Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I bolševici měli svoje svatostánky, ale nebylo to nic moc

     Psala se sedmdesátá léta. V Československu zuřila normalizace a v jednom článku Rudého práva zuřil Rudej ideolog nad nedostatečnou propagací jejich revolučních idejí.

     Autor samozřejmě volil slušná slova, ale z mezi řádků jeho nasranost přímo sálala, když hřímal:

     „Srovnáme-li prostředí našich Agitačních středisek s těmi křesťanskými, kde duchovní z kazatelen káží dávno překonané pravdy, prohráváme na celé čáře. Ta pompéznost kostelů a chrámů, varhanní hudba, všude zlato i stříbro. To člověka, ať se nám to líbí nebo ne, pohltí ještě dříve, než začnou padat z kazatelny slova plná tmářství a narážek na námi nově budovaný svět.“ Rozčílení autora s přibývajícími řádky gradovalo a pokračoval:

     „Mně nevadí, že mnohá naše Agitační střediska jsou v bočních, či přilehlých prostorách restaurací. Jsme stranou dělníků a rolníků (v pětasedmdesátém už to nebyla pravda), protože v době vzniku KSČ, tyto nejpokrokovější myšlenky zaznívaly právě z těchto prostor. Mně vadí, že na jedné straně investuje Strana a Vláda miliardy do křesťanských svatostánků a na druhé straně naše Agitační střediska trpí nedůstojnou prostotou. Vím o čem píšu. Namátkou jsem navštívil několik našich pražských středisek a situace je alarmující. Zaprášené vlajky na mnohdy oprýskaných stěnách, oprýskané busty našich vůdců, nástěnky vybízející k účasti k prvomájovému průvodu v době podzimních oslav Velkého října.“

     Z bedákání rudého Koniáše jsem měl jízlivou radost. Já, ač bezvěrec, v té době více fandil křesťanskému „odpuštění a lásce“, než bolševickému „boji a vítězství“. Že by s vylepšením svých svatostánků mohli Rudí bratři něco udělat, mi tehdy připadalo nemožné. Přece nebudou stavět něco jako kostely. Ale to jsem se spletl. Ještě to sice chvíli trvalo, než se v polovině osmdesátých let do toho pustili a začali si stavět monstra, které od nás kolemjdoucích dostaly přezdívku „Kreml“. Nové budovy okresních výborů KSČ obkládané mramorem, nebo leštěnou žulou, kremelský sloh skutečně připomínaly.

     Mojí vzpomínku na dávnou minulost vyprovokovala diskuze, zda islám či jiné víry jsou náboženství, či ideologie usilující o moc. Porovnal jsem si to s tou komunistickou vírou, chcete-li ideou a nalezl mnohá podobenství. Komunisté chtěli, jako každá víra, či náboženství, vybudovat spravedlivý řád. Svým věřícím slibovali také ráj, ale už tady na zemi. Lidem se to líbilo a rudí věrozvěsti začali cítit moc. Až takovou, že chtěli ovládnout svět. Ustanovili si svého Boha, jeho ostatky něčím vycpali, nabalzamovali a uložili do mauzolea a tuto relikvii uctívají s podobnou vážností a úctou, jako některá náboženství ostatky svých svatých. Měli svoje apoštoly, svoje misionáře i svojí bibli. Omlouvám se křesťanům, které moje přirovnání zvedá ze židle nebo je uráží, ale podotýkám, že nesrovnávám kvalitu a obsah. Porovnávám systém, či technologii vládnutí, který mi v mnohém připadá jako přes kopírák.

     Komunistům nakonec s jejich revoluční ideou došel dech. Nikdo je vlastně v krvavé řeži neporazil. Pokrokový svět jim ujel. Chvilku se snažili ten vlak doběhnout, ale vzdali to. Někteří ještě dřepí, z jakési nostalgie na usmolených pražcích slepých kolejí, ale jejich sípavé „my to mysleli dobře“ už málokoho zajímá. Ten rudej experiment při své rozpínavosti stál mnoho životů a chceme-li být spravedliví, připusťme i v tomto podobenství s ostatními vírami a náboženstvími.

     Chtěl bych věřit, že svět se poučil. Že zpozorníme, až zase uslyšíme to nebezpečné „boj a vítězství, proletáři celého světa spojte se, a kdo nejde s námi, jde proti nám,“. Nemusí to mít rudou barvu, a ani proletáři už nemusí nosit montérky.

     My více na Východ, jsme tu duchovní bídu dýchali čtyřicet let, proto snad ta větší obava a z ní pramenící odpor přijímat něco, co už jsme si zažili. Nechtějte po nás, aby nám někdo říkal, co ano a co ne. Aby nás znovu někdo nutil střílet do zrádců oficiální víry. Nelíbí se nám, že bychom měli své názory jen šeptat, aby nás nestihl trest za rozvracení víry, či republiky. Nechceme znovu hajlovat jediným správným svatým na tribuně, jen aby se naše děti dostaly na studia, nebo abychom nepřišli o zaměstnání. Kdo prožil totalitu, může si další důvody k našemu odporu doplnit. Je jich nepočítaně.

     Ti na Západě o našem socializmu, který nám vše pěkně nalinkoval, určitě mnoho četli a slyšeli, ale neprožili. Říká se, že zkušenost je nepřenosná. Je-li to skutečně tak, pak my Evropané máme problém. Držme si palce, abychom se dokázali pochopit a to obousměrně.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Kloboučník | pondělí 12.10.2015 9:19 | karma článku: 23,86 | přečteno: 595x
  • Další články autora

Zdeněk Kloboučník

„Ale dědo, kurva se neříká,...

...máš tu vnučky tak se ovládej, co z těch holek potom má vyrůst“, opře se do mě manželka pro moje prostořeké zaklení. Do nastalého ticha se po špičkách ozve odvážnější z potomků.

7.1.2024 v 15:03 | Karma: 21,16 | Přečteno: 599x | Diskuse

Zdeněk Kloboučník

I moje generace měla svoje důchodce

Žádná trága, bylo to normálka, tak proč je to dnes trochu jinak? Já si fakt nevzpomínám, že my, co jsme tehdy chodili hákovat, nadávali na ty, co měli odhákováno a užívali si důchod.

16.10.2023 v 11:19 | Karma: 36,64 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Cikáni a gádžové

Nedávno na Interview TV24 byl hostem pan Patrik Banga. Bezesporu člověk s velkým renomé. V jednom mě ale překvapil, když na konstatování redaktora, že většinová společnost spíš straní Ukrajincům snad proto, že oni pracují?

11.8.2023 v 17:46 | Karma: 39,12 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Pan prezident

Pan prezident se chová opatrně a diplomaticky. Tady připusťme, že asi musí, chce-li být hlavou nás všech. Přesto se někomu může zdát, že je to chvílemi jak u chytrý Horákyně, co dokázala bejt nahá i voblečená.

1.7.2023 v 18:09 | Karma: 26,01 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Casanovou na starý kolena

Umění balit holky se v partě kluků a později chlapů, už od puberty vždycky cenilo. Kdo to uměl, stál na vyšším šprinclíku hierarchistických štaflí začínajících mistrů světa.

23.3.2023 v 21:45 | Karma: 20,88 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1249x
Důchodce na plnej úvazek

Seznam rubrik