Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čerpat z historie, vnímat svět a rozhodnout se.

Na první pohled se mi myšlenka radaru v Brdech moc nelíbila. Uvědomil jsem si, jak krásná příroda v této lokalitě je a radarová základna bude znamenat velký prostor uzavřený veřejnosti. Ten je oficiálně i dnes, ale kdo chce vidět Padrťské rybníky, střelnici Jordán stačí mapa a trochu odhodlání se. Bylo mi líto, že některé z těchto lokalit by mohly být nepřístupné. Pak jsem si však začínal uvědomovat, že můj idealistický sen s jistou dávkou sobeckosti a neodpovědnosti nemá příliš šancí přežít ranní probuzení.

Diskuse se vedou skoro denně. Z těch všech argumentů, které jsem měl šanci slyšet nebo číst mě nejvíce oslovil ten, který upozorňoval na historické zkušenosti se Spojenými státy a s Ruskem. Samozřejmě nechci spojovat osvobození západních Čech s výstavbou radaru. Ale chci říci, že snaha Ruska o kontrolu nad východní a střední Evropou byla vždy vedena imperialistickými touhami. Rusko prostě takové je a nedá se předpokládat, že by se něco v jádru změnilo. Jestliže někdo namítá, že Ivana měníme za Sama, je přinejmenším „mimo“. Pokud někdy chtěly mít Spojené státy vliv v Evropě, tak jistě ne imperialistický. Zatímco USA a spojenci nechali západní Německo rozvíjet se demokraticky, Rusko zbytek Německa dusilo. Pevně věřím tomu, že snaha Spojených států o existenci demokratických systémů v Evropě podobných tomu za mořem, je vedena vírou, že demokracie je to správné řešení a bez spojenců ve světě by byly sami ohroženi. Snad i my chceme věřit demokracii. Je pak povinností každého občana toužícího po hlasovacích lístku se slovem NE uvědomit si, co nám přináší Kreml a co Bílý dům. Sami nejsme totiž nic a Evropská unie bez dýchacích přístrojů též.

 

Tím neříkám, že nemáme trvat na prokázání toho, že obavy ze zdravotních rizik jsou neoprávněné. Tím neříkám, že bychom měli mávnout rukou nad úvahou, zda nám do budoucnosti hrozí nebezpečí ze strany Íránu a dalších. Uvědomme si však, že i Hitler lhal v tom, co opravdu chtěl. Pak se nemohu spokojit s Íránským prohlášením, že Evropa nebude z jeho strany ohrožena, protože s námi obchodují. Co když obchodní kontakty ustanou? Máme usínat na měkkých polštářích naší křehké demokracie a zhýčkané západní civilizace, když Írán vyvíjí další a další zbraně? Copak Rusko vyvinulo nové rakety na základě úvah o radaru v Čechách a raketách v Polsku?

 

Před druhou světovou válkou se v Československé republice stavělo hraniční opevnění. Bylo snad v této otázce nějaké referendum? Nikoho by to ani nenapadlo, cítili jsme se ohroženi. Je to dnes jiné? Někdo namítne, že jsme museli chránit své vlastní hranice, ale USA chce radar u nás. Je to přeci pochopitelné. V dnešní době moderních zbraní nestačí budovat obranné systémy pouze u svých hranic. Představa, že Spojené státy postaví na svém východním a západních pobřeží raketové a radarové stanice a budou čekat, co se stane, je bláhová. Amerika se nebrání pouze daleko od svých hranic, brání tím také nás.

 

Dnes si možná myslíme, že nebezpečí je daleko nebo že nepřítel je slabý. Nechci riskovat. Nechci však ani vítat Američany s otevřenou náručí. Naše rozhodnutí musí být sebevědomé a pragmatické. Možná se tím nechráníme pouze před jednotlivými státy na Blízkém východě, ale dost možná nám to dává mnohem větší šanci ustát potencionální střet západní civilizace s východní až hodně východní pochodní.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Konop | úterý 12.6.2007 7:58 | karma článku: 9,99 | přečteno: 470x
  • Další články autora

Radek Konop

Pořád je o čem psát (1)

Člověk se stále musí učit. Z dějin i současných událostí, z knih i ze zkušeností svého života ...

3.9.2008 v 7:45 | Karma: 8,03 | Přečteno: 626x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Pánové, navštivte někdy ona.idnes.cz aneb sex v teplácích

Velmi poučné. Článek „Tepláky jako zabiják vztahu“ jsem si vážně vychutnal. Většina žen prý řeší schizofrenní pocit, že se na jedné straně chtějí po příchodu z práce převléct do pohodlného a na druhé straně se cítí provinile, že se před manželem neoblékají dost dobře. Jakási Lucie má tento pocit na základě rad časopisů, že tepláky jsou hrobem přitažlivosti.

30.7.2008 v 22:26 | Karma: 26,86 | Přečteno: 1596x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Ojetá auta jsou méně ekologická?

Nejstupidnější na tvrzeních, že staré je méně ekologické a dražší, jsou jejich autoři. Porovnává se mnohé. Klasické žárovky s úspornými. Úsporné jsou sice dražší, přesto se investice do nich vyplatí, berete-li do úvahy ekonomické hledisko. Ekologické je trochu komplikovanější, protože výroba klasické žárovky je nepoměrně jednodušší, tedy ekologičtější. Provoz je zase ekologičtější u úsporné. Zdá se, že v tomto případě je nové opravdu šetrnější i levnější.

22.7.2008 v 22:19 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Kašpárci v hlavní roli.

V první chvíli, po vystoupení Bursíka v pořadu Otázky Václava Moravce, to vypadalo, že korupci Čunka audit firmy Kroll nepotvrdil a tedy ministři zahraničí a pro místní rozvoj budou dát vykonávat svoji funkci ve vládě. Nečekané pak bylo vyjádření ministra Schwarzenberga o tom, že audit pokračuje neb chybělo 700 stran spisu kauzy a že snad bude pokračovat i šetření postupu policie a státních zastupitelstev.

16.7.2008 v 17:53 | Karma: 16,44 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika

Radek Konop

A stále se diví, že jsou k smíchu.

Po volbách zelení nechtěli žádného místopředsedu Sněmovny. Se šesti poslanci byli dostatečně soudní, aby si uvědomili, že se 3 procenty poslanců nemohou mít 17% zastoupení v čele Sněmovny (při počtu 6 postů včetně předsedy). Dnes již nejsou žádnými nováčky, v koalici se bojuje o každý poplatek, miliardu a tedy i rozhodovací právo. A tak zákonitě přichází chuť po dalším korýtku. Co na tom, že předseda Sněmovny bude mít 6 (slovy šest) místopředsedů! Je třeba ukojit hlad hladového. Ten je pak spokojenější a povolnější. Takže nic jiného než obchod to není. Rozum zůstává stát. V příštích volbách by mohla uspět ještě nějaká další strana. Budeme pak mít tři maličké straničky a z nich každá bude chtít svého místopředsedu. Pak tu bude KSČM s jedním zástupcem a nakonec dvě největší strany, které se nespokojí s jediným, protože mají ambice na třetinovou podporu voličů. Tedy každá po dvou zástupcích, z nichž jeden bude předseda. Počítal někdo se mnou? Osm lidí. Ještě se diví, že jsou k smíchu?

5.6.2008 v 21:15 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Kdo jsem nepoznáte z této fotografie, snad se Vám lépe představím tím, co napíši :))

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky