Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pejskařem proti své vůli

     Majitele psů s jejich čokly jsem začal nemít rád, co nemít rád, nenávidět, v době, kdy jsem měl malé děti. Ze všech travnatých ploch v okolí, udělali minová pole, takže moje, i ratolesti jiných, byly voděny hezky za ručičku do oploceného plácku s cedulkou „Dětské hřiště.“ Často jsem záviděl volnost dovádějícím psům v trávě. Taky bych svým dětem tu pohybovou přirozenost přál, ale nešlo to.  

     Děti vyrostly, moje nevraživost vůči pejskařům někam nenápadně vyšuměla, až jednou, po mnoha létech, zaklepala na dveře.

     „Jé, ten je krásnej,“ zazní od vchodu našeho bytu. Kdo to přišel? Zvědavost mě zvedá z křesla a posune do předsíně. Ve dveřích se vítám se synem a jeho přítelkyní. Malému prostoru panelákové předsíňky dominuje manželčino nadšení.

     „No, koukej, že je krásnej, jak je rostomilej, pojďte dál, ať si toho fešáka pořádně prohlídneme.“ Na dně mělkého košíku s rozcuchaným okrajem od „fešákových“ zubů spí, spíš než pes, bílé morče se zrzavými fleky. Nadšení své ženy brzdím věcnou poznámkou na adresu našich mladých.

     „Hele, tak je to vaše věc, co vás to ale napadlo. Voba se vracíte z práce pozdě večer a pak budete ještě hodinu po Holešovicích pejskařit. No nic, nechci vám do toho kecat, jen sem řek svůj názor.“ Zatímco manželka šimrá štěně chrnící v ošatce, mladí nervózně poposedávají na gauči. Komunikační vakuum přeruší syn.

     „Hele tati, napůl už bydlíte na venkově a k domu se zahradou pes přeci patří.“

     „Jó, takhle to je. Tak moment synku, stavba není dům a nevoplocenej pozemek není zahrada. Jak vás taková pitomost mohla napadnout. Hezky si ho zase vodneste a starejte se. My s mámou teď máme jiný starosti.“

     „A já se o něj postarám,“ kategoricky vstoupila do sporu manželka. „Nakonec to byla naše dohoda, že si k novýmu domu pořídíme psa.“

     „Ne, naše dohoda byla, že si pořídíme psa na hlídání a ne zrzavý morče,“ bráním se, ale cítím, že stojím proti přesile. Dochází mi, že tady probíhá poslední dějství předem připraveného rodinného mini dramatu, ve kterém hraji jen kompars - jó „roští“, zatímco hlavní role chrápe v proutěném pelechu.

     Mladí se rychle zvedají, že jako musí jít. Je mi jasné, že chtějí zmizet, než si to fotřík rozmyslí. Jen syn na mě z výtahu ještě spiklenecky mrkne, kdyby se mi zdálo, že pejsek neposlouchá, tak je to tím, že nám nerozumí, umí totiž jen belgicky. Ten fór jsem pochopil až po mrknutí na psí očkovací průkaz, kde pod tištěnou hlavičkou BELGIQUE, v kolonce NOM je připsáno Bob a za RACE - Jack Russell terrier.

     „To sme dopadli, máme vzteklýho a paličatýho teriéra Bobíka.“

     Dnes je mu už deset let. Je součástí naší domácnosti, naše života. Dávno jsme s manželkou ztratili naději, že se časem zklidní, jen co odroste ze svých jankovských let. Tohle perpetum mobile, musí být pořád v pohybu. Vyrostl z něho sval, který mě při procházkách přes vodítko stále někam vleče. Nevím zdali belgičtinu zapomněl, ale česky rozumí velice dobře, až mě to někdy šokuje. Rozumí, ale je to doba, než poslechne. Hodně jsem ze svých představ o výchově psa musel slevit, stejně jako on musel pochopit, že lovecké pudy ve mně neprobudí. Přesto se z něj stal můj parťák, který je mi stále za zadkem. U všeho, co dělám, musí být. Když natírám, je od barvy, jeho zabetonované packy čistí manželka poté, co skončím s usazováním parkových obrubníků. Když přehazuji kompost, je během chvilky jako prase. Vlastně všechno jen komplikuje, ale s takovým zaujetím a nasazením, že se kolikrát musím za svojí liknavou pracovní morálku i zastydět.

     Život s ním mi odhalil prostor, o kterém jsem neměl tušení. Upřímně se raduji ze záchrany hříběte spadlého do jímky, dojímají mě příběhy opuštěných nebo trpících němých tváří. Vše má i svůj rub, ale o něm nemám skoro ani sílu psát. Je to hanba, jak se my lidé dokážeme chovat.

     Když si někdy položím otázku v čem je ten zakopaný pes, kterého máme rádi ve své společnosti, napadne mě známá dětská říkanka –

Pejsku náš, co děláš,

žes tak vesel stále,

řek bych vám, nevím sám,

hop a skákal dále.

     Dobrá nálada je totiž nakažlivá, jen se musí umět vyrobit. Proto chodíme na estrády s profesionálními baviči, máme rádi zábavné pořady a veselohry chrlené do našich obýváku televizní obrazovkou. Televizi vypnete a je po srandě. Pes ale vypínač nemá, tahle estráda je někdy  k nezastavení až si i řeknu bohužel. Jako zde.

     Jednou se mi kolegyně pejskařka svěřila, že ten jejich je jako dítě. Tomu jsem rozuměl, přesto v jednom bylo její přirovnání nepřesné. Dítě poté, co dospěje, vyletí do svého života a to pes nedokáže.

     Věřím tomu, že kdyby naši chlupáči dokázali mluvit, možná bychom slyšeli – „hele lidi, já vás budu bezmezně milovat, jen mi neubližujte a už vůbec si nedovolte mě opustit, ani smrt vás  neomluví.“

 

Autor: Zdeněk Kloboučník | neděle 4.1.2015 14:28 | karma článku: 25,76 | přečteno: 1063x
  • Další články autora

Zdeněk Kloboučník

Pohádkářky a pohádkáři

Já na pohádky nekoukám, ale moje žena je má ráda. Nemám s tím problém už proto, že proti gustu žádnej dišputát.

3.6.2024 v 12:58 | Karma: 9,15 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

„Ale dědo, kurva se neříká,...

...máš tu vnučky tak se ovládej, co z těch holek potom má vyrůst“, opře se do mě manželka pro moje prostořeké zaklení. Do nastalého ticha se po špičkách ozve odvážnější z potomků.

7.1.2024 v 15:03 | Karma: 21,17 | Přečteno: 606x | Diskuse

Zdeněk Kloboučník

I moje generace měla svoje důchodce

Žádná trága, bylo to normálka, tak proč je to dnes trochu jinak? Já si fakt nevzpomínám, že my, co jsme tehdy chodili hákovat, nadávali na ty, co měli odhákováno a užívali si důchod.

16.10.2023 v 11:19 | Karma: 36,64 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Cikáni a gádžové

Nedávno na Interview TV24 byl hostem pan Patrik Banga. Bezesporu člověk s velkým renomé. V jednom mě ale překvapil, když na konstatování redaktora, že většinová společnost spíš straní Ukrajincům snad proto, že oni pracují?

11.8.2023 v 17:46 | Karma: 39,12 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Pan prezident

Pan prezident se chová opatrně a diplomaticky. Tady připusťme, že asi musí, chce-li být hlavou nás všech. Přesto se někomu může zdát, že je to chvílemi jak u chytrý Horákyně, co dokázala bejt nahá i voblečená.

1.7.2023 v 18:09 | Karma: 26,01 | Přečteno: 641x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Další Mikulášovy patálie. Bekovy asistenty platí Senát i resort školství

28. června 2024

Premium Nejen ministr školství Mikuláš Bek (STAN) umí využít maxima možného. Po nejdražším pronájmu...

Zákulisní dohoda o nominaci Leyenové štěpí Unii. Zuří i italská premiérka

28. června 2024

Premium Evropští lídři se ve čtvrtek sjížděli na dvoudenní summit v Bruselu s tím, že věci jsou dané....

Bouřky vytopily také část Olomouckého kraje, v pátek přijdou další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  22:39

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Další se pak ze západu postupně přesouval směrem na...

Biden a Trump jdou do boje. Střetnou se v první televizní debatě

27. června 2024

V pátek ve tři hodiny ráno Joe Biden a Donald Trump změří síly v první televizní debatě. Hodinu a...

  • Počet článků 192
  • Celková karma 9,15
  • Průměrná čtenost 1245x
Důchodce na plnej úvazek

Seznam rubrik