Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Geopovídání – A jak to pokračovalo?

Po dlouhých dvou měsících se pouštím do dalšího psaní o geocachingu. Nějak nebyl čas. Věnoval jsem se víc praxi než teorii, chystali jsme a nakonec zrealizovali s kamarády čtvrtý ročník závodů Adventure Race Hracholusky, 2012. Taky se k nim časem dostanu…

Zmínkou o Adventure Race se tak nějak nabízí, že by bylo nejlepší napsat pokračování avizované před časem pod pracovním názvem „Závody, závody, závody“. Jenže to by bylo trochu mimo mísu, začít závody, které toho s geocachingem zase až tolik společného nemají. Adventure Race je od minulého víkendu za námi a já pokračuji v geoosvětě, jak jsem si předsevzal. A jak to tedy pokračovalo?

V Čechách se geocachingu věnovali před rokem 2006 především lidé, kteří už z nějakého důvodu vlastnili GPS přístroj. V té době to bylo docela drahé zařízení, ne jako dnes, kdy se GPS čip nachází jen tak mimochodem ve většině chytrých mobilů. A pak přišla akce Mountfield. V létě 2006 tato firma začala nadělovat k prodávaným jízdním kolům GPS zdarma. Nešlo o kdovíjaké přístroje, byly to pomalé, černobílé a málo citlivé Legendy od Garminu. Na základní orientaci ale v pohodě stačily. Takový člověk si koupil u Mountfieldu kolo, dostal k němu GPSku, začal zjišťovat, k čemu by mu mohla být dobrá, a šup už z něj byl geocacher. Tak vznikla generace tzv. Trávníčkových dětí. (Určitě si i Vy vzpomenete na postavičku Béďi Trávníčka.) My jsme takovými Trávníčkovými dětmi naruby. Napřed jsme přičichli ke geocachingu, a až poté jsme koncem léta zakoupili jedno jízdní kolo, původně plánované jako vánoční dárek, abychom se dostali k vytoužené GPS. Ano, i my jsme nějakou dobu používali tmavomodrého Legenda. S GPSkou šlo hledání snáze, mohli jsme v terénu v pohodě řešit multiny a mysterky. Vám, kteří nevědí, která bije, vzkazuji – nebojte, časem vysvětlím, o čem je řeč.

Na podzim 2006 jsme absolvovali první setkání geocacherů, náš první geoevent. Pro pamětníky musím uvést, že se jednalo o 2. Plzenecký geopotlach. Tam jsme se poprvé setkali s bandou lidí podobně postižených, jako jsme tou dobou byli i my. Pár geokolegů jsme už předtím potkali v terénu u různých schránek, ale až tady jich byla ta nebezpečně inspirující koncentrace v mnoha desítkách a desítkách.

Co dál… Na jaře 2007 jsme se i s dalšími Plzeňáky zúčastnili famózního geozávodu Czech Geocheck v krásné přírodě České Kanady mezi Jindřichovým Hradcem a Slavonicemi. Naše umístění sice nebylo hvězdné, skončili jsme někde uprostřed startovního pole, ale zážitek to byl úžasný. Celý den se věnovat hledání schránek, luštění, soutěžení, a pak vyhlašování výsledků a povídání až do rána. Po návratu padlo taky ono osudové rozhodnutí – když takovou akci dokážou dát dohromady Pražáci společně s Jindřichohradečáky, proč bychom to nedokázali v Plzni taky. A začal se rýsovat v úvodu zmíněný závod Adventure Race Hracholusky. O tom ale až někdy jindy, v roce 2007 zbývalo do jeho prvního ročníku víc než dva roky.

V té době se také začínala formovat plzeňská geokomunita. Vznikl náš web www.gc-plzen.net, kolem kterého se dodnes všechno důležité točí. Kamarád Jéňa navrhl logo Plzeňského geocachingu, které jsme měli už na Czech Geochecku na našich závodních tričkách. A na podzim toho památného roku 2007 jsme vydali náš první plzeňský geocoin, dnes sběratelsky velice ceněnou Radyni. Proč zrovna Radyni? Na Radyni byla v červnu 2004 založena první keška na Plzeňsku (Radyne – Emperor's new castle), silueta hradu je symbolem Plzeňska a nejen Plzně samotné, pod Radyní se rozkládala původní stará Plzeň, dnes Starý Plzenec. Ve stylizované podobě se Radyně objevuje i v našem logu.

Těch událostí, které by stály za zmínku, je daleko víc, než se sem do článku vůbec může vejít. Zhruba od roku 2008 byly GPS přístroje čím dál tím dostupnější, o geocachingu se díky různým novinovým článkům, rozhlasovým a televizním pořadům dovídalo čím dál tím víc lidí a parta geocacherů začala pořádně košatět. V současnosti už určitě nemohu říct, že znám všechny kešery z Plzně a okolí. Kolem toho roku 2007 jsem to říct docela dobře mohl. Doba se mění, hledání schránek se věnuje daleko víc lidí, věnují se mu rodinky s dětmi i nadšenci, pro které je výzvou zejména lezení po skalách nebo potápění. Je zvýšená popularita a daleko větší rozšíření geocachingu na škodu nebo ku prospěchu? Nevím… Jistě ale vím, že geocaching se mění, tak jako se mění všechno kolem nás. Uvidíme, kam bude směřovat dál…

Autor: Václav Kohoutvaclav | sobota 16.6.2012 15:54 | karma článku: 23,67 | přečteno: 969x
  • Další články autora

Václav Kohoutvaclav

K maturitě fůra starostí

Aby bylo od začátku jasno. Jsem příznivcem rozumné formy státní maturity, domnívám se, že jednotná maturita může v našem školství leccos zlepšit. A když ne zlepšit, tak alespoň poukázat na školy, které i se základní úrovní mají velké problémy. Důležité však je to slovo rozumné.

7.9.2012 v 18:27 | Karma: 19,19 | Přečteno: 722x | Diskuse| Ostatní

Václav Kohoutvaclav

Geocaching – Čím víc hvězdiček, tím víc geocaching?

Čas letí jako bláznivý... Takhle nějak začínala jedna písnička. Ale nechci psát o písničkách, jen cítím, že je víc než na čase připravit alespoň jedno pokračování povídání o geocachingu. Před časem jsem psal o nano- a mega-, v klasifikaci budeme pokračovat. O jaké hvězdičky to jde v názvu článku?

4.9.2012 v 10:39 | Karma: 26,21 | Přečteno: 1323x | Diskuse| Ostatní

Václav Kohoutvaclav

Geopovídání – CCC aneb Cool Cache Containers

Nejsem velkým příznivcem přebírání anglické terminologie do češtiny, ale v geocachingu si s tím moc neporadím. Vymysleli ho a pravidla i terminologii nadefinovali Američané, webové stránky geocaching.com léta fungovaly pouze v angličtině, a tak se anglické výrazy ujaly a patrně nesmazatelně poznamenaly mluvu českých kešerů. Při vymýšlení originálních českých výrazů bych si připadal jak národní obrozenec s „nosočistoplenou“.

1.7.2012 v 12:50 | Karma: 24,07 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Ostatní

Václav Kohoutvaclav

Geopovídání – Od nano po mega

Od minulého článku o geocachingu neuplynula příliš dlouhá doba a už jsem se rozhodl napsat pokračování. Nechtěl bych, aby tato série článků byla citací pravidel geocachingu, ale nějakým způsobem s nimi čtenáře seznámit musím, jinak si nebudeme rozumět. Proto je nejvyšší čas začít s klasifikací kešek, schránek, obtížnosti, terénu,...

30.6.2012 v 15:26 | Karma: 30,93 | Přečteno: 6260x | Diskuse| Ostatní

Václav Kohoutvaclav

Geopovídání – Jak to všechno začalo

Je červenec 2006 a tehdy patnáctiletý synáček Vojta mi doma vykládá, že na netu objevil článek o zajímavé hře, o něčem, co se nazývá geocaching, což v důsledku znamená, že možná budeme mít nový koníček. Je květen 2000 a tehdy čtyřiapadesátiletý americký prezident Bill Clinton rozhoduje, že bude zrušena selektivní dostupnost systému GPS, což v důsledku znamená, že všichni uživatelé GPS přijímačů najednou mají k dispozici maximální přesnost v určení polohy.

19.4.2012 v 22:25 | Karma: 23,76 | Přečteno: 1234x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1477x
Matematik a fyzik, typograf a polygraf, geocacher, plzeňský rodák, rokycanský patriot a další - tak nějak vše v jednom...

Seznam rubrik