Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi ve službách Osmanské říše

K napsání blogu mě inspiroval rozhovor s PhDr. Petrem Čornejem, který české země mj považuje za hráz boje s Islámem až do rozpadu Osmanské říše roku 1918. Zcela však vytěsnil naše spojenectví s Osmany před a v době Velké války.  

 "Protože jak Polsko, Uhry, český stát, tak i Rakousko se podílely na obraně Evropy proti Turkům od poloviny 14. století, kdy překročili Dardanely, až de facto do rozpadu osmanské říše v roce 1918. Čili nějaké historické zkušenosti s islámem na rozdíl od západoevropských států mají,“ prohlásil historik(http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zapadni-Evropa-nema-historickou-zkusenost-s-muslimy-My-ano-Proto-ta-nazorova-rozdelenost-soudi-historik-410176)

Češi v Orientu

V mnohém lze s panem Čornejem souhlasit, ale vždy je třeba korekce zdravým rozumem celé věci, abychom se nedostávali na půdu zkreslování dějin. V poslední době je neustále podáván historický obraz našich zemí jako jako jakéhosi předvoje gigantického zápasu s islámem. Ano, byl zde zápas a boje, ale i doby spojenectví s Osmany.

Jako by všichni zapomněli, že naše země byly od počátku 20. století nikoliv protivníkem, ale spojencem říše Osmanů. Nejvýraznější byla tato skutečnost v době Velké války, kdy jsme byli pevnou součástí Centrálních mocností a naši vojáci byli nasazeni v rámci expedičního sboru Rakousko-Uherska i na blízkovýchodní frontě, kdy tedy čeští vojáci nebojovali pouze v Evropě, ale také v Orientu. Vídeň tam vyslala rakousko-uherské jednotky, aby spolu s Němci pomohly Osmanské říši v boji s Británií.

Berlín a Vídeň se rozhodly podpořit své turecké spojence různými technickými útvary, například letectvem a dopravními oddíly, spojovacími jednotkami i polními nemocnicemi. Němci a Rakušané si původně představovali, že dosadí své zdatné velitele do čela různých tureckých jednotek. Nakonec však museli poslat celé bojové útvary. Naši vojáci působili u dělostřeleckých jednotek. Čas zachoval vzpomínky poručíka Karla Jaroše, který si psal dojmy a popisy Orientu na své válečné pouti a uchovává je dnes Vojenský historický ústav. Poručík Jaroš prošel Palestinou, Jeruzalémem a svou pouť ukončil v britském zajateckém táboře na Maltě, kdy byl zajat v boji. Vojáků císařství mohlo být v Orientu až deset tisíc.

Po konci války bylo vše jinak, staré říše se rozpadly, protivníci měli být nově spojenci a vzpomínky na tuto epizodu českých a rakouských vojenských dějin skoro pohřbil čas. Dnes se jedná o zcela neprobádanou oblast.

Stejně jako naši vojáci v Orientu, upadl do zapomnění i „český Lawrence z Arábie,“ katolický duchovní, znalec regionu profesor ThDr. Alois Musil. Byl etnografem, znalcem života beduinů, i zpovědníkem císařovny Zity. Během první světové války podnikl Alois Musil několik tajných politických misí do arabských provincií Osmanské říše, jež měly získat arabskou podporu Turecku proti Velké Británii a napomoci hospodářskému pronikání Rakouska-Uherska na Blízký východ. Zde se stal v uniformě rakousko uherské protivníkem britského plukovníka Thomase Edwarda Lawrence.

Musil byl vyslán na nesplnitelnou misi, ale svého protivníka převyšoval znalostmi poměrů i jazykovým vybavením. V severní Arábii žil dlouhodobě u beduínského kmene Rwala a stal se jeho členem pod jménem šejch Músa ar Rueili. Studoval i místní jazyky a protože byl výjimečně nadaný, ovládal kromě klasických i moderních světových jazyků pětatřicet arabských nářečí.

Nicméně Hollywood samozřejmě přinesl celosvětovou slávu plk. Lawrencovi, nikoliv jeho rakousko uherskému protivníkovi Alosi Musilovi, na kterého se pomalu rozpomínáme až nyní.

Snad jen tolik malé připomenutí polozapomenutých epizod našich dějin. Až se budeme dívat na film Lawrence z Arábie, tak nezapomínejme, kdo mu byl čestným protihráčem, a že Britům čelili i naši vojáci. Pod prapory s půlměsícem.  

Autor: Ladislav Kolačkovský | pondělí 28.12.2015 14:13 | karma článku: 15,53 | přečteno: 1247x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Za záchranu Prahy roku 1848 vděčíme maltézskému velkopřevoru Khevenhüller-Metschovi

Velkopřevor a zemský velitel Khevenhüller-Metsch v červnu revolučního roku 1848 nenechat pálit děla přímo do vzbouřené Prahy, ale nad hlavy povstalců, aby byly minimalizovány ztráty na životech i materiální škody.

15.6.2024 v 19:24 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

„Panenka Marie Podsrpenská“ a maltézský velkopřevor Althann

Za pověst Panenky Marie Podsrpenské, která zlidověla díky filmové veselohře, a jejímu nádhernému baroknímu kostelu na Podsrpu vděčíme velkopřevorovi Maltézského řádu hraběti Ferdinandu Michaelovi z Althannu.

14.6.2024 v 20:22 | Karma: 14,78 | Přečteno: 205x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Vévodství Frýdlantsko a šlechtické tituly Albrechta z Valdštejna

Frýdlantské vévodství (německy Herzogtum Friedland) bylo vévodství v severních a východních Čechách pod vládou Albrechta z Valdštejna. V tomto roce uplynulo 400 let od jeho zřízení.

9.6.2024 v 20:05 | Karma: 12,54 | Přečteno: 187x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Arco, Klinger, Mornstein, Treichl – potomci losinsko-vízmberské větve Žerotínů

Tímto článkem doplňuji aktuální a věrné genealogické informace o nejmladší generaci potomků losinsko-vízmberské větve rodu Žerotínů, které jsou nedostatečně zpracovány v Almanachu českých šlechtických rodů 2024

9.6.2024 v 14:34 | Karma: 9,86 | Přečteno: 150x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Šlechtické tituly udělené vysokým britským důstojníkům za službu v druhé světové válce

Slaví se výročí dne D. Nepodíváme se však na bojiště, ale na vysoké britské důstojníky, kteří byli za službu v druhé světové válce králem odměněni britským šlechtickým stavem. Poctou nejvyšší.

6.6.2024 v 15:06 | Karma: 10,84 | Přečteno: 154x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  20:17

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Televize zdraží, shodla se vládní koalice. Naopak opozice chce poplatky zrušit

15. června 2024

Premium Vláda chce od ledna zdražit koncesionářské poplatky. Za Českou televizi by lidé nově platili 150...

Zabalila příruční zavazadlo a odjela do Dubaje. Dnes tam prodává reality

15. června 2024

Premium Pořídit si byt v Dubaji? Tak to je lehčí, než si možná myslíte. Veronika Plichtová studovala v...

„Útěk před woke epidemií“. Do Ruska se vracejí lidé ze Západu, někteří zůstávají

15. června 2024

Premium Navzdory pokračující agresi vůči Ukrajině do Ruska stále cestují občané západních zemí. Někdy jsou...

  • Počet článků 281
  • Celková karma 14,83
  • Průměrná čtenost 903x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik