Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MH

A kdo vlastně rozhoduje o tom čím se bude AV zabývat? Je to pár lidí, kteří se dlouho vzájemně znají a jejichž prvoplán je získat grantové peníze na cokoliv, jen aby byl dobrý život (zahraniční cesty, kongresy, zkoumání ničeho o ničem ap.) zajištěn. 

Základní problém je, že nejsou nijak nucení mít výsledky, protože je to uzavřená komunita známých,která nikoho nepustí mezi sebe a každého, kdo by po nich výsledky chtěl, obviní z neznalosti, závisti a čehokoliv špatného.

AV není žádný nedspolečenský institut a chtít po nich výsledky je legitimní a správné. A pokud se týká společenskovědních a humanitních aktivit to už teprve. To je úplná nezávazná žvanírna! Až se podruhé narodím, tak se ne to taky dám.

1 1
možnosti
FK

Jak dlouho jste byl v AV? Ja chvilku jo, a to co rikate je nesmysl. Staci jit na postgrad a jste tam ;-) Je to velmi jednoduche, jen za ty penize co tam maji tam muzou pracovat jen nadsenci. Proto jsem sel do komerce.

2 0
možnosti
SR

Ta situace je opravdu složitá, nedovoluji si vynášet kategorické soudy, i když mám zkušenosti jak se základním, tak aplikovaným výzkumem. Jen několik poznámek:

1. Z dob Československa máme velmi široký záběr základního výzkumu, neodpovídající zemi naší velikosti a ekonomické síly. Dosud provedené redukce nebyly dostatečné.

2. V současné době se budují (nebo byly nedávno vybudovány) špičkově vybavené a většinou dosud z peněz EU financované ústavy, pravděpodobně většinou v perspektivních oborech. Několik z těch stávajících trochu znám a mohu konstatovat, že byly budovány velmi velkoryse.

3. Jeden z přínosů těchto pracovišť vidím v tom, že až dojdou peníze z EU, nebude mít stát na to je plně financovat a zároveň zachovat stávající síť ústavů AV a dojde konečně k racionalizaci jejich počtu.

4. Byly zde v diskusi uvedeny dva příklady z SRN - jeden pro aplikovaný výzkum, jeden pro základní. Bylo také řečeno, že  Fraunhofer Institut je placen ze 30 % z rozpočtu. Co na to autor blogu, který se pohoršuje nad tím, že u nás stát podporuje aplikovaný výzkum (ty částky budou pravděpodobně v % celkových nákladů).

5. Autor správně uvádí špičnový Max-Planck institut, který je plně hrazen z rozpočtu SRN,  nesrovnatelně většího než je rozpočet ČR. Už ale neuvádí systém tvrdého hodnocení, kdy při opakované nespokojenosti jsou skupiny opravdu rušeny. 6. Max-Planck je sice placený z rozpočtu SRN, ale vědci tam nemohou mít kromě činnosti tam žádné vedlejší komerční aktivity a nemohou pokud vím žádat o další financování ve formě grantů (snad s vyjímkou studentských). 7. Trochu vím, jak probíhalo hodnocení na jednom z ústavů AV, takže s tou přísností a objektivitou bych byl opatrný. I zahraniční posuzovatelé jsou jen lidé, navíc řada z ních s konkrétními vazbami jak na lidi v AV, tak na některé Čechy žijící v zahraničí (ti také byli mezi posuzovateli). Opakuji, situace je složitá a kategorické soudy z obou stran mohou českou vědu jen poškodit.

6 0
možnosti
JH

Pane vědče, pokud jste tak dobrý tak odejděte do Silikon waley. Tam si všichni vydělávají svými schopnostmi a kreativitou. Pokud je máte jste v balíku, pokud ne jste na dlažbě. Tak by to mělo fungovat i u nás.

2 2
možnosti
Foto

Nevsiml jsem si, ze bych o sobe v clanku nekde tvrdil, ze jsem nejak dobry. Kazdopadne Silicon valley je pokud vim centrum aplikovaneho vyzkumu. Bylo by skvele mit neco takoveho i v CR, ale nemuze to nahradit instituci zabyvajici se zakladnim vyzkumem

4 0
možnosti
PA

P23e54t53r 10A42g36u41l80á12r

2. 10. 2013 20:41

V Německu je největší technologickou firmou Fraunhofer Institute. Když hledám novinky, vždy je najdu tam. Dokonce se s nimi spojují menší firmy z celého světa, aby dotáhli projekty a nápady společně dohromady. Všichni znáte jejich produkty, omezíme-li se jen na audio, Fraunhofer stál třeba za zrodem formátů MP3 a AAC. Jejich činnost ale zasahuje do všech oblastí života, medicíny, zemědělství, průmyslu. Nejsou státní institucí, je to soukromá firma. A ano, dělají aplikovanou vědu. Mají obrat 1,9miliardy EUR a 22000 zaměstnanců - převážně vědců. Ze 70% jsou placeni penězi zákazníků a z 30% rozpočtovými penězi. Dle jejich slov proto, aby mohli dělat výzkum, který akutně průmysl nepotřebuje řešit, ale bude se do budoucna hodit. Bylo by zajímavé udělat srovnání s AV. Ekonomicky i výsledky.

1 0
možnosti
Foto

Prave proto, ze se Fraunhofer zabyva aplikovanym vyzkumem, tak je v jine situaci nez AV, ktera se spise podoba Max-Planck institutu. Ten je ale pokud vim z vetsi casti financovany ze statnich penez

2 0
možnosti
JP

J71i16ř66í 37P27l32í22v12a

2. 10. 2013 18:05

Komentuji větu: "výsledky jasně hovořily o tom, že AV je jednou z nejefektivnější vědeckých institucí v ČR".

1) Jak efektivní jsou ty ostatní instituce? Může to být tak, že se na ně doplácí víc než na AV...

2) Když je AV skutečně efektivní, nepotřebuje podporu státu.

2 1
možnosti
Foto

Tak pozor, AV není firma, její efektivita se neměří tím, že by si na sebe měla vydělat - to ani nikdy neměla za úkol. Výzkumák, který se uživí z patentů muže být klidně soukromý, nemusí to být státní instituce. AV (jak jsem psal v článku) se má zabývat především základním výzkumem.

1 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Vědec a fotograf, zajímající se o aktuální dění v této zemi.

Seznam rubrik