Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ČT: Dělník bulváru zvítězil na celé čáře, vy břídilové!

To je snad to jediné co by stálo za to napsat na adresu České televize po shlédnutí „mistrovského“ díla „Dělníci bulváru“.  Dlouhé minuty po závěrečných titulcích jsem seděl a přemýšlel o tom, na co jsem se to vlastně koukal. Beznadějně jsem hledal nějakou myšlenku, která by opodstatňovala vznik tohoto dokumentu.

Snad jediné logické vysvětlení by bylo, pokud by hlavní hrdina této oslavy zaplatil celý vysílací čas jako reklamu. Ano, tomu bych ještě rozuměl. Obávám se však, že tomu tak není. Jistě to bylo vyprodukováno „dobrovolně“. Možná stejně tak jako v době, kdy Československá televize vysílala podobně neumělé dokumenty o velkých komunistických synech našeho národa. I tehdy to byl takový zvláštní pohled.

Celý film byl vlastně prosáklý obdivem k osobě, která má neuvěřitelný vliv na veřejné mínění. To, že se jedná o člověka navýsost labilního a s uměle vytvořeným mocenským světem zapadalo také přesně do scénáře. Ten ale asi nebyl nikdy napsán. Celý obrazový materiál vznikal jakoby náhodou. Byl to pohled nezkušeného a zaskočeného dítěte, které je prvně konfrontováno s realitou života.

To jediné, co opravdu stálo za zamyšlení, byla deprimující atmosféra rodinného života bulvárního dělníka. Chování jeho ženy více než zřetelně napovídalo, že její přítomnost je se vší pravděpodobností rovna otrocké ekonomické závislosti. Strach o budoucnost dcery jí bylo možno vyčíst z očí a i z každého pohybu. A těch pár kusých komentářů z jejích úst to jen potvrdilo.

Byl to vlastně tragický dokument o člověku, který je produktem naší společnosti. Byla to vlastně kritika nás samých. Jenže to jsou myšlenky, které je možno odhalit teprve v okamžiku, kdy si člověk uvědomí právě tu neschopnost tvůrců v České televizi se takovéhoto tématu zhostit s profesionální rutinou podloženou životní zkušeností.

V podstatě ten největší význam filmu tkví v tom, že naše veřejnoprávní televize podala důkaz, že již není schopna kriticky a s plnou odpovědností závažnou problematiku zprostředkovat divákům. Pan Pavel Novotný dominoval každou vteřinu filmu, určoval režii a s profesionalitou propagandisty se tak vysmál všem za kamerou, kteří možná měli prapůvodně myšlenku natočit kritický publicistický pořad. Morálka zredukovaná na nulu a primitivní slovník protagonisty převálcoval samotné autory.

Ano, on je opravdový profesionál. Dokázal, že ostatní jsou břídilové ve službách médií. To je to, co mi včera sdělila naše Česká televize. Bylo to tak jednoznačně podané, že nejsem na pochybách. Napsal jsem již mnoho kritických slov na adresu televizních tvůrců, ale tentokrát trochu váhám. Mám pocit, že pro snahu docílit kritikou nějaké změny, je opravdu pozdě.

Připadám si jako architekt stojící před již neexistujícím domem a někdo ode mne přitom vyžaduje rekonstrukci stavby o které se už ani neví, jak kdysi vypadala. Snad možná jen několik vybledlých neostrých fotografií dávající možnost vzniku jen mlhavým představám. Již snad není ani co kritizovat, myšlenkový obsah jako předmět zájmu pomalu mizí.

Je na čase si uvědomit, že veřejnoprávní televize nám nastavuje zrcadlo.

Autor: Michal Kotyk | středa 16.4.2014 23:26 | karma článku: 28,58 | přečteno: 2534x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Máme se opravdu bát i Mikuláše?

Máme se už opravdu bát všeho co nás charakterizuje být člověkem? Máme se bát všech cizích lidí? A nejen to. Dokonce i známých, příbuzných, členů rodiny, svých dětí, rodičů a prarodičů?

5.12.2021 v 10:18 | Karma: 11,24 | Přečteno: 301x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Pěst lidu pravdu vždy očistí!

Již mnohokrát tomu tak bylo. Není třeba listovat v nějakých knihách, máme to přeci v živé paměti naší bojovné historie. Vždy byla pozdvižena z toho proradného intelektuálního bahna, aby nám ozářila cestu vpřed.

4.12.2021 v 7:15 | Karma: 10,62 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Stal se zázrak! Konečně máme kapky moudrosti!

Padněte se mnou na kolena. Já se kaji, já zemský červ pln nevědomosti a zášti. Jak jsem jen mohl pochybovat o tom, že lidská ruka může být silnější božské. Stačí pár kapek této zázračné tekutiny a svět bude zachráněn.

3.12.2021 v 11:40 | Karma: 15,25 | Přečteno: 447x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Pokud vládne hysterie rozum nemá šanci

Mnohdy zastaví hysterického člověka pěkných pár facek, nebo také kýbl studené vody. Pokud ale šílí davy ovládané emocemi, tak to nebývá tak jednoduché. Státní moc obvykle nasadí vodní děla. Problém je, že opačně to nefunguje.

3.12.2021 v 8:20 | Karma: 17,38 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Co takhle obnovit Lidové milice?

Myslím, že by to nebylo špatné. Tak nějak by to zapadalo do ducha doby, kdy nám stále více vládnou postpubertální svazáci. Tedy většinou nevědomí nadšenci, kteří se rozhodli zachránit svět a bohužel i mne.

1.12.2021 v 10:06 | Karma: 27,34 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik