Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Střípky z fotbalové mozaiky postupně odhalují pravdu.

Slavia nám dělá radost, Sparta starost. V nedávné době to bylo naopak. Slavia ne a ne překročit svůj pohárový stín, jakoby slova „Ten druhý za Spartou“ měla na dresu vyšité místo hlavního sponzora. Snad přichází lepší časy a sezóna ve znamení Ligy mistrů, nového stadiónu a dobré hry bude hřát mnoho fotbalových fanoušků, nejen těch z Edenu.

První zápas, první výhra. Co bude dál, to se uvidí. Třetí místo vypadá nadějně, čtvrté také pořád hrozí a druhé místo? Proč by Sevilla nemohla zaváhat jako Chelsea a ne jednou? Bod ze Španělska a po dvou kolech Slavia 4 body, Sevilla 2. Pro psychiku obou mužstev možná důležitý moment.

 

No nic, pojďme k té mozaice. Když jsem se dozvěděl o výměně trenérů Hřebíka za Straku ve Spartě, jen jsem pokýval hlavou nahoru dolu. Vzpomínka na první působení tohoto „teoretika“ na Spartě ve mně vzbudila naději, že Sparta půjde v té době zase tím správným směrem. Všechno však bylo špatně od samého začátku. Nevraživost fanoušků nebrala konců a každá chyba byla ihned jiskrou zapalující oheň odporu. Po jisté době se Hřebík musel odporoučet.

V životě jsem neviděl poníženějšího trenéra. Za každou cenu se ve veřejných vyjádřeních snažil držet ochrannou ruku nad hráči, nikdy žádná kritika jedinců. Jeho pozice to však ani nedovolovala. Nevím, co by se stalo, kdyby veřejně kritizoval někoho z miláčků publika. Jeho několik posledních vystoupení, kdy se jeho hlas spíše chvěl a slova docházela, mi říkala, že až sem to zajít nemělo a měl odstoupit dříve, sám. Ale nechtěl utíkat, chtěl udělat změnu, která však byla natolik radikální, že to sparťanské hráčské jádro nedovolilo.  

Máte pravdu, když namítnete, že do toho nevidím a nemám právo spekulovat. Mohu však střádat střípky mozaiky a číst mezi řádky. Jedním z těchto momentů byl rozhovor s Poborským, který po jedné z krizí řekl, že se s trenérem nemohl setkat, protože neví, kde je. Hřebík tou dobou byl na pozorování jednoho ze soupeřů Sparty v poháru. Jako kapitán toto musel vědět a olej do ohně z jeho úst byl velmi nefér. Hráčský odpor podporovaný náladami v hledišti nemohl mít jiný výsledek než konec trenéra. Od té doby Spartu trénuje druhý „sparťanský“ trenér. Celkem úspěšně. Titul se vrátil na Letnou, do Ligy mistrů přes Arsenal nemohla Sparta projít ani v lepší pohodě. Co však zůstává na jazyku, je podivná pachuť ze hry a chování hráčů. Z ufňukané Slavie se stává sebevědomí klub, alespoň k tomu má dobře nakročeno. Trenér Jarolím má vše pod kontrolou. Hráči jsou v euforii, daří se a sympatie z nich vyzařuje. Je otázka, co by se stalo, kdyby začali prohrávat a jejich hra upadla do průměru. Ale to je kdyby. Sparta prožívá frustraci.

Pokud budou hráči přemýšlet způsobem, že

- titul v Liberci je potupa (Řepka po prohraném utkání s Libercem)

- ať si Slavia zkusí LM jednou za 50 let (opět Řepka) 

pak v nich nemůže být pokora, ale nezdravé sebevědomí a pýcha. Pak každý neúspěch v hráčích vzbuzuje otázky proč my, nejlepší, jsme prohráli. No jasně rozhodčí a defenzivní hra soupeře. I kdyby to byla pravda, tým jako Sparta by ve shodě s tím, jak o sobě hráči přemýšleli, měli každého soupeře roznést na kopačkách.

 

Prý se mluví o tom, že na Spartě vládnou hráči. Nevím, fakt je, že hráči jsou příliš nadutí. A mě to mrzí. Chtěl bych, aby Sparta byla silná a v tandemu se Slavií a dalšími kluby dělala ČR dobré jméno i na klubové pohárové scéně.

Je trochu jiná doba. Týmy směřující na Letnou neprohrávají v hlavách již 0:1, jak to bylo dřív. A s tím se Sparta srovná jedině tak, že bude pokorná. Slyšíme to pořád. Vaniak je rád, že jsou Rumuni příliš sebevědomí, reprezentanti jsou rádi, že Irové jsou příliš sebevědomí. Slováci byli na jaře také hodně sebevědomí. A jak všichni dopadli? Neměli by tedy i Sparťané odložit silná slova a gesta a přesvědčovat nás o své síle především vlastní hrou a góly?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Konop | čtvrtek 20.9.2007 19:43 | karma článku: 14,35 | přečteno: 914x
  • Další články autora

Radek Konop

Pořád je o čem psát (1)

Člověk se stále musí učit. Z dějin i současných událostí, z knih i ze zkušeností svého života ...

3.9.2008 v 7:45 | Karma: 8,03 | Přečteno: 626x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Pánové, navštivte někdy ona.idnes.cz aneb sex v teplácích

Velmi poučné. Článek „Tepláky jako zabiják vztahu“ jsem si vážně vychutnal. Většina žen prý řeší schizofrenní pocit, že se na jedné straně chtějí po příchodu z práce převléct do pohodlného a na druhé straně se cítí provinile, že se před manželem neoblékají dost dobře. Jakási Lucie má tento pocit na základě rad časopisů, že tepláky jsou hrobem přitažlivosti.

30.7.2008 v 22:26 | Karma: 26,86 | Přečteno: 1596x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Ojetá auta jsou méně ekologická?

Nejstupidnější na tvrzeních, že staré je méně ekologické a dražší, jsou jejich autoři. Porovnává se mnohé. Klasické žárovky s úspornými. Úsporné jsou sice dražší, přesto se investice do nich vyplatí, berete-li do úvahy ekonomické hledisko. Ekologické je trochu komplikovanější, protože výroba klasické žárovky je nepoměrně jednodušší, tedy ekologičtější. Provoz je zase ekologičtější u úsporné. Zdá se, že v tomto případě je nové opravdu šetrnější i levnější.

22.7.2008 v 22:19 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Kašpárci v hlavní roli.

V první chvíli, po vystoupení Bursíka v pořadu Otázky Václava Moravce, to vypadalo, že korupci Čunka audit firmy Kroll nepotvrdil a tedy ministři zahraničí a pro místní rozvoj budou dát vykonávat svoji funkci ve vládě. Nečekané pak bylo vyjádření ministra Schwarzenberga o tom, že audit pokračuje neb chybělo 700 stran spisu kauzy a že snad bude pokračovat i šetření postupu policie a státních zastupitelstev.

16.7.2008 v 17:53 | Karma: 16,44 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika

Radek Konop

A stále se diví, že jsou k smíchu.

Po volbách zelení nechtěli žádného místopředsedu Sněmovny. Se šesti poslanci byli dostatečně soudní, aby si uvědomili, že se 3 procenty poslanců nemohou mít 17% zastoupení v čele Sněmovny (při počtu 6 postů včetně předsedy). Dnes již nejsou žádnými nováčky, v koalici se bojuje o každý poplatek, miliardu a tedy i rozhodovací právo. A tak zákonitě přichází chuť po dalším korýtku. Co na tom, že předseda Sněmovny bude mít 6 (slovy šest) místopředsedů! Je třeba ukojit hlad hladového. Ten je pak spokojenější a povolnější. Takže nic jiného než obchod to není. Rozum zůstává stát. V příštích volbách by mohla uspět ještě nějaká další strana. Budeme pak mít tři maličké straničky a z nich každá bude chtít svého místopředsedu. Pak tu bude KSČM s jedním zástupcem a nakonec dvě největší strany, které se nespokojí s jediným, protože mají ambice na třetinovou podporu voličů. Tedy každá po dvou zástupcích, z nichž jeden bude předseda. Počítal někdo se mnou? Osm lidí. Ještě se diví, že jsou k smíchu?

5.6.2008 v 21:15 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Kdo jsem nepoznáte z této fotografie, snad se Vám lépe představím tím, co napíši :))

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky