Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Byly události roku 1989 kontrarevolucí?

Když tak poslouchám  mnohé naše politiky, ekonomy, kšeftaře a vůbec lidi mně charakterově podezřelé, tak si nemohu myslet nic jiného.

Nemám nic proti komunistické diktatuře v Číně. Nejsem ale také ochoten a hlavně schopen vývoj této země objektivně posoudit. Vše může dopadnout dobře, ale také skončit obrovskou katastrofou. Na tuto zemi sázejí hlavně ti, jejichž hlavní obživou je dobrodružství spojené s rizikem a toužící po zisku.

Chápu, že je to pro ně výzva, rozumím jejich pohnutkám. Ale není to něco, co bych bezmezně obdivoval. Spíše mne to vše nutí k zamyšlení. Hlavně ty slavnostně vyzdobené ulice ku příležitosti čínské návštěvy. Ale ještě více ty oslavné řeči mnohých, kteří se tváří, jakoby přicházelo nějaké nové světlo ukazující nám cestu do budoucna.

Kupodivu tomu mnoho lidí nerozumí, mnozí i protestují. Možná, že se ohlížejí zpět a při pohledu na naši minulost je přemáhá minimálně rozpačitost a mnohdy i zlost. V převážné míře jsme se totiž již dohodli, že třeba rok 1948 nebyl pro nás zrovna šťastný. Změnili jsme sice  chod našich dějin, moc radosti nám to ale nepřineslo.

Kolem roku 1968 jsme se pokoušeli také něco změnit. Moc to nevyšlo, doba nebyla asi zralá, či my nevěděli co vlastně chceme a co je realizovatelné. Takže se to zvrtlo. A pak přišel rok 1989. A zase jsme se pokoušeli něco změnit. Dokonce se to i povedlo. Panovalo všeobecné nadšení, jásot naplňoval ulice.

Ale léta plynou a my jsem opět nejistí. A teď se nám někdo snaží vysvětlit, že komunistická diktatura by měla být náš vzor. Prý se máme poklonit, možná i padnout na kolena. Nemohu se ubránit vzpomínce na návštěvu papeže. Byl zde jistý pan Havel, který zůstal vzpřímen. Byla v tom hrdost českého ducha a úcta k vlastní historii.

Dnes nic takového kolem sebe nevidím. Libujeme si v marasmu a obdivujeme dekadenci. Naše kultura se podřizuje zákonům výprodeje a vysmívá se morálce. A naši politici to jen podporují. Takže jsme zvolili zase špatnou cestu? Asi ano. Protože se oklikou vracíme zpět, abychom zase objevili přitažlivost diktatury.

Opět nacházíme zálibu v tom, aby nám vládla omezenost, hloupost a lidé, kteří opovrhují kulturou myšlenky. A my to začínáme tolerovat a vůbec nás nezaráží, že jsme vlastně proti tomu vždy bojovali. V podstatě jsme ale vždy dopustili, aby nám někdo naši revoluci ukradl. Vždy se našel někdo, kdo naše naivní nadšení jen zneužil ku vlastnímu prospěchu.

Mnozí tvrdí, že se historie opakuje. Mají asi pravdu. Ale při troše snahy se lidstvo poučí a ta spirála má vzestupnou tendenci. Skutečné nebezpečí vzniká jenom tehdy, když se vývoj začne pohybovat v kruhu. A obraz Číny, tak jak je nám dokonce z té nejvyšší mocenské roviny prezentován, ve mně vyvolává obavy, že se tak právě děje.

A já mám pocit, že je tu opět někdo, kdo nás chce připravit o naše touhy. Je to však ještě horší než v minulosti. Jsme nabádáni je za laciný peníz prodat. A nejen to, prý máme prodat i sami sebe. A pokud tedy proti tomu nic nemáme, tak by bylo namístě události roku 1989 označit za kontrarevoluci.

Autor: Michal Kotyk | pondělí 28.3.2016 9:20 | karma článku: 24,11 | přečteno: 1442x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Je snad vláda obětí vlastní ideologie?

Já bych tedy řekl, že ano. V podstatě léta slibovala neuskutečnitelné. A to v mnoha ohledech. A největší důraz vždy kladla na vlastní neomylnost, která měla být tou vysněnou cestou ke šťastné budoucnosti.

16.11.2021 v 11:02 | Karma: 20,35 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Hloupý národ mívá i hloupou vládu

Není to žádné světoborné tvrzení, ale podle mých životních zkušeností, žil jsem totiž pod několika mocenskými strukturami, tedy od diktatury až po demokracii, je vcelku pravdivé. Řekl bych tedy, že platí celosvětově.

26.8.2021 v 10:32 | Karma: 21,10 | Přečteno: 746x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

„Ve službách Agrofertu“!

Pravda, nezní to tak honosně jako „Ve službách Jejího Veličenstva“, ale přeci jenom lépe než nic. Prostě je to taková typická česká varianta vyjadřující touhu po originalitě, pokroku a důkazu naší světovosti.

20.5.2021 v 10:31 | Karma: 15,12 | Přečteno: 421x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Andrejko I. a jeho otloukánci!

Ještě nedávno to vypadalo tak, že se jeden mohl právem domnívat, že se náš současný mocipán obklopuje dvorními šašky. Ale jak vidno, tak ve svém vývoji neustrnul a pomalu je vyměnil za otloukánky.

18.5.2021 v 10:15 | Karma: 13,96 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Janek a jeho „Boží mlýny“

Můj obdiv k někomu, kdo se slaboduchou fantazií ohýbá realitu tak, aby byla podkladem pro lacinou zábavu prostého lidu je celkem vyhraněný. Řekl bych, že se jedná o obvyklý mediální kšeft za účelem zisku a slávy.

6.5.2021 v 12:17 | Karma: 32,06 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

V ODS plnil roli Klausova vlčáka. Kousl a nepustil, vzpomíná Vondra na Macka

1. května 2024  16:31

Miroslav Macek měl podle Alexandra Vondry (ODS) celou řadu kontroverzních názorů, se kterými on sám...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik