Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cikán, Rom – nevím co je správně.

Mám se zlobit na NĚ, že stále natahují ruce, mám se zlobit na NÁS, že JE házíme do jednoho pytle? Říkejte argumenty Romům (budiž použito toto slovo), jak se mají přizpůsobit a dostanete sprchu poznámek o rasismu. Řekněte majoritním, ať se snaží je přijmout lépe a dostanete odpověď, že tu verbež nejde převychovat.

Když jsem byl na vojně na tankové rotě v Janovicích nad Úhlavou, bylo dost času pokecat s velitelem roty a vůbec se všema „gumama“ na rotě o všem možném. Dostalo se i na Cikány. Budu teď používat toto slovo, protože jsme tak mluvili. Velitel roty byl mladý člověk, hubený křikloun, ale férovej chlap. Říkali jsme mu Komár. A tenhle Komár nám jednou vyprávěl, jak měl na rotě jednoho Cikána a ten občas dělal problémy. Buď chodil pozdě nebo „si neplnil“. I dozvěděl se to jeho táta. Přišel jednou na rotu a kde prý je ten jeho kluk. A nedbaje dozorčího šel za ním na cimru. Tam ho zhvízdal, jak cikánský zákon kázal. Při odchodu s typickým přízvukem prohodil, že syn už bude sekat dobrotu. A sekal.

Uvedl jsem příklad, který nepovažuji za úplně hodný příkladu, ale něco málo na něm je. Nelíbí se mi na tom, že starý Cikán jakoby sehne hřbet a jde zmlátit svého syna. Přijímá naprosto celou část viny. Přesto si řekněme upřímně, jsou dnešní Rómové schopni takové sebereflexe? Kolik jich je, kteří dělají jejich národnosti čest a přijmou oprávněnou kritiku? Poskromnu.

Rómská menšina je problém. Je třeba jej řešit za přispění obou stran. Musí to být řešení koncepční s jasnými pravidly pro všechny zúčastněné. Nejdůležitější je komunikace, prevence a výchova dětí. Společnost, která chce vyřešit závažný problém, musí do řešení investovat. Myslím si, že by měli existovat terénní pracovníci, kteří budou chodit do rodin a komunikovat s Romy, úřady a potencionálními zaměstnavateli. Nemusí to být jen jeden člověk. Ideální by bylo, aby to byl jeden bílý a jeden tmavý. Lépe je taková rodina přijme. Poprvé možná vyhodí, ale když bude systém nastaven tak, že bez spolupráce nebudou love, jejich postoj se změní. Výsledkem by měla být lepší školní docházka, zaměstnávání jednotlivých Rómů i skupin tak, jak se to již někde děje. Podmínkou je, že to nebude dvojice pracovníků na jeden okres.

 Určitě ze všech dětí rómských rodin nevyrostou ideální občané. Ale bude jich více odpovědných, vzdělaných. S lepším vzděláním si budou lépe uvědomovat, že příklad opilého fotra není pro ně. A pokud uvidí, že problém má řešení, protože někteří z dospělých začínají pracovat, budou mít o to větší motivaci. Neříkám, že je to jednoduché, ale pokusit se o to musíme. Bude to práce na roky a desetiletí. Bude to práce mravenčí. Bude docházet ke krizovým situacím, ale nikdy není koláčů bez potu. Přinuťme Romy být odpovědnějšími, neberme jim všechnu jejich identitu a vyjděme jim vstříc.

 Anebo po sobě házejme kamením jako dosud. Na Cikána, na Roma na bílého. Krev máme červenou všichni.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Konop | čtvrtek 14.6.2007 13:14 | karma článku: 16,31 | přečteno: 1296x
  • Další články autora

Radek Konop

Pořád je o čem psát (1)

Člověk se stále musí učit. Z dějin i současných událostí, z knih i ze zkušeností svého života ...

3.9.2008 v 7:45 | Karma: 8,03 | Přečteno: 626x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Pánové, navštivte někdy ona.idnes.cz aneb sex v teplácích

Velmi poučné. Článek „Tepláky jako zabiják vztahu“ jsem si vážně vychutnal. Většina žen prý řeší schizofrenní pocit, že se na jedné straně chtějí po příchodu z práce převléct do pohodlného a na druhé straně se cítí provinile, že se před manželem neoblékají dost dobře. Jakási Lucie má tento pocit na základě rad časopisů, že tepláky jsou hrobem přitažlivosti.

30.7.2008 v 22:26 | Karma: 26,86 | Přečteno: 1596x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Ojetá auta jsou méně ekologická?

Nejstupidnější na tvrzeních, že staré je méně ekologické a dražší, jsou jejich autoři. Porovnává se mnohé. Klasické žárovky s úspornými. Úsporné jsou sice dražší, přesto se investice do nich vyplatí, berete-li do úvahy ekonomické hledisko. Ekologické je trochu komplikovanější, protože výroba klasické žárovky je nepoměrně jednodušší, tedy ekologičtější. Provoz je zase ekologičtější u úsporné. Zdá se, že v tomto případě je nové opravdu šetrnější i levnější.

22.7.2008 v 22:19 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Kašpárci v hlavní roli.

V první chvíli, po vystoupení Bursíka v pořadu Otázky Václava Moravce, to vypadalo, že korupci Čunka audit firmy Kroll nepotvrdil a tedy ministři zahraničí a pro místní rozvoj budou dát vykonávat svoji funkci ve vládě. Nečekané pak bylo vyjádření ministra Schwarzenberga o tom, že audit pokračuje neb chybělo 700 stran spisu kauzy a že snad bude pokračovat i šetření postupu policie a státních zastupitelstev.

16.7.2008 v 17:53 | Karma: 16,44 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika

Radek Konop

A stále se diví, že jsou k smíchu.

Po volbách zelení nechtěli žádného místopředsedu Sněmovny. Se šesti poslanci byli dostatečně soudní, aby si uvědomili, že se 3 procenty poslanců nemohou mít 17% zastoupení v čele Sněmovny (při počtu 6 postů včetně předsedy). Dnes již nejsou žádnými nováčky, v koalici se bojuje o každý poplatek, miliardu a tedy i rozhodovací právo. A tak zákonitě přichází chuť po dalším korýtku. Co na tom, že předseda Sněmovny bude mít 6 (slovy šest) místopředsedů! Je třeba ukojit hlad hladového. Ten je pak spokojenější a povolnější. Takže nic jiného než obchod to není. Rozum zůstává stát. V příštích volbách by mohla uspět ještě nějaká další strana. Budeme pak mít tři maličké straničky a z nich každá bude chtít svého místopředsedu. Pak tu bude KSČM s jedním zástupcem a nakonec dvě největší strany, které se nespokojí s jediným, protože mají ambice na třetinovou podporu voličů. Tedy každá po dvou zástupcích, z nichž jeden bude předseda. Počítal někdo se mnou? Osm lidí. Ještě se diví, že jsou k smíchu?

5.6.2008 v 21:15 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Kdo jsem nepoznáte z této fotografie, snad se Vám lépe představím tím, co napíši :))

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky