Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Běžecké orgie v chorvatském Igrane

Letos v srpnu jsme se s rodinou vydali do chorvatského Igrane. Cesta nakonec proběhla docela bez obtíží a po krátkém hledání našeho apartmánu, který postrádal jakékoliv označení, jsme se ubytovali. Těšil jsme se na to jak si budu chodit každý den ráno zaběhat.

První den jsme si večer prošli městečko a já si vytipoval dvě možné cesty, kudy bych se mohl příštího rána rozběhnout. Jedna varianta byla po vedlejší silnici do Živogošče, ale ta se mi úplně nezamlouvala, protože některá auta, která tudy projížděla neměla daleko k metodám našich "driverů". Proto jsem si vybral raději druhou možnost, i když jsem vlastně nevěděl do čeho jdu. Při prohlídce městečka jsem objevil cestičku, která začínala v severozápadní části města za hotelovým komplexem a vedla nad pobřežím do městečka Drašnice.

Z GPS jsem zjistil, že cesta do Drašnice měří asi 5 km, takže by výlet tam a zpátky měl zabrat pohodovou hodinku běhu. Již při prohlídce jsem ale tušil, že se nebude jednat o úplnou procházku růžovým sadem, protože cesta vede až k hlavní magistrále, která je zhruba 100 výškových mětrů nad hladinou moře. Začal jsem to brát jako výzvu, protože doposud jsem běhal po rovině, kromě letos zaběhnutého Bakovského půlmaratonu. 

Ráno jsem vstal kolem sedmé hodiny, přichystal si svoje "hi-end" běžecké boty za 800 Kč, nasnídal se a vyrazil. Cestu jsem zahájil seběhem do přístavu, abych začínal opravdu od hladiny moře a podstivě si nastoupal svoje výškové metříky. Již velmi brzy jsem měl však zjistit, že to vůbec nebylo potřeba :-)

Počasí bylo příjemné, od moře foukal svěží vítr a slunce příjemně hřálo do zad. Po pravé straně se tyčil monument pohoří Biokovo a po levé straně jsem měl krásně třpytivé moře. Prostě balada. Ze začátku ubíhala cesta poměrně dobře, sil bylo na rozdávání a elán rozhodně nescházel. Ovšem výběh zhruba na 4. kilometru to měl již brzy změnit.

Klusal jsem se svými 160 tepy za minutu do mírného kopce, podle údajů z gps zhruba tempem kolem 6 minut/kilometr. Profil se ale začal pomalu ještě více "utahovat". Písnička, která mi doteď příjemně zněla v uších se začala měniť na nepříjemný, uši trhající ďábelský jekot. Ah... Sláva. Ještě 30 metrů a na horizontu je rovinka. Ale, chyba lávky kámo. Na horizontu zatáčka a další mega turbo hovaďáckej výběh. Kouknu na tepovku a přečtu číslice 1 7 8. "Fuck Off s běháním" pomyslím si.... Dám ale hlavu dolů, nekoukám na horizont, kde tahle "prasečina" končí a začínám dupat. Kameny lítaj, smeká se to, trakce žádná. Uši mi naštěstí zalehly, takže neslyším tu na nervy lezoucí muziku. Ufff.. Jsem nahoře. Tepovka 187, stehna nalitá jak kdyby mi do nich někdo nastřelil dvoulitrovku pepsi coly, kolena se třesou jak osmnátce před maturitní komisí. Už není příjemné počasí. Je vedro jak v Chorvatsku. Tak a teď šupem dolu a pokud možno bez výronu v kotníku.

Po chvilce stabilizace je svět už zase barevný. Tak Johny, jedeme dál. Za kilometr se ovšem scénář opakuje v podobném duchu. Naštěstí se mozek poučil a při každém náznaku kopce už nepouští tělo do frekvence, která by znamenala infarkt miokardu.

Konečně dobíhám do mého cíle. Městečko Drašnice se probouzí ve slunci, které začíná vykukovat za pohořím Biokovo.

Běžím skrz celé městečko a stoupám teď již po silnici až k hlavní magistrále. Přede mnou obrovské hory, do kterých jakoby běžím. Je to zvláštní pocit, ze kterého se mi točí hlava.

Když doběhnu až ke spojnici s magistrálou, otáčím se a pomalu se vracím zpět. Vůbec již neřeším tempo. Mojím cílem je doběhnout zpět do apartmánu a udělat si silné kafe.

Vím, že mám před sebou dva výběhy, které budou pokoušet můj omezovač max. tepové frekvence, který je někde kolem 186 tepů za minutu. Doufám v to, že nazpátek jsou profily kopců trochu plošší a že to nejstrmější budu tentokrát sbíhat, nikoliv vybíhat. Tento předpoklad se rozplyne dříve než ho dokážu vymodelovat do představy rovinky, kterou lemují polonahé domorodky povzbuzující mě k megavýkonu :-)

Na posledním kilometru už si říkám, že to nedoběhnu, ale nakonec to dám. Přicházím do apartmánu, kde podstivě cvičí moje drahá polovička. Dám si sprchu, udělám kafe a za chvíli sedíme oba na terase a užíváme si ranního sluníčka po dobře odvedené "práci".

"Tak jaké to bylo?" ptá se mě můj miláček. "La boma" odpovídám. A už jen v duchu dodávám.. "ale Tobě by se to asi moc nelíbilo" :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Knápek | pátek 17.10.2014 11:52 | karma článku: 11,24 | přečteno: 701x
  • Další články autora

Jan Knápek

Policie ČR zvýší počty policistů pracujících v utajení

Úspěšný zásah policisty v civilu provedený v Pardubicích na mezinárodně hledaného zločince, po kterém bezúspěšně pátral Interpol již 10 let, jasně prokázal společenskou prospěšnost přítomnosti neuniformovaných policistů na českých přechodech pro chodce. Tisková mluvčí policie ČR k celé věci dodává:

17.4.2015 v 10:09 | Karma: 25,53 | Přečteno: 846x | Diskuse| Společnost

Jan Knápek

Životní volba

V čase, který předcházel počátku, začala snít. Její nitro se odpoutalo od celku a začalo se formovat do její znovunabyté jedinečnosti. Nitky minulosti ze všech segmentů jejího dosavadního bytí se pospojovaly do jedné linie, která měla mít brzy dalšího pokračování. Snila o těch, pro které měla být novým darem.

13.8.2014 v 10:26 | Karma: 5,60 | Přečteno: 224x | Diskuse| Ostatní

Jan Knápek

Takový normální nesoudný den.

Seděla na zemi svého dětského pokojíčku a snažila se složit puzzle s kačerem Donaldem. Šlo jí to rychle, složila ho před tím už nejméně tisíckrát. Průvan, který v pokoji byl, si pohrával s jejími jemnými vlásky. „Takhle ne, to takhle to patčí...“ říkala si v duchu a její myšlenky plynuly stále dál s každým dalším složeným puzzlíkem. Do andílka jí zbývalo jen to, aby jí narostla křidýlka.

6.8.2014 v 15:57 | Karma: 6,91 | Přečteno: 382x | Diskuse| Ona

Jan Knápek

Návod pro ženy: Jak se zbavit muže v 7-mi krocích

Jako žena jste perfektně naprogramovaný stroj na přetvářku, citové vydírání a psychologické úskoky. Tyto vlastnosti vám v pradávné minulosti zajistily přežití a zachování rodu. Nebojte se tyto vlastnosti využít v případech, kdy toho svého „mamlase“ máte prostě už dost anebo ho zkrátka potřebujete jenom pořádně „našlápnout“. V případě, že chcete dosáhnout prvého případu, musíte všechny kroky provádět s maximálním úsilím, protože někteří jedinci mají až masochistický pud u podobného stvoření setrvávat, ba co víc, začít zpytovat své svědomí.

1.8.2014 v 11:22 | Karma: 17,89 | Přečteno: 2397x | Diskuse| Ona

Jan Knápek

Stárnutí v přímém přenosu

Honza s Martinem jsou dobří přátelé a také kolegové. Znají se už dlouho a probírají spolu různé věci, které jim život v jejich mužských rolích přináší. Jednoho dne spolu vedou hovor, který zapříčínila jedna nová událost v práci.

28.2.2014 v 15:17 | Karma: 8,33 | Přečteno: 558x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Ženíšek prošel i u Pavla, prezident ho jmenuje ministrem pro vědu a výzkum

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  13:49

Marek Ženíšek se stane ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Prezident Petr Pavel ho jmenuje členem...

Otevírací doba v obchodech v době svátků

14. května 2024  13:46

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

Tříletý chlapec zemřel pod koly závodního trucku, očekává se verdikt soudu

14. května 2024  9:44,  aktualizováno  13:37

U kladenského soudu dnes patrně padne rozsudek v kauze tragické nehody, která se stala v dubnu 2022...

EU definitivně potvrdila migrační balíček, Česko se ve všech hlasováních zdrželo

14. května 2024  13:14

Členské státy EU v úterním jednání v Bruselu definitivně potvrdily už dříve odsouhlasený migrační...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1112x
Zaměstnanec stavební firmy sledující veškeré sportovní a politické dění...

Sportovní blog na: http://johnymcknapssportblog.webnode.cz