Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naučíme Vás anglicky ve spánku – hlásala reklama

     „Hele, další vožrala, zavolej vochranku,“ probouzí mě za spánku hlasy dvou zbrojnošů ve vysokých botách, třímajících dlouhá kopí. Ale ne, to nejsou zbrojnoši, to jsou dvě uklízečky v holinkách s košťaty. A že ležím na lavici vagónu metra, dochází mi jen pomalu, stejně jak pomalu mě opouští hluboký spánek, vytlačovaný nabývajícím vědomím.

     „Měl bych vás legitimovat, ale vypadáte, že ste slušnej člověk, tak vás jen vyvedu.“ Ve vrátnici depa pražského metra, mi pan Vochranka přátelsky zasalutuje a poradí, ať to tady střihnu po poli, tam už najdu stanici pražské podzemky. „Zatracená angličtina, eště do maléru mě přivede,“ kleju si pod vousy.

     Stejně jako většina svazarmovských (Svaz pro spolupráci s armádou) potápěčů po revoluci, kdy se nám otevřel svět i já zatoužil po vodách plných žraloků a vraků. Potápění v Rudém moři nabízející vše z výše očekávaného bylo nádherné, ale mělo jeden stín. Chci-li se tam vrátit, nebo vidět i jiná moře, musím se zakousnout do angličtiny. Protože se znám, cítím, že to bude problém.

     „To seš teprve u čtvrtý lekce,“ ptá se žena po nějakém čase, třímajíc v ruce brožůrku pro samouky a mává záložkou, která to na mě práskla. „To sem si myslela, že ti to pude líp. Říkal si mi přeci, že si v osmašedesátým na vojenským cvičení v Rusku dělal spolubojovníkům tlumočníka.

     „Jó, to je pravda, jenže víš ženisti, to je něco jako armádní proletariát jestli mi rozumíš.“

     „Ale rozumím, rozumím moc dobře, jednovokej král mezi ……….. .

     „Můžeš bejt chvilku zticha, co chceš slyšet? Že sem blbej. Tak jo, přiznávám, sem úplnej pitomec, prostě cizí řeči mi to do makovice nelezou, stačí ti to.“

     Asi za půl hodiny za mnou přišla do pokoje, kde jsem se vyrovnával se svým mindrákem a smířlivě mě pohladila.

     „Tak už nebruč. Každej máme talent na něco jinýho,“ pomáhá mi látat moje sebevědomí. „Ty zase umíš hezky kreslit.“

     „Prosím tě, kreslení je mi ve světě platný jak mrtvýmu zimník.“

     „Počkej, poslouchej. U nás v práci nabízel jeden dealer takovej set plnej audio kazet. V podstatě se jedná o výuku angličtiny ve spánku. Ne, ne, vydrž, nech mi to doříct. Jsou tam dvě relaxační kazety, který tě uvolní a přivedou do jakéhosi polospánku. Než usneš, nasadíš do magneťáku pásku se slovíčkama nebo s konverzací. Co tomu říkáš? Samozřejmě vím, že to může bejt jen marketingovej tah, ale jestli to fakt funguje, tak je to šitý přímo na tebe, spaní ti šlo vždycky na jedničku.“

     No, to je pravda, chrápání mi opravdu jde dobře, konstatuji, když zůstanu v pokoji sám. Možná, že až takovej pitomec na cizí řeči nejsem, snad na to i mám, jen najít tu cestičku, kterou se to do tý gebeně lije. Nebo obráceně, ucpat díru, z který to hned na druhý straně z tý palice vytejká ven. Jo, jdu do toho.

     Výuka se však zasekla na samém počátku. Problém byl v tom, že jsem hned padal do hlubokého spánku. To, že jsem fázi, které se říká usínání, přeskočil by snad ani tolik nevadilo jako to, že jsem si nestačil vyměnit šum moře podbarvený zpěvem opeřené fauny tichomořského ostrova na relaxační kazetě, za kazetu se slovíčky. Tady musí pomoci manželka. Bylo domluveno, že hned jak usnu, vymění pásky v magneťáku a dokud se neprobudím, bude do mě přes sluchátka tankovat slovíčka.

     „Tak jsem na tebe zvědavá, musíš mít hlavu jak přetopenej kotel. Aspoň třikrát jsem ti kazetu obrátila. Teď ti dám véču a pak tě vyzkouším.“

     „Ne, večeře počká,“ velím rozhodně a nedočkavě si sedám proti zkušební komisařce, s kterou jsem domluvený, že podtrhne těch pár slovíček, která si možná nevybavím a které se pak doučím klasicky.

     „Zdenoušku, prosím tě soustřeď se! Koukáš na mě jak bulík, dyť ty nevíš skoro nic. Mám snad uvěřit, že tahle revoluční metoda na tebe nefunguje. A mám se smířit s tím, že ta pitomá škatule plná pitomejch kazet, co stála celej můj měsíční plat je tak akorát dobrá do popelnice.“

     „No, né, počkej, nelámej nade mnou hůl, já to vypiluju,“ brzdím manželčino zklamání. „Budu normálně šprtat slovíčka a prokládat to poslechem kazet.“ Moje, byť rozpačité odhodlání ženu ale neuspokojuje a namítá.

     „Myslím, že problém je jinde. Ten systém asi předpokládá lehkej spánek, ty ale spíš jako špalek. Jo a eště do toho chrápeš. Dyť ty tvoje uši přes to chrnění žádný slovíčka ani slyšet nemůžou.“

     Chvíli tápavě čučím kolem sebe, pak mi něco napadne a jdu to hned prodat do kuchyně, kde manželka rámusivě vytahuje nádobí z myčky. Rozpačitě se drbu v zátylku, ale osmělím se.

     „Hele, já když jedu z práce metrem, tak vobčas tluču špačky. Rozumíš, to drncání a skřípání vagónů mě drží v polospánku a to je přesně vono, co potřebuju. Jen na chviličku si pustím ten relaxační šum tichomořského ostrova a pak hned angličtinu. Co tomu říkáš, to je dobrej nápad, viď.“

     A jak jsem řekl, tak jsem také udělal.

     Podmanivý zvuk ze sluchátek spolu s monotónním klapotem kol vagónu je sladký koktejl, který mi namíchal snad sám ďábel. Během chvíle mě unáší do rajského nekonečna. Ležím na pohodlném lehátku pod palmami, v jejichž korunách zpívají pestrobarevní ptáci. Do pláže z bílého písku se šumivě vpíjí mořské vlny. Co to ale, najednou přede mnou stojí dva domorodí bojovníci třímající dlouhá kopí s tvářemi bojovně zamračenými.

     „I am a friend from Czechoslovakia, panimajetě, ja vaš drug“ snažím se s nimi navázat přátelskou komunikaci. Jsou ale neoblomní a chtějí na mě poštvat, asi jejich náčelníka s dlouhým a exotickým jménem Fožralu Zavoley Vochranku. No a dál už to znáte.

    

 

Autor: Zdeněk Kloboučník | pátek 6.2.2015 14:10 | karma článku: 20,67 | přečteno: 1588x
  • Další články autora

Zdeněk Kloboučník

Pohádkářky a pohádkáři

Já na pohádky nekoukám, ale moje žena je má ráda. Nemám s tím problém už proto, že proti gustu žádnej dišputát.

3.6.2024 v 12:58 | Karma: 9,15 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

„Ale dědo, kurva se neříká,...

...máš tu vnučky tak se ovládej, co z těch holek potom má vyrůst“, opře se do mě manželka pro moje prostořeké zaklení. Do nastalého ticha se po špičkách ozve odvážnější z potomků.

7.1.2024 v 15:03 | Karma: 21,17 | Přečteno: 606x | Diskuse

Zdeněk Kloboučník

I moje generace měla svoje důchodce

Žádná trága, bylo to normálka, tak proč je to dnes trochu jinak? Já si fakt nevzpomínám, že my, co jsme tehdy chodili hákovat, nadávali na ty, co měli odhákováno a užívali si důchod.

16.10.2023 v 11:19 | Karma: 36,64 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Cikáni a gádžové

Nedávno na Interview TV24 byl hostem pan Patrik Banga. Bezesporu člověk s velkým renomé. V jednom mě ale překvapil, když na konstatování redaktora, že většinová společnost spíš straní Ukrajincům snad proto, že oni pracují?

11.8.2023 v 17:46 | Karma: 39,12 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Pan prezident

Pan prezident se chová opatrně a diplomaticky. Tady připusťme, že asi musí, chce-li být hlavou nás všech. Přesto se někomu může zdát, že je to chvílemi jak u chytrý Horákyně, co dokázala bejt nahá i voblečená.

1.7.2023 v 18:09 | Karma: 26,01 | Přečteno: 641x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Další Mikulášovy patálie. Bekovy asistenty platí Senát i resort školství

28. června 2024

Premium Nejen ministr školství Mikuláš Bek (STAN) umí využít maxima možného. Po nejdražším pronájmu...

Zákulisní dohoda o nominaci Leyenové štěpí Unii. Zuří i italská premiérka

28. června 2024

Premium Evropští lídři se ve čtvrtek sjížděli na dvoudenní summit v Bruselu s tím, že věci jsou dané....

Bouřky vytopily také část Olomouckého kraje, v pátek přijdou další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  22:39

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Další se pak ze západu postupně přesouval směrem na...

Biden a Trump jdou do boje. Střetnou se v první televizní debatě

27. června 2024

V pátek ve tři hodiny ráno Joe Biden a Donald Trump změří síly v první televizní debatě. Hodinu a...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 192
  • Celková karma 9,15
  • Průměrná čtenost 1245x
Důchodce na plnej úvazek

Seznam rubrik