Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Geocaching – Čím víc hvězdiček, tím víc geocaching?

Čas letí jako bláznivý… Takhle nějak začínala jedna písnička. Ale nechci psát o písničkách, jen cítím, že je víc než na čase připravit alespoň jedno pokračování povídání o geocachingu. Před časem jsem psal o nano- a mega-, v klasifikaci budeme pokračovat. O jaké hvězdičky to jde v názvu článku?

K získání bližší představy o uložení geocachingové schránky slouží charakteristika obtížnosti a terénu. Obojí je ohodnoceno jednou až pěti hvězdičkami, je možno pracovat dokonce s půlhvězdičkami.

U terénu je hvězdičkování jednoduché. Jedna hvězda označuje terén dostupný i pro vozíčkáře a ten musí z vozíku dosáhnout i na vlastní schránku. Jde vesměs o asfaltové cesty a chodníky, případně jiný dobře zpevněný povrch s malým stoupáním. Jakmile je cesta z nějakého důvodu pro vozíčkáře nesjízdná, třeba je na ní nějaký schod, musí být terén alespoň jedna a půl. Hodnocení dvěma hvězdičkami nesou běžné polní a lesní cesty, případně i řídký les s vysokými stromy bez kamenů, ve kterém se dá jít normální, pravidelnou chůzí. Přidáme-li další hvězdičku a zvýšíme tím úroveň terénu na tři, dostáváme se do méně schůdného lesa, ve kterém se nachází nějaké ty kameny nebo skalky, případně už musíme vyšlápnout příkrý kopec. Není to terén pro pochodové cvičení, ale není to ani kamzičí stezka. Na tu se dostaneme s hvězdičkami čtyřmi. Když k nim přidáme ještě jednu polovinu, máme čtyři a půl hvězdičky, nejhorší terén, který je ještě bez neúměrného rizika schůdný bez speciálních pomůcek. Typicky se jedná o skalní útvary, na kterých je možné se pohybovat bez lana, případně různé jiné prolézačky či přelézačky. Pět hvězdiček je vyhrazeno pro terén dostupný jen se speciální výbavou. Je jedno, zda je tou výbavou horolezecké lano, nafukovací člun, potápěčský dýchací přístroj, vrtulník či něco jiného. Vždy je třeba si uvědomit, že hranice mezi jednotlivými úrovněmi terénu není ostrá ani striktně daná. Terén, který je pro někoho vcelku pohodová čtyřka (čtyři hvězdičky), může být pro jiného pomalu nedostupná pětka, protože prostě na tu skalku se svou závratí nepolezu a nevylezu. S rozptylem jedné hvězdičky je nutné počítat. Občas vzpomenu na pražské Prokopské údolí, na schránku s pohodovými třemi hvězdičkami. Nahoru to šlo krásně, ale zato dolů. Sráz se mi začal drolit pod nohama, měl jsem pocit, že pode mnou suť ujede a já skončím až dole. Pocit závrati udělal své, „přicvakl“ jsem se ke svahu a pro další pohyb mne museli přemlouvat a vést za ruku.

Zvláštním případem terénu jsou stromy, schránky zavěšené potměšile někde vysoko ve větvích nejsou až tak vzácné. Pro stromy se používá terén od tří do pěti hvězdiček. Tříhvězdičkový strom je takový, který má větve pomalu u země a koruna připomíná žebřík. Na takový strom vylezu i já a ani se při tom moc nezapotím. Běžný strom obnáší hvězdičky čtyři, to už znamená potřebu vyšvihnout se na spodní větev, sem tam se vytáhnout o stromové patro výše. Většina geokešerů takový strom v pohodě zdolá, neboť jsme fyzicky zdatní jedinci. ;) Pětihvězdičkový strom je jiná káva. Větve začínají někde vysoko v nedohlednu a je třeba použít speciální stromolezecké techniky a lezecká lana. Nebo použijeme vysokozdvižnou plošinu…

Pro keše s delším putováním udává hodnocení terénu většinou nejobtížnější úsek, případně je dobré vše okomentovat v popisu keše. Pokud je ke schránce přístup z více stran, udává se hodnocení terénu pro přístup typický, nejpravděpodobnější nebo autorem doporučovaný. Existují samozřejmě umělci, kteří si z běžného lesního terénu dvou hvězdiček udělají poctivých čtyři a půl. Na skalní plošinu vede pohodová pěšinka okolo, ale také je samozřejmě možné zdolat sráz přímým čelním útokem. Na mou vyhlídku na Berounku u Liblína je možné téměř dojet autem, ale kdo to vezme zdola od řeky, komplikuje si tak trochu život. Často optimální cestu naleznete až při odchodu z místa úkrytu.

Hvězdiček obtížnosti je také pět. Jedna hvězdička charakterizuje nejjednodušší úkryty. Přijdu, rozhlédnu se, sáhnu, vyndám schránku a hotovo. Pětka pak odpovídá nejobtížnějším šifrám, případně těm nejrafinovanějším úkrytům v terénu. Vše ostatní se musí hezky vejít mezi to. Jednoduché luštěníčko bude někde mezi dvěma a třemi hvězdičkami, běžně složité záležitosti jsou označeny třemi či čtyřmi hvězdičkami a pětka je vrchol. Posouzení obtížnosti keše je daleko více subjektivní než u terénu. Pro někoho je to neřešitelný oříšek, jiný vyluští či najde schránku za pár minut. Také mám jednu schránku v centru Plzně s obtížností jedné hvězdičky a ona je opravdu jednoduchá, stačí se dobře dívat. Žádné mimikry, žádné maskování, jen se dívat. A stává se, že ji někdo najde až napodruhé, napotřetí.

Otázka v názvu článku si zaslouží pouze a jen negativní odpověď. I keška s hodnocením obtížnosti a terénu 1/1 může být na nádherném místě, může zaujmout a potěšit. O hvězdičkách geocaching opravdu není. I když, na druhou stranu musíme připustit, že jsou mezi námi nadšenci, kteří se na pětkové keše specializují.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Kohoutvaclav | úterý 4.9.2012 10:39 | karma článku: 26,21 | přečteno: 1323x
  • Další články autora

Václav Kohoutvaclav

K maturitě fůra starostí

Aby bylo od začátku jasno. Jsem příznivcem rozumné formy státní maturity, domnívám se, že jednotná maturita může v našem školství leccos zlepšit. A když ne zlepšit, tak alespoň poukázat na školy, které i se základní úrovní mají velké problémy. Důležité však je to slovo rozumné.

7.9.2012 v 18:27 | Karma: 19,19 | Přečteno: 722x | Diskuse| Ostatní

Václav Kohoutvaclav

Geopovídání – CCC aneb Cool Cache Containers

Nejsem velkým příznivcem přebírání anglické terminologie do češtiny, ale v geocachingu si s tím moc neporadím. Vymysleli ho a pravidla i terminologii nadefinovali Američané, webové stránky geocaching.com léta fungovaly pouze v angličtině, a tak se anglické výrazy ujaly a patrně nesmazatelně poznamenaly mluvu českých kešerů. Při vymýšlení originálních českých výrazů bych si připadal jak národní obrozenec s „nosočistoplenou“.

1.7.2012 v 12:50 | Karma: 24,07 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Ostatní

Václav Kohoutvaclav

Geopovídání – Od nano po mega

Od minulého článku o geocachingu neuplynula příliš dlouhá doba a už jsem se rozhodl napsat pokračování. Nechtěl bych, aby tato série článků byla citací pravidel geocachingu, ale nějakým způsobem s nimi čtenáře seznámit musím, jinak si nebudeme rozumět. Proto je nejvyšší čas začít s klasifikací kešek, schránek, obtížnosti, terénu,...

30.6.2012 v 15:26 | Karma: 30,93 | Přečteno: 6260x | Diskuse| Ostatní

Václav Kohoutvaclav

Geopovídání – A jak to pokračovalo?

Po dlouhých dvou měsících se pouštím do dalšího psaní o geocachingu. Nějak nebyl čas. Věnoval jsem se víc praxi než teorii, chystali jsme a nakonec zrealizovali s kamarády čtvrtý ročník závodů Adventure Race Hracholusky, 2012. Taky se k nim časem dostanu...

16.6.2012 v 15:54 | Karma: 23,67 | Přečteno: 969x | Diskuse| Ostatní

Václav Kohoutvaclav

Geopovídání – Jak to všechno začalo

Je červenec 2006 a tehdy patnáctiletý synáček Vojta mi doma vykládá, že na netu objevil článek o zajímavé hře, o něčem, co se nazývá geocaching, což v důsledku znamená, že možná budeme mít nový koníček. Je květen 2000 a tehdy čtyřiapadesátiletý americký prezident Bill Clinton rozhoduje, že bude zrušena selektivní dostupnost systému GPS, což v důsledku znamená, že všichni uživatelé GPS přijímačů najednou mají k dispozici maximální přesnost v určení polohy.

19.4.2012 v 22:25 | Karma: 23,76 | Přečteno: 1234x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Geopolitický rébus. Požár v pacifické državě Francie přifukuje Ázerbájdžán

17. května 2024  12:52

Francie má problém. A neřeší ho na dohled Elysejského paláce, ale na druhé straně planety. V Nové...

S nožem v ruce otevřel dveře cizího auta, řidiče v něm bezdůvodně pobodal

17. května 2024  12:45

Mladík v Rokycanech se obrátil na policisty s tím, že jede autem po městě a vidí na ulici muže,...

Jak dostat zaměstnance z nemocenské. Stát chce uzákonit lékaře ve firmách

17. května 2024  12:44

Premium Méně lidí na neschopence, vyšší produktivita práce, vyšší výnos daní. Takové jsou cíle připravované...

Policie vyšetřuje požár skladu olejů v Kladně jako ohrožení z nedbalosti

17. května 2024  12:42

Požár skladu olejů Kladně, při kterém ve čtvrtek vznikla zhruba čtyřicetimilionová škoda, policie...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1477x
Matematik a fyzik, typograf a polygraf, geocacher, plzeňský rodák, rokycanský patriot a další - tak nějak vše v jednom...

Seznam rubrik