Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

DC: Analýza prohry se Srbskem

Chtěl bych se s Vámi podělit o svoje dojmy ze zápasu Davisova poháru, který jsme odehráli v Bělehradě se Srbskem.

Přijde mi, že v novinách nikdo přesně nezanalyzoval příčinu, proč hra našich hráčů na Srby nestačila. Zazněla pouze obecná fráze, že celý zápas jsme si prohráli již v pátek, kdy Berdych nedokázal porazit Tipsareviče. S tímto tvrzením můžu souhlasit jenom z části. Já osobně jako letitý neúspěšný sázkař jsem vytyčil jako klíč postupu stav 1:1 po prvním hracím dni, poté vyhranou 4-hru a v posledním dni přes určitou psychickou výhodu urvat poslední bod, i když mi stále vycházelo, že Berdych prohraje s Djokovičem a Radek Štěpánek by mohl srbskou dvojku v současné formě udolat pouze zkušeností.

Tento klíč až do začátku poslední dvouhry vycházel. Myslím, že i hodně tenisových expertů před zápasem tento klíč avizovalo, ale samozřejmě se čekalo, že první den se budou body dělit v opačném gardu.

Zcela však nesouhlasím s tvrzením, že kdyby podal Berdych první den takový výkon jako v neděli proti Djokovičovi, tak by to stačilo. Ani náhodou! Berdych hrál vesměs oba zápasy stejně. Tipsarevič podal neskutečně poctivý výkon, naproti tomu Djokovič nehrál do stavu 2:2 v druhém setu proti Berdychovi vůbec nic.

Radkovi Štěpánkovi bych nevytknul za oba zápasy vůbec nic. V zápase s Troickym vesměs tahal za kratší konec. Troicky své podání vyhrával poměrně jednoznačně a Štěpánek musel o své servisy bojovat. Ale svou buldočí povahou a pestrou hrou dokázal dostat Troického pod psychický tlak, takže se v klíčových momentech sesypal. Podobně hrál Štěpánek proti Tipsarevičovi. Po studené sprše v prvním setu, kdy nezachytil nástup rozjeté mašiny Tipsareviče, vrhnul síly do setu druhého a s vypětím všech sil se dokázal výsledkově držet až do zkrácené hry. V tie-breaku si dokonce vypracoval setball, který sehrál odvážně a měl na ukončení výměny z forhandu, ale bohužel přestřelil. Po prohraném II. setu ze setballu bylo těžké udržet psychiku na pozitivní notě, přesto se o to Štěpánek pokusil a bojoval dál.

Naproti tomu musím být kritický k Berdychovi. Bylo jasné, že není v takové formě jako při Wimbledonu. A nikdo nečekal, že by Tipsareviče sfouknul jako svíčku. Když se někomu nedaří a zkrátka to nejde, není to pro mě důvod ke kritice. Berdycha sleduji opravdu dlouho, po Wimbledonu skutečně bylo znát, že jeho pohyb je lepší a že podává vyrovnanější výkony. Jenže!! Ze střelce Berdyče, Berdmanna, Berďy se stal "pindil". Vždycky jsme mu vyčítali, že dělá příliš chyb, moc kazí, často svůj forhand přepálí. Jenže také měl z forhandu neskutečný počet winnerů a šel z něho strach. Neviděl jsem statistiku vítězných míčů při Berdychových zápase se Srbskem, ale podle mě jich v současnosti vyhraje polovinu, co v minulosti. Ta tam je agresivita, kterou se prosazoval.

V neděli i lajk viděl, že Berdych dlouhou výměnu s Djokovičem nevyhraje, přesto se neustále opakovaly ty samé výměny, žádná změna hry. Djokovič četl v Berdychovi jako ve slabikáři. Z Berdychovy strany nepřišel ani jeden kraťas, úderů do protipohybu bylo minimálně, v jeho hře bylo minimum kreativity a momentu překvapení.

Nevím jestli je to tou zodpovědností, kterou určitě Berdych má. Je na něm vidět, že opravdu chce hrát pro fanoušky, že mu zápasy v DC nejsou lhostejné a že s Radkem Štěpánkem a ostatními tvoří opravdovou partu. Sakra mám toho kluka opravdu rád. Navíc klobouk dolů jak zvládá ty výlevy a pokřiky z publika. To je opravdu obdivuhodné. V tomto směru oba naši hráči nezklamali.

Ale mám pocit, že z hlediska taktiky hry jak Berdych, tak kapitán Navrátil, trochu zklamali. Při Berdychových zápasech jsem neviděl ani náznak změny hry v různých stavech utkání. Stále stejná stereotypní hra. Tady by měl i kapitán pomoci a něco s tím udělat. Stanovit taktiku, když vidí, že ta hráčova je neúčinná. Vyvolat třeba i konflikt s rozhodčím nebo diváky a strhnout tak pozornost na sebe, pokud je utkání v bezvýchodném stádiu, i takovéhle věci mohou rozhodovat.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Knápek | středa 22.9.2010 16:32 | karma článku: 15,04 | přečteno: 1339x
  • Další články autora

Jan Knápek

Policie ČR zvýší počty policistů pracujících v utajení

Úspěšný zásah policisty v civilu provedený v Pardubicích na mezinárodně hledaného zločince, po kterém bezúspěšně pátral Interpol již 10 let, jasně prokázal společenskou prospěšnost přítomnosti neuniformovaných policistů na českých přechodech pro chodce. Tisková mluvčí policie ČR k celé věci dodává:

17.4.2015 v 10:09 | Karma: 25,53 | Přečteno: 846x | Diskuse| Společnost

Jan Knápek

Běžecké orgie v chorvatském Igrane

Letos v srpnu jsme se s rodinou vydali do chorvatského Igrane. Cesta nakonec proběhla docela bez obtíží a po krátkém hledání našeho apartmánu, který postrádal jakékoliv označení, jsme se ubytovali. Těšil jsme se na to jak si budu chodit každý den ráno zaběhat.

17.10.2014 v 11:52 | Karma: 11,24 | Přečteno: 701x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Knápek

Životní volba

V čase, který předcházel počátku, začala snít. Její nitro se odpoutalo od celku a začalo se formovat do její znovunabyté jedinečnosti. Nitky minulosti ze všech segmentů jejího dosavadního bytí se pospojovaly do jedné linie, která měla mít brzy dalšího pokračování. Snila o těch, pro které měla být novým darem.

13.8.2014 v 10:26 | Karma: 5,60 | Přečteno: 224x | Diskuse| Ostatní

Jan Knápek

Takový normální nesoudný den.

Seděla na zemi svého dětského pokojíčku a snažila se složit puzzle s kačerem Donaldem. Šlo jí to rychle, složila ho před tím už nejméně tisíckrát. Průvan, který v pokoji byl, si pohrával s jejími jemnými vlásky. „Takhle ne, to takhle to patčí...“ říkala si v duchu a její myšlenky plynuly stále dál s každým dalším složeným puzzlíkem. Do andílka jí zbývalo jen to, aby jí narostla křidýlka.

6.8.2014 v 15:57 | Karma: 6,91 | Přečteno: 382x | Diskuse| Ona

Jan Knápek

Návod pro ženy: Jak se zbavit muže v 7-mi krocích

Jako žena jste perfektně naprogramovaný stroj na přetvářku, citové vydírání a psychologické úskoky. Tyto vlastnosti vám v pradávné minulosti zajistily přežití a zachování rodu. Nebojte se tyto vlastnosti využít v případech, kdy toho svého „mamlase“ máte prostě už dost anebo ho zkrátka potřebujete jenom pořádně „našlápnout“. V případě, že chcete dosáhnout prvého případu, musíte všechny kroky provádět s maximálním úsilím, protože někteří jedinci mají až masochistický pud u podobného stvoření setrvávat, ba co víc, začít zpytovat své svědomí.

1.8.2014 v 11:22 | Karma: 17,89 | Přečteno: 2397x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1112x
Zaměstnanec stavební firmy sledující veškeré sportovní a politické dění...

Sportovní blog na: http://johnymcknapssportblog.webnode.cz