Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přátelé cyklisté, přátelé chodci a Vy „druzí“.

Již několik týdnů nosím v hlavě nápad napsat něco jako desatero přikázání pro chodce a cyklisty. Skoro každý den se dostávám do situací, které mě nutí přemýšlet nad chováním svým i ostatních. Občas jsem chodec, který se bojí cyklistů na chodníku, občas cyklista s respektem z aut a někdy cyklista s černým svědomím, protože ten chodník je zatraceně úzký a já bych měl jet o obrubník níž.

Buď je to tím létem, že se diskuze na toto téma vášnivě rozmnožila nebo prostě někdo na začátku popíchnul ty druhé a napětí z chodníků a jiných komunikací prostě muselo ven.

Někdo nemá rád cyklisty, protože jezdí po turistických cestách a to rychlostí přímo závodní. Někdo nemá rád pejskaře s volně pobíhajícím miláčkem, protože musí brzdit nebo má prostě strach z kolize. Jsou řidiči, kteří nadávají na cyklisty jako na největší zlo na silnici. A naopak. Především bych chtěl upozornit všechny kritiky těch „druhých“, že nejsme my a oni, ale že jsme my všichni.

Jednou se procházíme a kocháme a prach za projíždějícím cyklistou bychom nejradši stlačili do malé kostičky a nacpali ji tomu pitomci do úst. Příští víkend se rozhodneme jet na kole a zástupy ploužících se turistů a jejich prcků nám snižují průměrné rychlosti a připomínají, že jsme si opět nekoupili zvonek. A domů už jedeme s koly na střeše nadupaného Pajera a ... ocitáme se na druhé straně těch „druhých“, mezi něž jsme ještě před chvíli patřili a mysleli si, že řidiči jsou ti, kteří se nám budou pěkně obloukem vyhýbat.

Tak třeba včera. Dvě příhody s řidiči. Ráno si to jedu po docela úzké silnici do práce mimo obec a proti mě autobus. Nebyla tak úzká, abych se tam s ním nevešel, i auto by se mu vyhnulo, ale všichni tři již s odřenými – každý podle svých okrajových částí. Tomu blbci za autobusem asi došla trpělivost, podřadil a vyřítil se do protisměru. Krajnice skoro žádná, starý golfík a já jen čekal jestli mě to zrcátko „zmáčkne brzdu“. Asi mě neviděl řeknete si. Chyba, žádný náznak zpomalení nebo snahy vyhnout se. Pouze nutná dávka adrenalinu.

Druhá příhoda mě potkala na přejezdu pro cyklisty přes silnici v obci. Na cyklostezce je stopka, tak zastavím a dívám se na dlouhé kolony aut. Pustí, nepustí? Mladá paní nebo slečna byla té lásky a pustila mě. Poděkoval jsem a doufal, že to bylo z tolerance a ne ze strachu, že tam vjedu. A teď mi řekněte, jsou ti řidiči pitomci?

Nebudu už dále vyprávět, zkrátím to. Přejdu k desateru, devateru, ještě nevím, co to bude. A přestože jsem sliboval přikázání pro chodce a cyklisty, občas se tam objeví i ten motorista.

1. Cyklisto, nevyjedeš bez zvonku cinkavého.

2. Chodče, nekličkuješ zbytečně na chodníku. Je-li chodník či cesta určena i cyklistům, nezdržuj se na půlce vyznačené pro ně. Svého pejska měj na vodítku. Moudrý cyklista zacinká a ty si přitáhneš svého miláčka.

3. Cyklisto, včas upozorňuješ předmětem z prvního přikázání, že jedeš a neřítíš se nebezpečně rychle. Jsi opatrnější, vidíš-li s člověkem psa a hlavně děti. Ti na vodítku nejsou a nemůžeš očekávat, že budou za mámou chodit jako housata.

4. Chodče, měj na paměti, že podpora cyklistické dopravy ještě v řadě měst nedospěla tak daleko, aby se cyklista cítil na silnici bezpečně a nemusel vymýšlet různé krkolomné trasy. Proto nenadávej cyklistovi na chodníku, je-li jeho počínání bezpečné. V takovém případě ty, velocipedisto, používej takový chodník s pokorou a s vědomím, že hostem jsi tady ty.

5. V přírodě k sobě pěší i kolaři buďte ohleduplní. Tam, kam cyklisti máte zákaz, nejezděte. A když už tam vjedete (někdy se to prostě stane), snažte se, aby se na vás pěší přinejhorším mračili. Hlavně do přírodních parků a rezervací si lidé chodí odpočinout.

6. Je-li tvůj bicykl na cyklostezce rychlejší než bicykl před tebou, nesnaž se mu svůj fyzický potenciál ukázat za každou cenu. Měj na paměti, že on či ona hůře slyší díky proudícímu vzduchu a ani cvrkající volný chod nenahradí zvonek. Pro pomalejšího cyklistu platí povinnost přímé jízdy bez zbytečného zahřívání plášťů.

7. Řidiči. Měj na paměti, že poklidná jízda cyklisty před tebou může být náhle rozhozena nerovností vozovky, kanálem s podélnými otvory či jiným, i cyklistou, nečekaným důvodem. Platí, že čím větší oblouk, nižší rychlost a dostatečná trpělivost, tím lépe. Nedáš-li cyklistovi dost místa na to, aby se vyhnul díře, budeš proklet. (pozn. Čeští cyklisté bývají ve Skotsku často překvapení, jací jsou předjíždějící řidiči poserové ...)

8. Slib, cyklisto neodpovědný, že o přilbě budeš pro začátek alespoň přemýšlet.

9. Chodče vidíš-li, že na přechodu dojíždí posledních pár aut, nech je přejet, třeba jim i ukaž, že mohou jet. Přecházíš-li přechod o více pruzích a jede auto jen v tom vzdálenějším, ukaž rukou řidiči, že může klidně projet. Třeba poděkuje a příště to oplatí ochotně jinému účastníkovi.

10. Ukáže-li ti někdo, že můžeš projít nebo projet, vždy poděkuj. To nejhorší, co můžeš udělat je jít jako páv. To bych pak na plyn šlápnul rád i já.

To jsem přesně nechtěl. Abych jich bylo deset. No, nic.

Určitě byste našli spoustu dalších námětů na to, jak se chovat. Ale to už je na vás. Všechno to vychází z toho, že máme na vědomí, že jednou šlapeme po svých a jednou do pedálů. Obojí má své. Místo odsuzování těch „druhých“ si udělejme pořádek u sebe a buďme tolerantní.

A pokud máte pocit, že jsem někomu stranil, tak to nebyl úmysl a nepranýřujte mě za to. Přikázání vychází z toho, co jsem na asfaltu, dlažbě, šotolině a lesní cestě zažil. Máte-li další, sem s nimi.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Konop | čtvrtek 16.8.2007 22:06 | karma článku: 15,10 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Radek Konop

Pořád je o čem psát (1)

Člověk se stále musí učit. Z dějin i současných událostí, z knih i ze zkušeností svého života ...

3.9.2008 v 7:45 | Karma: 8,03 | Přečteno: 626x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Pánové, navštivte někdy ona.idnes.cz aneb sex v teplácích

Velmi poučné. Článek „Tepláky jako zabiják vztahu“ jsem si vážně vychutnal. Většina žen prý řeší schizofrenní pocit, že se na jedné straně chtějí po příchodu z práce převléct do pohodlného a na druhé straně se cítí provinile, že se před manželem neoblékají dost dobře. Jakási Lucie má tento pocit na základě rad časopisů, že tepláky jsou hrobem přitažlivosti.

30.7.2008 v 22:26 | Karma: 26,86 | Přečteno: 1596x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Ojetá auta jsou méně ekologická?

Nejstupidnější na tvrzeních, že staré je méně ekologické a dražší, jsou jejich autoři. Porovnává se mnohé. Klasické žárovky s úspornými. Úsporné jsou sice dražší, přesto se investice do nich vyplatí, berete-li do úvahy ekonomické hledisko. Ekologické je trochu komplikovanější, protože výroba klasické žárovky je nepoměrně jednodušší, tedy ekologičtější. Provoz je zase ekologičtější u úsporné. Zdá se, že v tomto případě je nové opravdu šetrnější i levnější.

22.7.2008 v 22:19 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Kašpárci v hlavní roli.

V první chvíli, po vystoupení Bursíka v pořadu Otázky Václava Moravce, to vypadalo, že korupci Čunka audit firmy Kroll nepotvrdil a tedy ministři zahraničí a pro místní rozvoj budou dát vykonávat svoji funkci ve vládě. Nečekané pak bylo vyjádření ministra Schwarzenberga o tom, že audit pokračuje neb chybělo 700 stran spisu kauzy a že snad bude pokračovat i šetření postupu policie a státních zastupitelstev.

16.7.2008 v 17:53 | Karma: 16,44 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika

Radek Konop

A stále se diví, že jsou k smíchu.

Po volbách zelení nechtěli žádného místopředsedu Sněmovny. Se šesti poslanci byli dostatečně soudní, aby si uvědomili, že se 3 procenty poslanců nemohou mít 17% zastoupení v čele Sněmovny (při počtu 6 postů včetně předsedy). Dnes již nejsou žádnými nováčky, v koalici se bojuje o každý poplatek, miliardu a tedy i rozhodovací právo. A tak zákonitě přichází chuť po dalším korýtku. Co na tom, že předseda Sněmovny bude mít 6 (slovy šest) místopředsedů! Je třeba ukojit hlad hladového. Ten je pak spokojenější a povolnější. Takže nic jiného než obchod to není. Rozum zůstává stát. V příštích volbách by mohla uspět ještě nějaká další strana. Budeme pak mít tři maličké straničky a z nich každá bude chtít svého místopředsedu. Pak tu bude KSČM s jedním zástupcem a nakonec dvě největší strany, které se nespokojí s jediným, protože mají ambice na třetinovou podporu voličů. Tedy každá po dvou zástupcích, z nichž jeden bude předseda. Počítal někdo se mnou? Osm lidí. Ještě se diví, že jsou k smíchu?

5.6.2008 v 21:15 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  11:43

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Nejčastější nemocí z povolání zůstává covid. Postihuje hlavně zdravotníky

22. května 2024  11:35

Ačkoli nových případů covidu je minimum, například za úterý jich přibylo jen 14 a v nemocnicích...

Rus s modro-žlutými vlasy hlásil krádež, dostal pokutu za diskreditaci armády

21. května 2024  10:27,  aktualizováno  22.5 11:32

Komunikaci s policií už si asi příště rozmyslí pětadvacetiletý Stas Netěsov z Moskvy. Mladý Rus...

Zloděj ukradl kolo cyklistovi, který po pádu ztratil vědomí. Pomoc nezavolal

22. května 2024  11:29

Cyklistika je jeho celoživotní vášní. V noci z neděle na pondělí se Michal zrovna vracel z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Kdo jsem nepoznáte z této fotografie, snad se Vám lépe představím tím, co napíši :))

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky