Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nečas za mříže?

Amnestie, kterou vyhlásil dnes již bývalý prezident V. Klaus vyvolala na české poměry nebývale ostrou reakci. Kromě happeningů a petice se skupina senátorů rozhoupala k podání ústavní žaloby, která viní Klause z velezrady – jediného zločinu, ze kterého je možné dle českého právního řádu prezidenta obžalovat. Jak soudní proces dopadne, je těžké předvídat, nicméně stojí za to se zamyslet nad tím, jestli by Klaus měl být jediným obžalovaným.

Alegorie P. Nečase za mřižemi, protestní kemp Occupy, Klárov.M. Komm

Klausovu petici totiž kontrasignoval Petr Nečas, navíc bez konzultace s dalšími členy vlády. Za amnestii tímto de facto převzal osobní zodpovědnost. Pokud amnestie v případě Klause vedla k žalobě, měl by tedy zákonitě být obžalován i Nečas. Protože premiér v našem právním řádu nepožívá takových privilegií jako prezident, může být po zbavení imunity obžalován stejně jako jakýkoliv jiný občan. Vzhledem k charakteru škod, které amnestie napáchala (a ještě napáchá), se nabízí obvinění z vlastizrady, konkrétně dle paragrafu 92 o rozvracení republiky (úmysl rozvrátit ústavní zřízení). Na rozdíl od Klause je ale šance, že se Petr Nečas za kontrasignaci amnestie dostane před soud, zcela minimální. Imunity by ho musela zbavit poslanecká sněmovna, kde má stále většinu vládní slepenec.

 Případ amnestie nabádá k daleko obecnější úvaze o trestní odpovědnosti politiků za kroky, které provedou ve výkonu svého mandátu. V principu je politik za své činy souzen voliči, kteří ho v příštím období mohou potrestat nezvolením. Otázka je, jestli je takové potrestání dostatečné. Vývoj v ČR ukazuje, že politici si z takové hrozby velké starosti nedělají, během své kariéry si budují “vazby”, které jim umožní přežít na nevolených pozicích (případ Ivana Langera), nebo z politiky přejdou do přítmí dozorčích rad (případ “rebelů” z ODS). V praxi se navíc ukazuje, že z politika, který ví, že již příště zvolen nebude (VV, LIDEM, V. Klaus) se stává neřízená střela, která se nezodpovídá vůbec nikomu. Takový politik se bude snažit vyždímat ze svého mandátu maximum výhod bez ohledu na voliče, navíc krytý imunitou.

Jak se zbavit takovýchto neřízených střel? Některé státy (USA, Kanada, Švýcarsko) znají institut “recall election”, tedy odvolací plebiscit, ať už na úrovni guvernátora, starosty nebo člena městské rady. V roce 2011 proběhlo v USA minimálně 150 odvolacích voleb, z čehož polovina skutečně vedla k odvolání zastupitelů. Pokud by tento mechanismus fungoval v ČR, je poměrně jisté, že pánové Rath, Pekárek a možná i řada dalších by byli svých funkcí zbaveni. Obtížně by ale řešil problém se stranou VV, která se ukázala jako prohnilá celá, takže nahrazovat tam jednoho poslance jiným nemá velký smysl. A už vůbec by recall neřešil problém s amnestií, kterou V. Klaus vyhlásil několik málo měsíců před koncem svého mandátu.

 V tomto případě je zřejmě jedinou možností trestní stíhání. Je zapotřebí ale jasně rozlišit, co by mělo být stíhatelné a co ne. Je asi nelogické, aby byl Nečas a Kalousek stíhání za to, jaké škody české ekonomice způsobili svojí politikou škrtů, když tuto politiku avizovali ve svém předvolebním programu, na základě něhož byli zvoleni. V tomto případě je odpovědnost na voličích, kteří takto vytrestali sami sebe (a pravda i všechny ostatní občany ČR). Jiný případ ale je, když politik nesplní to, za co byl zvolen a tím způsobí významnou škodu, případně udělá něco, co před volbami neslíbil. V kontextu našeho státu se nabízí například boj s korupcí, který byl jednou z vládních priorit a přitom se stále nekoná, i když kvůli tomu v ČR vznikají ohromné škody na předražených státních zakázkách atd. Další množina činů, na které by se patrně měla vztahovat trestní odpovědnost jsou škody způsobené diletantismem – např. neschopností čerpat evropské dotace, zvlášť ve stavu, kdy některé projekty EU odmítne zaplatit.

Zavedení trestní odpovědnosti politiků se může zdát jako hudba budoucnosti, která se nikdy nestane realitou. Nicméně koordinovaný tlak na volené zástupce by v principu mohl vést až k takovým opatřením. O tom, jestli takový postup může být v českých poměrech účinný se budeme moci přesvědčit již brzy – iniciativa rekonstrukce státu míří přesně tímto směrem. Doufejme že vydrží a dotáhne propagovaných 9 zákonů až do konce.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Komm | úterý 12.3.2013 13:42 | karma článku: 21,18 | přečteno: 867x
  • Další články autora

Michael Komm

Těžký život postdoktorandů (pod nadvládou politiků a GAČRu)

Ve sněmovně finišuje schvalování státního rozpočtu a poslanci se opět snaží ušetřit na vědě. Jejich obětmi se tentokrát nejspíše stanou postdoci.

18.12.2013 v 17:11 | Karma: 21,63 | Přečteno: 1937x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Rusnok versus Akademie věd

Premiér v demisi Jiří Rusnok vyjádřil v rozhovoru pro HN svůj pravděpodobně velmi laický a pro mě poměrně překvapivý názor na fungování Akademie věd a výzkumu v ČR obecně. Peněz na výzkum je prý dost, ale výzkumníci jimi nemístně plýtvají, nechtějí se zbavit podprůměrných ústavů a získávají málo peněz na patentech. Klidně by prý stačilo mít ústavů 30 místo padesáti a místo prezidia by je zastřešovalo nové ministerstvo.

2.10.2013 v 14:47 | Karma: 41,70 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Taková divná válka o českou vědu

Prohlášení Jaroslava Hanáka, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR, ilustruje stav, ve kterém se potácí česká věda již řadu let. Dostává se spor o podobu vědy do nové fáze?

30.4.2013 v 11:59 | Karma: 20,73 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Staronové potíže staronového GAČRu

S lednovou uzávěrkou na podávání grantových zpráv se Grantová agentura ČR opět stala předmětem proklínání ze strany grantových řešitelů. Na vině byl opět webový systém GAČRu, který nápor uživatelů nezvládal.

23.1.2013 v 10:13 | Karma: 15,22 | Přečteno: 620x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Rudé perpetuum mobile

S potěšením jsem četl o tom, že se Tomáš Hanák rozhodl vystoupit z řady a promluvit do svědomí prezidentským kandidátům. Doufal jsem v návrat debaty o morálce a odpovědnosti, v uvědomělé projevy představitelů kulturní scény. Zůstal jsem ale zklamán.

27.12.2012 v 20:42 | Karma: 23,19 | Přečteno: 1385x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  10:41

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Řidič místo semaforu sledoval zasahující policisty, málem přejel chodce

7. května 2024  10:35

Zapnuté majáky stojícího policejního vozu zaujaly řidiče v Brně natolik, že přestal dávat pozor na...

Zákon o změně pohlaví je připravený, hlásí Blažek. Piráti chtějí „ze středověku“

7. května 2024  10:30

Ústavní soud v úterý zrušil sporná ustanovení o změně pohlaví. Nově od polovinu roku 2025 už nebude...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  10:13

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Vědec a fotograf, zajímající se o aktuální dění v této zemi.

Seznam rubrik