Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ANO! Titanic? Neee…či ano?!

Jistě to je poněkud zapeklitá otázka. Tedy srovnávat osudy námořního giganta a zájmového společenství, které se z čistě reklamních důvodů nazývá hnutí. Jak skončil ten železný kolos víme. Ale jak skončí naše mocenská elita?

Počátky obou životních příběhů jsou si ale podezřele podobné. V podstatě docela typické lidské vlastnosti. Gigantomanie konstruktérů, lidská ješitnost, odvěká touha vládnout živená nezbytnou arogancí, povýšenost nad neschopnými, opovržlivá ignorance kritických hlasů. A to vše spojeno v bombastické reklamní kampani.

Tomu všemu odpovídalo i první vyplutí doprovázené girlandami, hudbou a šampaňským, prostě obvyklou pompou, která je nezbytná pro mnohdy povrchní mediální úspěch. Ano, začátek byl vskutku grandiózní. Nu, a pak přišla ta hlášení o ledovcích, která nevěstila nic dobrého. Tehdejší kapitán tuto skutečnost více méně ignoroval a plul planou parou vpřed.

A co dělá náš kapitán? V podstatě to samé. Je i odvážnější. Kličkuje mezi ledovci, rychlost nesnižuje, a ani mu nevadí, že občas někdo z jeho posádky spadne přes palubu. Ani se za ním neohlédne. Tvrdý to charakter. Pokud se objeví potíže, třeba, že nějaký ten ledovec dokonce zaskřípe o bok lodi, tak je hned vše jasné. Buď za to může někdo z posádky, v nejhorším i pasažéři, prostě ti, kteří nechápou, o co vlastně jde.

A o co tedy jde? Nu, to už se také pomalu neví. O osud národa? O osud jedince? O záchranu renomé? Či dokonce jen o peníze? My se ale nacházíme v situaci, kdy by bylo rozumné si to trochu ujasnit. Nesporné totiž je, že se zde hraje o osud nás všech. O naši budoucnost, soběstačnost ale hlavně o reálnou existenci společnosti jako takové.

Takže se nabízí celkem jednoduchá otázka: Kdo jsou ti cestující na „Titanicu“? Je docela možné, že jsou to jen vyvolenci, členové zájmového společenství těch, kteří se hlavně soustředí na vlastní profit, ať už v jakékoli formě. Je to docela možné, protože ne vždy padají přes palubu z vlastní vůle. Mnohdy jim někdo pomůže, jindy je to skok dobrovolný v bláhové naději na záchranu vlastního přežití.

Pakliže tomu tak je, a protože víme, jak to skončí, tak bych je přenechal jejich osudu. Nastoupili přeci zcela dobrovolně, s nadšením, a i zaplatili nemalé částky za tu lákavou šanci být přitom. Zní to poněkud tvrdě, ale domnívám se, že to zcela odpovídá tomu „bojovému“ a vychloubačnému duchu, který doprovázel všechny ty volební kampaně a silácká prohlášení.

Jenže je i docela možné, že se na té lodí nacházíme my všichni. A v tom případě by bylo na místě vyslat všechna záchranná plavidla na pomoc. A to bez ohledu na politickou ideologii, strategii a kupčení o moc. Ještě je čas donutit posádku, aby nabrala správný kurz. Ale co s kapitánem? Ano, to je potíž. Přesvědčit se asi nedá, chce i nadále planou parou kličkovat mezi ledovci, dokud nenarazí na ten největší, který je tvrdší než on sám.

A zde by možná pomohl jiný historický příběh. Všem dobře známý: Vzpoura na lodi Bounty. Tam se prostě posádka se svým kapitánem rozloučila. Posadila ho do člunu, vybavila nejnutnějším a přenechala ho osudu. Možná, že by si to měl ten náš kapitán také zkusit. Mohl by i nadále bez nebezpečí pro nás kličkovat mezi „ledovci“. Mezi lží, pravdou, osočováním a svalováním chyb na druhé. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Kotyk | pátek 29.1.2021 8:42 | karma článku: 18,15 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik