Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bohatým bych hlavy nestínal!

Tedy osobně. Jinak je tomu již při pohledu do historie. Je to celkem obvyklá praxe, jak odstranit příliš velký rozdíl mezi chudobou a bohatstvím, mezi bezbranností a mocí.  

Zdálo by se, že je to opravdu historická problematika, která by se nás neměla týkat. Skutečnost tomu ale neodpovídá. Žijeme jak se říká v globálním světě a nějak nepozorujeme, že i v něm probíhá proces přesunu jak bohatství, tak moci. Existují čísla, která hovoří o tom, že méně než jedno procento, mnozí říkají dokonce 0,1 procenta lidí, vlastní přes polovinu všeho bohatství světa. Stejný proces probíhá v oblasti mocenských struktur.

Z mediálního hlediska se zatím jedná o „okrajové“ téma. Ale tu i onde se dá třeba shlédnout zajímavý dokument, který je věnován této tématice. Kupodivu v nich vystupují i mnozí miliardáři, kteří poukazují na tuto značnou nerovnováhu. Nedávno jsem jeden viděl a tam třeba vystoupil muž, který vydělával 18.000 dolarů každou hodinu. Pokládal to kupodivu za celkem nebezpečný vývoj. Právě s ohledem na zkušenosti z minulosti.

Celkem se nikdy nic nedovíme o demonstracích, které probíhají asi na celém světě, kdy se ti chudí začínají bouřit. Nevím proč se tomuto tématu stále vyhýbáme. Asi proto, že se naši politici domnívají, že třeba 40 korun měsíčně navíc, které dají důchodcům, tyto hlasy umlčí. Či, že tuto úlohu splní poněkud zavádějící hlášky o stoupající průměrně mzdě, která se ale také vlastně efektivně týká jen té lepší části obyvatelstva.

Není také na škodu si uvědomit takovou zvláštní relaci mezi stavem ekonomiky a životní úrovní. Většinou, když ty prvé hodnoty stoupají, tak druhé přinejmenším stagnují. Pochopitelně při trochu dlouhodobějším pohledu. Už slyším všechny ty ekonomy, kteří mne hned obviní z nepravdy a zahltí mne statistickými čísly. Ale ty stále pokládám, dle mého učitele matematiky, za přesné počítání s nepřesnými čísly.

Nevím, kdy se uvolíme, abychom se zabývali skutečnou realitou. Tedy faktem, že bohatí jsou stálé bohatší a chudí stále chudší. Kdy konečně objevíme, že naše systémy, hlavně však legislativa, tento vývoj i nadále podporuje. I přes veškerá prohlášení všech vlád, a to nejen naší, ale i těch evropských, dochází k systematické likvidaci střední společenské vrstvy, která je nejen zárukou pro zdravé hospodářství, ale i zárukou demokracie.

Jednoho dne zde budou jen bohatí a chudí.  Vláda bohatých musí vždy končit diktaturou, protože to je jediná možnost jak zachovat strukturu moci při již pro lid nesnesitelné sociální nespravedlnosti. Druhou možností je totiž podlehnout vzpouře těch chudých. A pak se i stínají hlavy. Asi se domníváme, že žijeme v kulturní společnosti, která již tak nečiní.

Já bych na to být miliardářem, nespoléhal. Ostatně oni nejsou také naivní. Jejich obydlí se mění čím dál tím více v nedobytné pevnosti. Stejný vývoj je možno pozorovat i u politiků. Že by se snad báli? Jistě. Ale nejsou to jen kriminálníci, kteří je ohrožují. Čím dál tím více se bojí rozhořčených občanů, které však prozatím vždy označují za osamocené pomatence.

No, nic. Asi opravdu nezajímavé téma. Jen mne tak napadlo, že slavíme Velikonoce. Vzpomínáme na ukřižování Ježíše Krista. A křesťanství povstalo také ze střetu mezi chudobou a bohatstvím, z boje bezmocných proti mocným.

Autor: Michal Kotyk | sobota 26.3.2016 8:47 | karma článku: 20,51 | přečteno: 505x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Je snad vláda obětí vlastní ideologie?

Já bych tedy řekl, že ano. V podstatě léta slibovala neuskutečnitelné. A to v mnoha ohledech. A největší důraz vždy kladla na vlastní neomylnost, která měla být tou vysněnou cestou ke šťastné budoucnosti.

16.11.2021 v 11:02 | Karma: 20,35 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Hloupý národ mívá i hloupou vládu

Není to žádné světoborné tvrzení, ale podle mých životních zkušeností, žil jsem totiž pod několika mocenskými strukturami, tedy od diktatury až po demokracii, je vcelku pravdivé. Řekl bych tedy, že platí celosvětově.

26.8.2021 v 10:32 | Karma: 21,10 | Přečteno: 746x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

„Ve službách Agrofertu“!

Pravda, nezní to tak honosně jako „Ve službách Jejího Veličenstva“, ale přeci jenom lépe než nic. Prostě je to taková typická česká varianta vyjadřující touhu po originalitě, pokroku a důkazu naší světovosti.

20.5.2021 v 10:31 | Karma: 15,12 | Přečteno: 421x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Andrejko I. a jeho otloukánci!

Ještě nedávno to vypadalo tak, že se jeden mohl právem domnívat, že se náš současný mocipán obklopuje dvorními šašky. Ale jak vidno, tak ve svém vývoji neustrnul a pomalu je vyměnil za otloukánky.

18.5.2021 v 10:15 | Karma: 13,96 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Janek a jeho „Boží mlýny“

Můj obdiv k někomu, kdo se slaboduchou fantazií ohýbá realitu tak, aby byla podkladem pro lacinou zábavu prostého lidu je celkem vyhraněný. Řekl bych, že se jedná o obvyklý mediální kšeft za účelem zisku a slávy.

6.5.2021 v 12:17 | Karma: 32,06 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik