Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bez retro „Událostí“ nepochopíme ty dnešní!

Česká televize má na svém programu různé retro pořady. Já se rád dívám hlavně na ty zpravodajské, které nás informovaly o dění kolem nás, vysvětlovaly nám svět.  

Dnes se mnozí domnívají, že jsou to jen důkazy o tom, že nám v té době kdosi možná přemalovával skutečnost. Pozoruhodné ale je, že jsme to věděli i tehdy. Měli jsme schopnost rozlišit, zda to, co bylo prezentováno jako „úspěch“. nebyl spíše neúspěch. Jenže jsme se také dokázali radovat i ze skutečně úspěšných produktů naší práce.

Zrovna tak jsme měli celkem jasno jak je to s politickým „přítelem“ a „nepřítelem". Většinou jsme se spoléhali na vlastní zkušenosti a vědomosti. Uměli jsme sčítat pozitiva a odečítat negativa. Měli jsme schopnost rozlišovat jablka od hrušek. Řekl bych dokonce, že to byl následek „přísné“ školní a ideologické výchovy, která přesto všechno nezvládla potřít primární logiku uvažování.

Bylo nám striktně nakázáno rozlišovat dobro od zla. Zaujmout pozici. Osobně a i veřejně. Není to špatná vlastnost. Stačí si jen uvědomit, že ideologicky je možno obsah obou pojmů dle libosti zaměnit. Takže jsme svým způsobem přijali fakt určité relativnosti při hodnocení společenských jevů a vývojových tendencí. Nenechali jsme se nalákat na každý špek. A pakliže ano, tak jen po zralé úvaze.

A v dnešní době máme s tím vším velké problémy. Snad tím největším je skutečnost, že výkladu zla a dobra se ujali akademicky vzdělaní jedinci, kteří nám řadou faktů dokáží, že skutečně mohou věci mít současně jak pozitivní tak negativní hodnotu. Je prý na nás se rozhodnout. Takže babo raď, vše je přenecháno nám.

A tak nám opravdu nezbývá, než si trochu osvěžit naše tehdejší dívání se na svět. Hlavně ten, který nám  média předkládají. Ono se toho moc nezměnilo. Také možná slavíme údajné úspěchy a odsuzujeme zdánlivé neúspěchy. A právě při nostalgickém sledování retro „Událostí“ a po zralé úvaze si možná můžeme připsat ty skutečné úspěchy, na které bychom měli být hrdi bez ohledu na tehdejší vládnoucí ideologii. A stejně tak odsoudit skutečné neúspěchy.

Dnes tomu není jinak. Klidně si můžeme dovolit stejný pohled bez pocitu, že bychom zrazovali „demokracii“, či pokládali svobodu slova za přílišnou a přesahující meze rozumného chápání. Prostě znovu v sobě obnovit schopnost vlastního, ale přísně sebekritického, úsudku, který nám pomůže se lépe vyznat v tom chaotickém obrazu světa, který produkuje mediální průmysl specializující se na tvorbu a prodej informací.

Není to jednoduché, výchova v této oblasti zaostala, protože i ta se musela v mnoha oblastech podřídit marketingu, jehož hlavním cílem je v prvé řadě nás donutit „kupovat“ si věci, které vlastně nepotřebujeme. A to platí i o té přemíře názorů, teorií, vědeckých poznání. Ale i o zcela primitivních populistických výkřicích, které jen sledují obskurní ideologie.   

Jinak se tomu všemu také říká poučení se z historie. A já mám pocit, že jsme ji jen paušálně odsoudili a v podstatě zneužili i k prosazování mnohých věcí, které nám přinášejí málo užitku, či dokonce škodí. Necháváme se často strhnout proudem, aniž bychom tušili kam míří a kam bude ústit.

Autor: Michal Kotyk | úterý 19.4.2016 10:30 | karma článku: 16,17 | přečteno: 575x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Chaos aneb po nás potopa!

Mám neblahý pocit, že se jedná o celkem dobře promyšlenou strategii odcházející moci, která tím jen ztěžuje život vládě nově přicházející. Prostě pokus navodit situaci, kdy bude možné tvrdit: No, vidíte, oni jsou ještě horší!

29.11.2021 v 9:08 | Karma: 22,21 | Přečteno: 637x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Ještě že máme „fake news“!

Už si ani nedovedu představit, že bychom se bez nich obešli. Je to mnohdy jen laciná argumentace těch zainteresovaně nevědomých, kteří se pokoušejí za každou cenu prosadit své názory a dosáhnout mnohdy politických cílů.

25.11.2021 v 9:46 | Karma: 22,89 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Jak psáti a čísti v období cenzury

Vzhledem k tomu, že fenomén cenzury se začíná rozšiřovat v naší „demokratické“ společnosti a pro mladší generaci se jedná o pojem zcela nový, dovolím si trochu osvětlit, jak s tímto zacházet.

23.11.2021 v 10:16 | Karma: 18,27 | Přečteno: 448x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vyhlášení nouzového stavu netřeba!

Může mi někdo vysvětlit proč vyhlašovat nouzový stav. Tedy oficiálně potvrdit situaci ve které se již delší dobu nacházíme. Komunisté na konci své vlády nic moc nevyhlašovali, ten ideologický bankrot se obešel bez „posvěcení“.

23.11.2021 v 8:32 | Karma: 17,18 | Přečteno: 270x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Ano, občan miluje diktaturu!

Stačí se jen podívat do minulosti lidstva. Vždy tomu tak bylo a jak vidno nic tuto mnohdy dobře skrývanou touhu duše nevymýtilo. Je prostě v nás. Zarazí nás většinou až v okamžiku, kdy je pozdě, kdy poznáme, že ničíme sami sebe.

21.11.2021 v 8:24 | Karma: 20,66 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik