Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Těžký život postdoktorandů (pod nadvládou politiků a GAČRu)

Ve sněmovně finišuje schvalování státního rozpočtu a poslanci se opět snaží ušetřit na vědě. Jejich obětmi se tentokrát nejspíše stanou postdoci.

M. Komm

Podle aktuálního návrhu rozpočtu na příští rok se má škrtat ve všech významných vědeckých institucích. Zatímco Akademie věd, “zvyklá” na škrty v řádu stovek miliónů, z toho vyšla poměrně slušně (plánovaný schodek 2,6 miliónů korun), GAČR má přijít o 54 miliónů a jeho předseda Petr Matějů proto jednání rozpočtového výboru PS nazval černým pátkem pro vědu. Tato situace sebou přináší celou řadu zajímavých paradoxů.

Mnoho vědeckých pracovníků by pátek 13. 12. 2013 označilo za černý především při pohledu na výsledkové listiny grantové soutěže GAČRu. Přesné číslo zatím není k dispozici, ale podle všeho byla úspěšnost grantových žádostí opět velmi nízká, nejspíše menší než 20%. To v praxi znamená, že o udělení či neudělení grantu rozhodují drobnosti v hodnocení projektů a celý proces se tak stává do značné míry náhodný. To vede k tomu, že se často podává více žádostí než je dané pracoviště vůbec schopno realizovat (s tím, že vědci počítají s tím, že dostanou jen zlomek grantů) a že se o granty žádá opakovaně, což vede k dalšímu zahlcení administrativy GAČRu a opět snížení úspěšnosti. Mnohem horším faktem pak je, že absolutní počet letos udělených grantů (necelých 500) je opět nižší než v roce minulém, nebo předminulém. Letošní „úroda“ je nejnižší za posledních 10 let. Navíc, v posledních letech bývá počet nových projektů nižší, než počet právě končících projektů starých a tak počet vědeckých týmů účelově podporovaných z GAČRu se u nás od roku 2011 systematicky snižuje. Ačkoli agentura nezveřejňuje přesná čísla, letošní „výpadek“ lze odhadnout na více než 130 týmů základního výzkumu.

Proč je ta úspěšnost vlastně tak malá? Celý problém nastal před několika lety, kdy se do grantů začaly zahrnovat mzdy vědeckých pracovníků. Rázem prudce narostl objem peněz požadovaný pro průměrný grant, tento vývoj ale nebyl v plné míře reflektován v navýšení rozpočtu GAČRu. Nutným důsledkem tak bylo, že GAČR mohl rok od roku udělit méně a méně grantů. Výsledkem je již zmíněná každoroční loterie, občas okořeněná výpadky webových služeb a sytému administrující granty GAČRu. Český vědec musí mít v dnešní době opravdu nervy z oceli.

Vedení agentury prorokuje, že pokud se rozpočet schválí v aktuální výši, nebude možné financovat postdoktorské granty přidělené v tomto roce. Nabízí se otázka proč zrovna tyto – kromě toho, že částky na ně vynaložené údajně odpovídají škrtnutým 54 miliónům. Skoro to vypadá, jako by Petr Matějů spoléhal na razantní reakci mladých výzkumníků, kterým je jeden den projekt přislíben a druhý den zas odřeknut. To je zajímavý posun od minulého zasedání RVVI, kde Matějů na (tytéž) výzkumníky sdružené v občanském sdružení Věda žije! chtěl poslat finanční kontrolu a nejraději by je nejspíš vymazal z povrchu zemského. Najednou jsou “radikální” postdoci dobří.

Dalším paradoxem je, jak Matějů chválí svojí instituci jako transparentní. Přitom poslední zápis z jednání předsednictva na jejich webu je z července a o výročních zprávách si můžeme nechat jen zdát.

Před lety nechalo ministerstvo školství vypracovat poměrně rozsáhlý audit české vědy u firmy Technopolis. Závěrečná zpráva auditu (v r. 2011) jasně konstatovala, že je v ČR příliš mnoho prostředků rozdělováno pomocí grantů a příliš málo jako tzv. institucionální financování. Pro stabilní vývoj výzkumných týmů by bylo vhodné tento poměr otočit. To se ale těžko stane, pokud bude GAČR (hlavní zdroj grantů pro základní výzkum) stále navyšovat svůj rozpočet. Dalo by se říct, že správným řešením by bylo nechat stagnovat rozpočet GAČRu a zároveň zvýšit rozpočet AV a vysokých škol. Teď opět přichází český paradox - zatímco o peníze na tyto institucí se každý rok hraje komplikovaná politická hra, na peníze již běžících grantových projektů si zatím politici šáhnout nedovolili. Mít peníze z grantu je tak pro vědce stabilnější příjem než to co dostanou od ústavu či fakulty.

Zatímco GAČR řeší, kde uspoří požadované milióny, politici si přehazují jako horkou bramboru kdo za to může a kam ty peníze vlastně zmizely. TOP09 tvrdí, že půjdou do Agrofertu, ČSSD zas že do církevních restitucí. Vzhledem k tomu, že státní rozpočet je jeden balík, tak se nedá prokázat jedno ani druhé, a i kdyby to šlo, vědcům už to v ničem nepomůže.

Situace se zdá být poměrně nepřehledná, jedna věc je ale jistá. Je skutečně ostudné, že se politici opět snaží ušetřit na vědě. Ačkoliv se škrty v řádu desítek miliónů mohou zdát malé, po letech “úspor” jsou vědecké instituce již tak vyhladovělé, že budou citelně znát. Je to skutečně paradoxní strategie, zkoušet se proškrtat k té kýžené znalostní ekonomice, o které politici bájí bez ohledu na stranickou příslušnost. Soudruzi, tak takhle ne!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Komm | středa 18.12.2013 17:11 | karma článku: 21,63 | přečteno: 1937x
  • Další články autora

Michael Komm

Rusnok versus Akademie věd

Premiér v demisi Jiří Rusnok vyjádřil v rozhovoru pro HN svůj pravděpodobně velmi laický a pro mě poměrně překvapivý názor na fungování Akademie věd a výzkumu v ČR obecně. Peněz na výzkum je prý dost, ale výzkumníci jimi nemístně plýtvají, nechtějí se zbavit podprůměrných ústavů a získávají málo peněz na patentech. Klidně by prý stačilo mít ústavů 30 místo padesáti a místo prezidia by je zastřešovalo nové ministerstvo.

2.10.2013 v 14:47 | Karma: 41,70 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Taková divná válka o českou vědu

Prohlášení Jaroslava Hanáka, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR, ilustruje stav, ve kterém se potácí česká věda již řadu let. Dostává se spor o podobu vědy do nové fáze?

30.4.2013 v 11:59 | Karma: 20,73 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Nečas za mříže?

Amnestie, kterou vyhlásil dnes již bývalý prezident V. Klaus vyvolala na české poměry nebývale ostrou reakci. Kromě happeningů a petice se skupina senátorů rozhoupala k podání ústavní žaloby, která viní Klause z velezrady – jediného zločinu, ze kterého je možné dle českého právního řádu prezidenta obžalovat. Jak soudní proces dopadne, je těžké předvídat, nicméně stojí za to se zamyslet nad tím, jestli by Klaus měl být jediným obžalovaným.

12.3.2013 v 13:42 | Karma: 21,18 | Přečteno: 867x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Staronové potíže staronového GAČRu

S lednovou uzávěrkou na podávání grantových zpráv se Grantová agentura ČR opět stala předmětem proklínání ze strany grantových řešitelů. Na vině byl opět webový systém GAČRu, který nápor uživatelů nezvládal.

23.1.2013 v 10:13 | Karma: 15,22 | Přečteno: 620x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Rudé perpetuum mobile

S potěšením jsem četl o tom, že se Tomáš Hanák rozhodl vystoupit z řady a promluvit do svědomí prezidentským kandidátům. Doufal jsem v návrat debaty o morálce a odpovědnosti, v uvědomělé projevy představitelů kulturní scény. Zůstal jsem ale zklamán.

27.12.2012 v 20:42 | Karma: 23,19 | Přečteno: 1385x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  11:46

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:45

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Rusko přestalo používat Kerčský most, armádu radši zásobuje po nových tratích

7. května 2024  11:44

Rusko k dodávkám vojenské techniky invazním jednotkám na Ukrajině přestalo používat Kerčský most,...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  11:43

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Vědec a fotograf, zajímající se o aktuální dění v této zemi.

Seznam rubrik