávy.

6.5.2021 v 12:17 | Karma: 32,06 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik