Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Taková divná válka o českou vědu

Prohlášení Jaroslava Hanáka, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR, ilustruje stav, ve kterém se potácí česká věda již řadu let. Dostává se spor o podobu vědy do nové fáze?

M. Komm

Jaroslav Hanák minulý týden prohlásil: “Vstoupili jsme do takové války s Akademií věd. Chceme získat více peněz na aplikovatelný výzkum na úkor základního”. Rektor Vysoké školy podnikání Jiří Ciencala ho doplnil: ”Jen v roce 2014 potřebujeme zvýšit výdaje na aplikovatelný výzkum o zhruba 1.5 miliardy, jinak může nastat, jak já říkám, velký PrůPrů – Průmyslový Průser. Bez inovací a výzkumu nemůžeme být konkurenceschopní”.

 

Slova o válce vybízejí ke vzpomínce na francouzský pojem “drôle de guerre”. Je to totiž opravdu divná válka, když strany, které by spolu měly spolupracovat a předávat si podněty, se místo toho přetahují o zdroje. Jakkoliv se to zdá nesmyslné, průmysl a akademie jsou ve sporu minimálně již od roku 2009, kdy se poprvé objevil plán na drastickou redukci rozpočtu AV. Ten vzešel ještě z Topolánkovy vlády, následně byl naštěstí korigován po nástupu úřednické vlády J. Fischera. Od té doby je rozpočet AV každý rok snižován, přičemž se opakuje rituál, kdy ministerstvo financí nejprve oznámí zásadní snížení rozpočtu (např. o 500 miliónů), následně probíhá vyjednávaní, na jehož konci je schodek 200 miliónů, který ministerstvo interpretuje tak, že AV dostala 300 miliónů přidáno.

 

Peníze na výzkum se v ČR skutečně rozdělují způsobem, který je značně neobvyklý. Zatímco stát přispívá na výzkum v soukromých firmách cca 5 miliardami korun ročně (20% z celkového balíku peněz na výzkum), podpora základního výzkumu ze strany soukromých subjektů je mizivá. Stát tak dotuje firmy, které v lepším případě mohou realizovat výzkum z jehož výsledků budou generovat vlastní zisk, v horším případě budou výzkum jen fingovat a dotacemi si prostě vylepší rozpočet. Dvacet procent je přitom vysoce nadstandardní podíl, v sousedním Německu je to např. jen polovina. Ani to se ale průmyslníkům nezdá dostatečné a žádají více. Zatímco AV je často kritizována (obvykle bez jakýchkoliv podkladů) za nedostatečnou úroveň svých pracovišť, na kvalitu tzv. aplikovaného výzkumu se moc nehledí, což názorně ilustruje známý případ tzv. detekce osob za překážkou.

 

Jednu stranu problému samozřejmě tvoří snaha průmyslníků získat co největší podporu pro svůj byznys, kterou skrývají za tvrzení o neefektivnosti a neužitečnosti AV. Zároveň se do sporu ale promítají diametrálně odlišné představy o tom, jaká by měla být funkce vědy a výzkumu ve společnosti. Akademické pojetí vědy jako hodnoty samy o sobě, která jako celek posouvá společnost dopředu (ovšem často s dlouhým časovým cyklem), se střetává s průmyslovou trojčlenkou, která počítá kolik z 1.5 miliardy korun na inovace vyplyne během následujícího roku zisku na prodeji inovovaných produktů. Na první pohled by se mohlo zdát, že akademické pojetí je naivní, nic si to ale nezadá s tím, jak je průmyslový pohled na věc tupý. Výzkumné ústavy nejsou a nikdy nebudou výrobní linky na patenty. Tímto stylem je možné inovovat tvar rychlovarné konvice, ale ne vynalézt elektřinu. Pokud se chce průmysl vydat cestou přízemních inovací, tak se zcela jistě žene do opravdu velkého Průmyslového Průseru.

 

Co se tedy změnilo? Po letech zákulisních tahanic, kdy zástupci průmyslu zasahovali do rozdělovaní peněz na vědu skrze spřátelené politiky (např. bývalou ministryni MŠMT M. Kopicovou), se odkrývají karty. Akademie se tak ocitá v nepříjemném obklíčení. Průmyslníci se snaží ukrojit co největší díl peněz na výzkum. Zároveň pro současnou vládu je to jedna z posledních příležitostí, jak přihrát nemalé částky spřáteleným subjektům, které naopak nezapomenou přispět na kampaň koaličních stran v příštích volbách. Akademie se nemůže příliš spolehnout ani na podporu vysokých škol, které ji tradičně vnímají jako konkurenci. Přitom snížení rozpočtu o požadovaných 1.5 miliardy by pro vyhladovělou AV bylo zcela jistě likvidační. Jediný spojenec, který zůstal na straně akademie (a vědy obecně) je odborná i laická veřejnost, která svým zapojením pomohla odvrátit krizi v roce 2009. Snad dokáže podobné úsilí vyvinout i letos.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Komm | úterý 30.4.2013 11:59 | karma článku: 20,73 | přečteno: 1073x
  • Další články autora

Michael Komm

Těžký život postdoktorandů (pod nadvládou politiků a GAČRu)

Ve sněmovně finišuje schvalování státního rozpočtu a poslanci se opět snaží ušetřit na vědě. Jejich obětmi se tentokrát nejspíše stanou postdoci.

18.12.2013 v 17:11 | Karma: 21,63 | Přečteno: 1937x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Rusnok versus Akademie věd

Premiér v demisi Jiří Rusnok vyjádřil v rozhovoru pro HN svůj pravděpodobně velmi laický a pro mě poměrně překvapivý názor na fungování Akademie věd a výzkumu v ČR obecně. Peněz na výzkum je prý dost, ale výzkumníci jimi nemístně plýtvají, nechtějí se zbavit podprůměrných ústavů a získávají málo peněz na patentech. Klidně by prý stačilo mít ústavů 30 místo padesáti a místo prezidia by je zastřešovalo nové ministerstvo.

2.10.2013 v 14:47 | Karma: 41,70 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Nečas za mříže?

Amnestie, kterou vyhlásil dnes již bývalý prezident V. Klaus vyvolala na české poměry nebývale ostrou reakci. Kromě happeningů a petice se skupina senátorů rozhoupala k podání ústavní žaloby, která viní Klause z velezrady – jediného zločinu, ze kterého je možné dle českého právního řádu prezidenta obžalovat. Jak soudní proces dopadne, je těžké předvídat, nicméně stojí za to se zamyslet nad tím, jestli by Klaus měl být jediným obžalovaným.

12.3.2013 v 13:42 | Karma: 21,18 | Přečteno: 867x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Staronové potíže staronového GAČRu

S lednovou uzávěrkou na podávání grantových zpráv se Grantová agentura ČR opět stala předmětem proklínání ze strany grantových řešitelů. Na vině byl opět webový systém GAČRu, který nápor uživatelů nezvládal.

23.1.2013 v 10:13 | Karma: 15,22 | Přečteno: 620x | Diskuse| Politika

Michael Komm

Rudé perpetuum mobile

S potěšením jsem četl o tom, že se Tomáš Hanák rozhodl vystoupit z řady a promluvit do svědomí prezidentským kandidátům. Doufal jsem v návrat debaty o morálce a odpovědnosti, v uvědomělé projevy představitelů kulturní scény. Zůstal jsem ale zklamán.

27.12.2012 v 20:42 | Karma: 23,19 | Přečteno: 1385x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák přes svodidla, omezoval oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  16:21

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

VŠE volí nového děkana. Na místo po Ševčíkovi se hlásí jediný kandidát

7. května 2024  16:05

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) bude v úterý...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  16:04

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Avarská genetická telenovela. Klíčovou roli u obávaných kočovníků hrály ženy

7. května 2024

Premium Tým vědkyně z Brna zkoumal v Maďarsku DNA obávaných kočovníků původem z Mongolska. O Avarech se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Vědec a fotograf, zajímající se o aktuální dění v této zemi.

Seznam rubrik