Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O lásce Angličanů k Čechám

Zámek Zelená Hora – proslavili ho sice Černí baroni, ale poblíž je i němý svědek dramatické, málo známé epizody boje Angličanů a Skotů v naší zemi

Nedaleko Zámku poblíž křižovatky mezi Zelenou Horou a Nepomukem je vztyčen sloup zakončený prostým křížem. Jedná se o jeden z případů, kdy lze pamětní kříž přiřadit k historické události, která se zde odehrála. Připomíná šarvátku kolem 5.10. 1620, kdy se zde oddíl přibližně jednoho sta anglických a skotských vojáků střetl s přesilou vojáků bavorského vojska a byl patrně do jednoho pobit v nerovném boji.

Tzv. sloup anglických vojáků

A co dělali Angličané u Zelené Hory? Jedná se o polozapomenuté působení „expedičního sboru“ cca 2500 anglických a skotských žoldnéřů a dobrovolníků pod vedením skotského plukovníka Graye (i Greye) na straně stavovského vojska „zimního krále“ Fridricha Falckého. Po volbě Fridricha českým králem se objevila naděje, že tchán Fridricha anglický panovník Jakub I Stuart vojensky i finančně pomůže věci stavů v boji s Ferdinandem II. Nicméně se očekávání nesplnila. Jakub příliš neschvaloval přijetí koruny zetěm a v komplikované situaci projevoval opatrný postoj k válce v dalekých českých zemích. Ne tak anglikánská církev i tamní měšťanstvo a část šlechty. Tzv. česká věc budila v Anglii zájem a snahu nějakým způsobem podpořit české stavy. A tak plukovník Sir Andrew Gray, po naléhání Fridricha na tchána,  obdrží anglický plukovní patent a právo verbovat muže pro válku v Čechách – příznačné je, že bez práva veřejně bubnovat. Gray byl skotský šlechtic a voják z původně katolické rodiny, stoupenec a obdivovatel Alžběty Stuartovny, manželky zimního krále. Na náklady anglikánské církve a města Londýna se podaří shromáždit cca 2500 mužů – profesionálních žoldnéřů, také skotských dobrovolníků složených z mužů z tamních klanů, i různých dobrodruhů. Pro Skoty je česká válka věcí patriotické cti. Alžběta Stuartovna se narodila ve Skotsku, a tak tamní klany si považují za čest jít za ní bojovat až do Čech. Básník na anglickém dvoře John Taylor dokonce skládá oslavnou báseň o Lásce Angličanů k Čechám – působení Angličanů a Skotů u nás zanechává stopu v britské paměti, a to  i literární.

V srpnu 1620 se anglický pluk po dlouhé cestě z přístavu v Hamburku objevuje v Brandýse nad Labem, je přidělen k stavovskému Mansfeldovu armádnímu sboru a operuje v západních Čechách, mají chránit zemskou hranici od Horních Rakous a hlídat pohyby bavorských jednotek vojenského komisaře Theodora z Haimbhausenu. Mansfeld volí taktiku obsazování hradů a měst, kde vytváří opěrné body pro stavovské vojsko. V říjnu 1620 císařsko-ligistická armáda zahajuje ofensivu ze směru Strakonice – Horažďovice. Mansfeld vysílá oddíl vybraných sta mužů anglického pluku z plzeňského ležení, aby obsadili a zajistili hrad Zelená Hora u Nepomuku. Nicméně nedaleko hradu jsou zaskočeni nepřítelem – narazili na hlavní těleso císařské armády postupující ze směru Strakonice – Horažďovice, patrně 5.10. dojde ke krvavému krátkému střetu, kde je anglický oddíl rozprášen a zahyne v nerovném boji. Na paměť této události je později vztyčen pamětní sloup s křížem, někde v tomto prostoru je patrně mohyla padlých vojáků. Událost ještě dlouho žila v paměti místních, ostatně dodnes je tradováno, že anglický oddíl přišel do kraje, aby bránil drancování zdejšího kraje před císařskými žoldnéři. Vztyčení kříže i ona pověst o „ochranářské“ funkci oddílu svědčí o oblíbenosti Angličanů a Skotů z Grayova pluku mezi místními lidmi. Navíc byli skutečně významnou posilou stavovského vojska.

Gray a jeho pluk se následně účastní různých bojových operací, mj na krátký čas obsazují i Karlštejn, Loket, Bečov, Teplou. Mansfeld je rád využívá pro průzkum a střežení protivníka, pluk se vyznačuje spolehlivostí a bojovými schopnostmi, i přes velké ztráty končí pluk svojí bojovou misi až v roce 1621 v Horní Falci (zbývá cca 750 mužů), kde brání zbytky falckabství zimního krále. V roce 1622 se poslední muži z prořídlého pluku vrací do vlasti, mnozí zůstávají na kontinentě a bojují dál ve službách protestantské aliance. Sám Gray umírá v roce 1658 v domovině, přežije českou zimní královnu, kterou tolik obdivoval a bojoval za ní v České válce a dočká se i konce třicetileté války.

Tolik o památce padlých Angličanů a Skotů u Zelené Hory. Jejich praporce se dávno rozpadly v prach, ale paměť o mužích, kteří odešli bojovat za zimní královnu a víru do pro ně daleké neznámé země, žije dál i díky kamennému pomníku v zdejším kraji a rozhodně by neměli být zapomenuti.

 

Umístění sloupu:

GPS: 49°29'36.524"N, 13°35'10.610"E

 

Literatura:

Radek Fukala, Konec zimního království, Veduta, 2016, str. 137-144

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | pátek 5.7.2019 22:25 | karma článku: 27,05 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Bylo ctí sloužit šlechtickému rodu – dědiční polesní Rakušané ve službách von Sporcků

Mnohdy veřejnost historicky vnímá sluhy, lokaje, komorníky a nejrůznější jiné zaměstnance šlechticů či jejich dvorů jako slouhy. Opak byl samozřejmě pravdou. Sloužit šlechtě bylo ctí a naplněním života mnoha lidí.

19.5.2024 v 18:24 | Karma: 14,93 | Přečteno: 236x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Kuks – barokní umění i krvavé barbarství – syn a otec z rodu Šporků

Kuks je skutečný jemný a překrásný ve své barokní pompě. V jeho kryptě jsou však i ostatky Johanna Sporcka, který připomíná i krvavé základy zrodu barokní legendy jeho syna Františka Antonína.

18.5.2024 v 19:23 | Karma: 19,24 | Přečteno: 271x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 17,15 | Přečteno: 332x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 21,91 | Přečteno: 930x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,66 | Přečteno: 148x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný se musí omluvit Zemanovi. Za svými výroky si však nadále stojí

22. května 2024

Premium Na starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného se to v posledních dnech valí. Výkonná rada ODS bude...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 291
  • Celková karma 16,98
  • Průměrná čtenost 931x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik