Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde domov můj?

Jsem přesvědčený o tom, že je dobře, když člověk ví, kde má svoje kořeny. Když může někam přijít a říct si, tady bydleli můj praděda a prababi, jak to tu asi vypadalo v jejich době... Jsou bohužel lidé, kteří takové štěstí nemají. Když jsem se před lety přestěhoval do Rokycan a seznámil se se svou Vlaďkou, dověděl jsem se záhy také o osudu rodné vsi jejích předků. A s tím jsem se zároveň dověděl i o osudu všech zaniklých Brdských obcí na západní straně hor - o osudu Kolvína, Padrti, Přední a Zadní Záběhlé.

Na území Brd je dnes Vojenský výcvikový prostor Jince s režimovým přístupem. Je to oblast bez lidí, bez obyvatel, bez vesnic či městeček. Někam se může o víkendech, na dopadové plochy se nesmí vůbec. To je skutečnost, kterou zná patrně téměř každý. Nebylo to tak ale vždy. Brdy byly osídlené, stejně jako třeba Pošumaví, kvetlo zde železářství, dřevařství. Zemědělci zde tvrdě pracovali na neúrodné podhorské půdě.

Největší z místních obcí – Padrť. Bývala to železářská obec, založená v roce 1565 u rybníků z poloviny 16. století. Získala své jméno zřejmě podle zpracování železné rudy, která se v místních stoupách rozmělňovala na padrť. V okolí stávaly vysoké pece na tavení železa, hutě a několik hamrů, poháněných vodou z Horního a Dolního Padrťského rybníka.

Pár zajímavých řádků z kroniky Padrti:
1670–1700 byla na Padrti vybudována 1 vysoká pec a 4 tyčové hamry.
1750 přibyl k původním ještě jeden hřebenový hamr.
1800 byly již 4 vysoké pece, ale snížil se počet tyčových hamrů na 2.
1830 byly vybudovány 3 zhutňující výhně - zkujňující.
1836 je známo, že obec měla 63 domů s 350 obyvateli.
1866 bylo u rybníku ležení pruských vojsk před vpádem a tažením na Prahu. Vojáci měli zrnkovou kávu, kterou měnili s místním obyvatelstvem za buchty a koláče, které neznali péci.
1889 byl největší rozkvět Padrtě vlivem turistiky, byly značeny tur. stezky, kde první byla na vrch Kočka a poté na Palcíř.
1896 pak bylo 65 domů s 529 obyvateli, později 565 lidí, což bylo 9 lidí na jeden dům, které byly převážně dřevěné, z vepřovic a šindelové nebo doškové střechy.
1900 zbudovány dva mlýny, pila, šindelka a výrobna cvočků.
Lid zde byl spokojen a věren kraji, ve kterém se narodil a žil.

Záběhlá. K založení dřevařské vsi došlo v roce 1730, kdy sem byli povoláni noví obyvatelé, aby posílili pracovní síly v okolních lesích. Šlo tehdy o poslední kolonizaci na území Čech. Příchozí rodiny si postavily 12 dřevěných domků, nedaleko stál panský dvůr a myslivna. Na sklonku 18. století se počet chalup zdvojnásobil, původní osada se rozdělila na dvě části, Přední a Zadní Záběhlou. Obec měla vlastní školu i hospodu. Ještě v roce 1930 byla postavena nová velká kaple, která tvořila dominantu obce.

Kolvín. Bývala to zemědělská ves horského charakteru, stávala pod brdskou horou Palcíř. Byl založen pravděpodobně ve 14. století. Za první republiky zde stála kaple, škola, obecní dům, konzum i hasičská zbrojnice, činné byly spolky Sokol a Dělnická tělovýchovná jednota. Odtud pocházela Vlaďky babička, sem se přiženil její děda a narodila se tu Vlaďky mami.

Na snímku je Vlaďčin pradědeček na zápraží jejich chalupy. Fotografie byla pořízena někdy brzy po 2. světové válce. V domku byla výdejna cigaret, které byly po válce na lístky (na příděl). Svědčí o tom cedulka na fasádě.

Všechny zmíněné vesnice přes svou dlouhou a bohatou minulost už šedesát let neexistují. Vše začalo ještě dřív, když v roce 1927 byla v sousedních lesích vybudována dělostřelecká střelnice. Za druhé světové války v roce 1941 bylo území brdské vojenské střelnice rozšířeno a vesnice byly poprvé vystěhovány. V té době ale ještě nebyly cíleně ničeny místní stavby. Po válce se na krátkou dobu mohli všichni do svých domovů vrátit. Bohužel jen na krátkou dobu. Roku 1949 byly všechny vesnice i s přilehlým územím včleněny do nově vzniklého Vojenského újezdu Brdy a o tři roky později byli obyvatelé opět vysídleni. Tentokrát už navždy... Všechny stavby byly vojáky Československé lidové armády srovnány se zemí a jejich několikasetletá historie definitivně skončila.

Je to divný pocit, když člověk stojí na hrázi Dolního Padrťského rybníka a přemýšlí, že kousek odsud stály kostel, škola, hostinec,... Když člověk stojí v hájku listnáčů tam, kde stával Kolvín, a dívá se na zápražní kámen, na to jediné, co zbylo z chalupy Komancových. Ale ani na tu hráz a do toho hájku se navíc nedostanete. Jedno se nachází ve vojenském prostoru v CP Padrť a druhé v CP Kolvín. (CP rovná se „cílová plocha“ pro ostré střelby a vstup je sem z důvodu možnosti nálezů nevybuchlé munice oficiálně stále striktně zakázán. Já se tam na chvíli dostal během návštěvy brdských rodáků a vyhnanců v září 2007.)

Na tomto barevném snímku, který byl pořízen v září 2007, je zmíněné zápraží chalupy rodiny Komancových. Samotná chalupa je na horní fotografii.

Vím, že takových a podobných lidských osudů jsou tisíce a tisíce a takových vesnic jsou stovky, člověk se s tím musí smířit. Jen si říkám, že jsem snad tak trochu i „klikař“, když se na místa, odkud pocházím, mohu kdykoli zajít bez problémů podívat a říct si, tady žili mí předci, tady domov můj.

A aby toho nebylo málo. Po vystěhování z Kolvína si Vlaďčini prarodiče pořídili chaloupku v Rokycanech u řeky. Ani ta už nestojí. Byla zbourána koncem sedmdesátých let minulého století při rozšiřování průtahu městem a stavbě nového mostu...

Autor: Václav Kohoutvaclav | středa 14.3.2012 14:34 | karma článku: 15,79 | přečteno: 1235x
  • Další články autora

Václav Kohoutvaclav

K maturitě fůra starostí

Aby bylo od začátku jasno. Jsem příznivcem rozumné formy státní maturity, domnívám se, že jednotná maturita může v našem školství leccos zlepšit. A když ne zlepšit, tak alespoň poukázat na školy, které i se základní úrovní mají velké problémy. Důležité však je to slovo rozumné.

7.9.2012 v 18:27 | Karma: 19,19 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ostatní

Václav Kohoutvaclav

Geocaching – Čím víc hvězdiček, tím víc geocaching?

Čas letí jako bláznivý... Takhle nějak začínala jedna písnička. Ale nechci psát o písničkách, jen cítím, že je víc než na čase připravit alespoň jedno pokračování povídání o geocachingu. Před časem jsem psal o nano- a mega-, v klasifikaci budeme pokračovat. O jaké hvězdičky to jde v názvu článku?

4.9.2012 v 10:39 | Karma: 26,21 | Přečteno: 1323x | Diskuse| Ostatní

Václav Kohoutvaclav

Geopovídání – CCC aneb Cool Cache Containers

Nejsem velkým příznivcem přebírání anglické terminologie do češtiny, ale v geocachingu si s tím moc neporadím. Vymysleli ho a pravidla i terminologii nadefinovali Američané, webové stránky geocaching.com léta fungovaly pouze v angličtině, a tak se anglické výrazy ujaly a patrně nesmazatelně poznamenaly mluvu českých kešerů. Při vymýšlení originálních českých výrazů bych si připadal jak národní obrozenec s „nosočistoplenou“.

1.7.2012 v 12:50 | Karma: 24,07 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Ostatní

Václav Kohoutvaclav

Geopovídání – Od nano po mega

Od minulého článku o geocachingu neuplynula příliš dlouhá doba a už jsem se rozhodl napsat pokračování. Nechtěl bych, aby tato série článků byla citací pravidel geocachingu, ale nějakým způsobem s nimi čtenáře seznámit musím, jinak si nebudeme rozumět. Proto je nejvyšší čas začít s klasifikací kešek, schránek, obtížnosti, terénu,...

30.6.2012 v 15:26 | Karma: 30,93 | Přečteno: 6260x | Diskuse| Ostatní

Václav Kohoutvaclav

Geopovídání – A jak to pokračovalo?

Po dlouhých dvou měsících se pouštím do dalšího psaní o geocachingu. Nějak nebyl čas. Věnoval jsem se víc praxi než teorii, chystali jsme a nakonec zrealizovali s kamarády čtvrtý ročník závodů Adventure Race Hracholusky, 2012. Taky se k nim časem dostanu...

16.6.2012 v 15:54 | Karma: 23,67 | Přečteno: 969x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

VIDEO: Alkohol a grogy za volant nepatří. Policie zapojila do kampaně děti

1. června 2024  12:22

„V autě se vždycky pšipoutej“ nebo „Zpomal, kámo.“ To radí ti nejmenší řidičům na videu, které v...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  12:06

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Počet povolených oddlužení v minulých letech klesl, bylo jich skoro 18 tisíc

1. června 2024  12:06

V Česku v posledních letech ubývá návrhů na oddlužení a povolených oddlužovacích procesů. Vyplývá...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1477x
Matematik a fyzik, typograf a polygraf, geocacher, plzeňský rodák, rokycanský patriot a další - tak nějak vše v jednom...

Seznam rubrik