Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skóre nočních dohod: TOP09: +2, VV: +1, ODS: -1

Jedna z politologických teorií chápe politiku jako teorii her. Spočívá v maximalizaci a minimalizaci zisků či ztrát. Zaměříme-li se na pouhý průběh nočního vyjednávání v Kramářově vile, vyjde nám jako jednoznačný vítěz TOP09. Poraženou je, jako již poněkolikáté, a tentokrát na hlavu, ODS. Ale sentiment stranou.

TOP09 získala z koaličních jednání víc, než si snad mohla přát. Jako jediná v očích veřejnosti zachovávala v koaličních půtkách chladnou hlavu, naházela něco málo špíny na partnery, ale co především - neztratila jediného ministra a navíc jednoho získala! Radek Šmerda totiž není mužem exministra Bárty, jak nám zřejmě mnozí budou chtít namluvit, ale především člověk Miroslava Kalouska. Na přelomu tisíciletí pracoval pro Pavla Severu, následně pro Jaroslava Kopřivu a naposledy pro Vlastu Parkanovou. A i kdyby snad již byl nakažen vlivem Víta Bárty, padá tím pod stůl Nečasův slib deabelizace státní zprávy. Čili další Kalouskův bonus tím, že premiéra zase trochu znedůvěryhodnil, což se před volbami může hodit.
Věci veřejné musely, alespoň částečně, obětovat Radka Johna z pozice ministra vnitra. Zůstal ve vládě a na jeho místo přišel bývalý šéf Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice, kterého do policie přivedl Jan Ruml, rozhodně však nelze říct, že by proti němu Véčkaři nějak výrazně protestovali. Věci veřejné profitovaly také setrváním Josefa Dobeše na postu ministra školství, čímž si zachovaly tvář před svými voliči, že neustoupily úplně ve všem.Významně však zkřížily plány ODS, resp. premiéru Petru Nečasovi, který ustoupil ze svého slibu na deabelizaci veřejné správy. Bývalý personální ředitel a člen představenstva sedí přímo ve vládě...
Co z jednání získala ODS? Nic. Snad jen udržela ve vládě Alexandra Vondru, který však stejně byl oním pověstným kusem za kus, na což premiér nechtěl přistoupit, a nikoliv někým, kdo něco provedl. Kromě toho, ani demisi nepodal, jen jí nabídl... K deabelizaci nedošlo, odešel, resp. byl přesunut, ministr VV, který má ze tří zmiňovaných s ABL společného vůbec nejmíň. Je otázka, co tenhle přemet může ODS přinést. Po sobotní výkonné radě byl Petr Nečas chválen za razantní přístup, který však nedokázal po devíti dnech splnit. To je snad ještě horší, než kdyby žádný slib nedal.
Petru Nečasovi může tento ústupek zlomit vaz. ODS totiž z vládních půtek nejenže získala nejméně, ale také nejvíce ztratila. TOP09 jí zase o kus vytlačila z postu lídra pravice, ODS navíc ztratila další část ze svého, nyní již formálního, postavení lídra koalice. Těmi se pomalu ale jistě stávají Miroslav Kalousek a Vít Bárta ve formě šedé eminence, což je snad ještě horší, než kdyby ministerstvo řídil sám (i když i to nakonec Bárta může získat). Nejsilnější dopady bude mít noční dohoda na poměry v ODS. Je sice pravda, že na jí situaci nijak neulehčil její otec-zakladatel, to však na výsledku nic nemění. ODS poněkolikáté ustoupila a bylo by zázrakem, pokud by to v jejích řadách nevyvolalo bouři nevole...

Autor: Zbyněk Klíč | úterý 19.4.2011 8:14 | karma článku: 15,67 | přečteno: 2026x
  • Další články autora

Zbyněk Klíč

Nový druh podnikatelů: sportovní zlatokopové

Slavia, Plzeň, Mladá Boleslav, Bohemians 1905. To všechno jsou kluby, které jsou v různých pozicích svědky nového trendu v českém sportu. Velcí podnikatelé, dosud se pohybující v různých sférách trhu, zaměřili svoji pozornost na sportovní kluby. Přináší sice rychlé oddlužení a raketový vzestup. Jakou však mají dlouhodobou koncepci, se od nich těžko dozvíte.

21.7.2011 v 14:07 | Karma: 27,67 | Přečteno: 9781x | Diskuse| Sport

Zbyněk Klíč

Kdo posvětil nestandardní zlodějinu, pane Kalousku?

Ve skrytu státních svátků a dovolených zveřejnila Česká televize dokument, který zásadně posouvá vývoj v tzv. kauze Promopro a přenáší odpovědnost i na další osoby, nejen na údajného hlavního viníka, ministra obrany Alexandra Vondru. Překvapivě jedním z nich je ministr financí Miroslav Kalousek, který dosud projekt nejvíce kritizoval.

7.7.2011 v 9:16 | Karma: 28,80 | Přečteno: 2749x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Kdo bude nejvíce trpět odborářskou stávkou? Zaměstnanci

Na čtvrtek ohlásili odborářští bossové stávku v dopravě. Zablokovat chtějí celou republiku, nevyjedou autobusy, vlaky a metro a prý dojde i k blokádám. Co tím odboráři sledují, těžko soudit, protože jejich protest neprospěje vůbec nikomu.

13.6.2011 v 9:03 | Karma: 25,46 | Přečteno: 2243x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Zemřel český voják. A co na to veřejnost?

Dnes, přesně ve 13:00 přiletí na vojenské letiště v Kbelích letadlo s ostatky rotmistra R.V., zabitého při plnění vojenských povinností 31. května v afghánské provincii Wardak. Přiletí tiše, bez pomp, vzpomínat na něj bude jen rodina, kamarádi, zástupci Armády a pár blízkých. Proč ke svým skutečným hrdinům cítíme tak malou úctu a lidského života si vážíme jen jako jedné zprávy v televizním vysílání?

5.6.2011 v 13:00 | Karma: 19,61 | Přečteno: 2590x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Šikanovat podnikatele se nevyplácí, pane Kalousku

„Osobní údaje zde byly zveřejněny v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů, protože osoby, jimž údaje náležejí, k tomu nedaly souhlas,“ tak vysvětlila mluvčí Hana Štěpánková rozhodnutí Úřadu na ochranu osobních údajů potrestat ministerstvo financí za zveřejnění údajů, souvisejících se zakázkou na poskytnutí konferenčního servisu během českého předsednictví EU, známé také jako „Kauza Promopro“ Dal tím políček ministru financí Miroslavu Kalouskovi, který tak dostal poprvé najevo, že si nemůže dovolit všechno.

3.6.2011 v 16:03 | Karma: 21,36 | Přečteno: 2996x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1787x
Články na tomto blogu vyjadřují výhradně osobní názor autora - občana, nijak nespojené s jeho působením ve veřejné sféře.