Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jaké to štěstí, že jsem premiérem!

Aby bylo jasno, tak ne zcela podceňuji přirozenou inteligenci našeho premiéra. A právě proto se domnívám, že mu podobná myšlenka, jako jisté uznání reality, určitě již mnohokrát probleskla hlavou. Prostě pud sebezáchovy.

Jen si představte, kdyby se náš Andrejko kolem osudu a jistě omylem stal starostou třeba v té klasické české vesnici. Prostě tam, kde ještě platí slovo chlapa a věci se vyřizují na místě. Tak říkajíc z očí do očí, mnohdy i ručně, zkrátka tak, jak to po staletí předepisuje zákon a pravidla života. A jak nám to nakazuje příroda.

Nu, jak říkají klasikové, dal bych mu rok života, nanejvýš dva. Ale určitě ne více. Jsem si jist, že by část té doby strávil i v nemocnici. Tedy poté, co by podcenil smýšlení občanstva a v naivní představě, že je všeobecně vážen a uctíván, navštívil místní hospodu. Jistě, že by to byl naivní krok nevědomce, který nemá doma asi žádné zrcadlo. A když, tak nějaké to kouzelné, které má ve zvyku jednomu lichotit. Prostě se mu podbízet.

Jistě znáte taková prostředí, kdy se nehledí na ústavu a hlavní rozhodčím je selský rozum. Tam nemůžete nikoho ohromit tím, že důležitě zvěstujete něco, co již každý ví. Třeba to, že ten návrat dětí do školních lavic je jen politický blábol posledních týdnů, protože každý rozumný člověk se dovtípí, že by to bylo plně v rozporu s tím, co nám vláda poslední dva týdny vykládá, nařizuje a zakazuje.

A to ještě ráno vydává direktivy, jak by to mělo být organizováno, tedy to otvírání škol, aby několik hodin poté vše prohlásila za nesmysl. Nu, tedy v tom prostředí, které popisuji, se to prostě řeší pěstí ránou do zubů. Krátce a jasně. On totiž člověk, který, jak se říká, v potu tváře živí rodinu, nemá pro takové srandičky pochopení. A když má po ruce autora takovýchto vtípků, tak neváhá a fyzicky sdělí svůj názor. Tvrdě a nekompromisně.

Jo, to ale funguje jen tam, kde se lidé cítí odpovědni za život nejen svůj ale i rodiny. A dokonce berou ohled na ostatní. A někdy, představte si to, cítí odpovědnost i za celou vesnici. Obdivuhodné a asi nějaký to přežitek starých dob. Tedy v pohledu současné a hlavně specificky české formy představ o politickém vládnutí.

Takže se vrátím k nadpisu. Ano, je asi dobré být premiérem. To výše popsané jednomu asi nehrozí. Nehledě na tu ochranku, která prostě musí spolknout, že úkolem je chránit jakýkoli charakter před zlobou lidu. Bohužel je ta ochrana podporována i zákonem. Tedy ne že bych měl něco proti tomu, aby si společnost našla cestu, jak chránit slušné lidi před násilníky.

Tedy slušné lidi. Ale asi by nebylo na škodu, kdyby si ta „Spravedlnost“ občas opravdu nechala ten šátek na očích, či prostě konala, že jako nic nevidí. Lid by to asi uvítal, ústava sem ústav tam, hlas lidu totiž může být i výrazem ochrany vlastní důstojnosti, kterou jiný pohrdá.

Ostatně hloupost a nevědomost, pokud vím, tak nejsou před zákonem považovány za polehčující okolnosti. A lež není zrovna dobrou taktikou pro obhajobu.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Kotyk | středa 24.2.2021 13:38 | karma článku: 16,21 | přečteno: 347x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik