DC: Analýza prohry se Srbskem

Chtěl bych se s Vámi podělit o svoje dojmy ze zápasu Davisova poháru, který jsme odehráli v Bělehradě se Srbskem.

Přijde mi, že v novinách nikdo přesně nezanalyzoval příčinu, proč hra našich hráčů na Srby nestačila. Zazněla pouze obecná fráze, že celý zápas jsme si prohráli již v pátek, kdy Berdych nedokázal porazit Tipsareviče. S tímto tvrzením můžu souhlasit jenom z části. Já osobně jako letitý neúspěšný sázkař jsem vytyčil jako klíč postupu stav 1:1 po prvním hracím dni, poté vyhranou 4-hru a v posledním dni přes určitou psychickou výhodu urvat poslední bod, i když mi stále vycházelo, že Berdych prohraje s Djokovičem a Radek Štěpánek by mohl srbskou dvojku v současné formě udolat pouze zkušeností.

Tento klíč až do začátku poslední dvouhry vycházel. Myslím, že i hodně tenisových expertů před zápasem tento klíč avizovalo, ale samozřejmě se čekalo, že první den se budou body dělit v opačném gardu.

Zcela však nesouhlasím s tvrzením, že kdyby podal Berdych první den takový výkon jako v neděli proti Djokovičovi, tak by to stačilo. Ani náhodou! Berdych hrál vesměs oba zápasy stejně. Tipsarevič podal neskutečně poctivý výkon, naproti tomu Djokovič nehrál do stavu 2:2 v druhém setu proti Berdychovi vůbec nic.

Radkovi Štěpánkovi bych nevytknul za oba zápasy vůbec nic. V zápase s Troickym vesměs tahal za kratší konec. Troicky své podání vyhrával poměrně jednoznačně a Štěpánek musel o své servisy bojovat. Ale svou buldočí povahou a pestrou hrou dokázal dostat Troického pod psychický tlak, takže se v klíčových momentech sesypal. Podobně hrál Štěpánek proti Tipsarevičovi. Po studené sprše v prvním setu, kdy nezachytil nástup rozjeté mašiny Tipsareviče, vrhnul síly do setu druhého a s vypětím všech sil se dokázal výsledkově držet až do zkrácené hry. V tie-breaku si dokonce vypracoval setball, který sehrál odvážně a měl na ukončení výměny z forhandu, ale bohužel přestřelil. Po prohraném II. setu ze setballu bylo těžké udržet psychiku na pozitivní notě, přesto se o to Štěpánek pokusil a bojoval dál.

Naproti tomu musím být kritický k Berdychovi. Bylo jasné, že není v takové formě jako při Wimbledonu. A nikdo nečekal, že by Tipsareviče sfouknul jako svíčku. Když se někomu nedaří a zkrátka to nejde, není to pro mě důvod ke kritice. Berdycha sleduji opravdu dlouho, po Wimbledonu skutečně bylo znát, že jeho pohyb je lepší a že podává vyrovnanější výkony. Jenže!! Ze střelce Berdyče, Berdmanna, Berďy se stal "pindil". Vždycky jsme mu vyčítali, že dělá příliš chyb, moc kazí, často svůj forhand přepálí. Jenže také měl z forhandu neskutečný počet winnerů a šel z něho strach. Neviděl jsem statistiku vítězných míčů při Berdychových zápase se Srbskem, ale podle mě jich v současnosti vyhraje polovinu, co v minulosti. Ta tam je agresivita, kterou se prosazoval.

V neděli i lajk viděl, že Berdych dlouhou výměnu s Djokovičem nevyhraje, přesto se neustále opakovaly ty samé výměny, žádná změna hry. Djokovič četl v Berdychovi jako ve slabikáři. Z Berdychovy strany nepřišel ani jeden kraťas, úderů do protipohybu bylo minimálně, v jeho hře bylo minimum kreativity a momentu překvapení.

Nevím jestli je to tou zodpovědností, kterou určitě Berdych má. Je na něm vidět, že opravdu chce hrát pro fanoušky, že mu zápasy v DC nejsou lhostejné a že s Radkem Štěpánkem a ostatními tvoří opravdovou partu. Sakra mám toho kluka opravdu rád. Navíc klobouk dolů jak zvládá ty výlevy a pokřiky z publika. To je opravdu obdivuhodné. V tomto směru oba naši hráči nezklamali.

Ale mám pocit, že z hlediska taktiky hry jak Berdych, tak kapitán Navrátil, trochu zklamali. Při Berdychových zápasech jsem neviděl ani náznak změny hry v různých stavech utkání. Stále stejná stereotypní hra. Tady by měl i kapitán pomoci a něco s tím udělat. Stanovit taktiku, když vidí, že ta hráčova je neúčinná. Vyvolat třeba i konflikt s rozhodčím nebo diváky a strhnout tak pozornost na sebe, pokud je utkání v bezvýchodném stádiu, i takovéhle věci mohou rozhodovat.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Knápek | středa 22.9.2010 16:32 | karma článku: 15,04 | přečteno: 1339x
  • Další články autora

Jan Knápek

Běžecké orgie v chorvatském Igrane

17.10.2014 v 11:52 | Karma: 11,24

Jan Knápek

Životní volba

13.8.2014 v 10:26 | Karma: 5,60

Jan Knápek

Takový normální nesoudný den.

6.8.2014 v 15:57 | Karma: 6,91