VR

Díky za zajímavou a obsáhlou informaci. Dosud jsem měl skutečné jméno Trautenberg spojeno pouze s hradem Vildštejn kousek od Františkových Lázní. Pokud jste tam nebyl, doporučuji návštěvu. Je označován za nejstarší hrad u nás a má velice pohnutou historii. Kromě jiného je tam zpráva o jedné tělesně postižené šlechtičně z rodu Trautenbergů, která byla označena za čarodějnici a měla být upálena. Následně zmizela a už ji nikdo nikdy neviděl. Při současných rekonstrukcích byla nalezena zazděná schránka s kosterními pozůstatky, které se s touto zprávou shodují. Jsou tam vystaveny.

Pozoruhodná je i současná historie hradu, který za vlády komunistů málem podlehl zkáze. Zachránila jej parta nadšenců a poté pan Miroslav Pumr, který hrad koupil, zahájil rekonstrukci a otevřel veřejnosti. Nyní v rekonstrukcích pokračuje jeho dcera. Je tam i dobrá hradní restaurace.

  • Počet článků 289
  • Celková karma 16,95
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik