Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budou „chytráci“ dneška hrdiny zítřka?

Je to asi česká povaha, víme všechno lépe než zbytek světa. I vývoj posledních 30 let to dokazuje. S neuvěřitelným úsilím opakujeme chyby, kterých se okolní společnosti dopustily, aniž si připustíme, že ony se již z toho poučily.

Ale k věci. Tak tu zase máme nepřehledné množství těch, kteří již dávno vše věděli a vše by dělali jinak, hlavně lépe. Nejlepší ukázkou jsou naši opoziční politici. Jsou mezi nimi i osoby vzdělané, u kterých by jeden předpokládal vysoké morální hodnoty. Hlavně ve vztahu ke společnosti, kdy by jeden očekával, že díky svému postavení budou nejen vzorem, ale i ukázkou odpovědnosti.

Ano, vzorem jsou, ale pro kterou část obyvatelstva? Skálopevně zůstávají věrni svým voličům a pilně se snaží jejich řady rozšířit. To, že žijeme v situaci, která vyžaduje jednotu a společné úsilí je prostě nezajímá. Proč také? Vždyť jde přeci jen o „osud společnosti“. Budoucí politická moc je jim přeci jen přednější. A tak si pouštějí hubu na špacír. Jejich výhodou a základní motivací je skutečnost, že nenesou žádnou odpovědnost za dnešek.

Prohlubují tak české politické bahno a vůbec jim nevadí, že ničí morální hodnoty, které jsou páteří každé společnosti. Tedy pokud ta má zájem se dále vyvíjet v pozitivním duchu. Bohužel mají řadu nadšených pomocníků. V prvé řadě k nim patři všichni ti „obchodníci s informacemi“, které stále ještě nazýváme novináři.

Je až s podivem, s jakou drzostí mnozí dokazují vlastní nevědomost. A to veřejně a v přímém přenosu. Stačí se jen zaposlouchat do otázek, které s velmi důraznou a „osobitou“ formou pokládají zástupcům vlády. Je to často důkaz nevědomosti, dokazují, že vlastně neposlouchali, hlavní je zazářit nějakou pitomou a populistickou otázkou. Paradoxní je, že vlastně nepotřebují odpověď, tu už si také předem naformulovali.

Pokud je nazývám obchodníky s informacemi, tak budu pokračovat dál a nazvu je i „šmejdy“. Ano, každý obchod má své šmejdy. Bylo by dobré si to uvědomit. Každý z nás by měl zapřemýšlet, zda hledá informace, či si jen potřebuje upevnit vlastní ego bez ohledu na skutečnost. Je to těžké, protože realita je to, co nejvíce potlačujeme. Ba se jí často i bojíme.

A já se bojím, že to, co jsem zvolil jako titulek, se stane pravdou. Bude to cesta do pekel. Bude to promarněná šance. A je na každém z nás, zda se proti tomu postaví, či bude nadšeně mávat volebními plakáty pro kdekoho a skandovat hesla všech těch „chytráků“ kteří touží po moci. Není špatné si uvědomit, že za to či ono nemohou jen politici, ale i ti, kteří je volí. A také je nutné si přiznat, že volit někoho jen proto, abychom měli příštího viníka je zbabělost, hlupáctví a nevědomost. Stejně tak jako volit ty, kteří slibují nemožné.

A tak si myslím, že naši společnost napadl ještě jeden virus. Virus hlouposti. A je zákeřný v tom, že využívá dnešní situace, aby se šířil ještě rychleji. Svoboda slova a tisku se stává festivalem hlouposti. Klasik by řekl blbosti. Vítězí ten, kdo si nejvíce troufá a nemá zábrany ničit kulturní a myšlenkové hodnoty. Bojovat proti zdravému rozumu ani moc nepotřebuje, ten se jaksi vytratil.

A je na každém z nás, komu budeme naslouchat, koho podpoříme, jak budeme hlasovat. A to platí hlavně pro dnešní dny, máme takříkajíc zase šanci se poučit. Neměli bychom ji promarnit. Nespoléhat na to, že budoucnost ještě nějakou přinese.

Autor: Michal Kotyk | středa 18.3.2020 11:04 | karma článku: 26,44 | přečteno: 740x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Je snad vláda obětí vlastní ideologie?

Já bych tedy řekl, že ano. V podstatě léta slibovala neuskutečnitelné. A to v mnoha ohledech. A největší důraz vždy kladla na vlastní neomylnost, která měla být tou vysněnou cestou ke šťastné budoucnosti.

16.11.2021 v 11:02 | Karma: 20,35 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Hloupý národ mívá i hloupou vládu

Není to žádné světoborné tvrzení, ale podle mých životních zkušeností, žil jsem totiž pod několika mocenskými strukturami, tedy od diktatury až po demokracii, je vcelku pravdivé. Řekl bych tedy, že platí celosvětově.

26.8.2021 v 10:32 | Karma: 21,10 | Přečteno: 746x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

„Ve službách Agrofertu“!

Pravda, nezní to tak honosně jako „Ve službách Jejího Veličenstva“, ale přeci jenom lépe než nic. Prostě je to taková typická česká varianta vyjadřující touhu po originalitě, pokroku a důkazu naší světovosti.

20.5.2021 v 10:31 | Karma: 15,12 | Přečteno: 421x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Andrejko I. a jeho otloukánci!

Ještě nedávno to vypadalo tak, že se jeden mohl právem domnívat, že se náš současný mocipán obklopuje dvorními šašky. Ale jak vidno, tak ve svém vývoji neustrnul a pomalu je vyměnil za otloukánky.

18.5.2021 v 10:15 | Karma: 13,96 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Janek a jeho „Boží mlýny“

Můj obdiv k někomu, kdo se slaboduchou fantazií ohýbá realitu tak, aby byla podkladem pro lacinou zábavu prostého lidu je celkem vyhraněný. Řekl bych, že se jedná o obvyklý mediální kšeft za účelem zisku a slávy.

6.5.2021 v 12:17 | Karma: 32,06 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik