Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svoboda není možná bez autority, jinak se obrátí v chaos

Český lid si v posledních letech vzácně libuje v tom být permanentně dichotomicky rozdělen na dvě rovnoměrné poloviny. Na dva nesmiřitelné tábory, mezi nimiž neexistuje žádný názorový konsenzus. Od jednoho extrému ke druhému.

Všichni máme svoji pravdu a nic mezi tím nás nezajímá. Ať už je to chování prezidenta, premiérovy kauzy, vrozená příchylnost k Východu či Západu nebo vztah k Evropské unii a její migrační politice.

Dnes se tato dělící linie vine mezi rouškaři a antirouškaři. Mezi lidmi, kteří považují respirátor za nezbytný prostředek záchrany života, a lidmi, pro něž je nošení roušky narušováním jejich základních práv a svobod. Internet brázdí video ze zásahu městské policie v Uherském Hradišti, která konfrontovala a následně zaklekla muže, jenž se na veřejně přístupném místě pohyboval bez ochranných prostředků dýchacích cest. Na výzvy strážníků k nasazení respirátoru nereagoval, odmítl prokázat svoji totožnost i následovat strážníky na stanici. Arogantně do nich strkal a snažil se odejít. Zatímco z muže je dnes mučedník, strážníci jsou postaveni mimo službu a nadřízený orgán prošetřuje adekvátnost zásahu. Takže policejní brutalita, nebo bezohledné ohrožování zdraví?

Můžeme vzpomenout jiný podobný incident z roku 2016, kdy po teroristických útocích v Bruselu dohlížely na letištích, nádražích a místech, kde se pohybuje větší množství lidí, smíšené hlídky policistů a vojáků. Na pražském autobusovém nádraží na Florenci hlídka spoutala mladíka s dredy poté, co spal na zemi, opakovaně se odmítl legitimovat, policisty častoval vulgárnostmi, vrážel do nich a snažil se uniknout. Tehdejší veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová okamžitě nařídila zahájit šetření, zda byl zásah policie přiměřený.

V Ostrově na Karlovarsku zase městská policie řešila incident s dívkou, již zaznamenal kamerový systém, jak dělá nepořádek na lavičce v parku. Dívka neuposlechla pokynů policejní hlídky, aby po sobě nepořádek uklidila, nechtěla předložit doklady, odmítla policisty následovat a byla k nim vulgární. Následně policisté nezletilé dívce nasadili pouta a odvedli ji na stanici. Bylo z toho obrovské pozdvižení, že v naší zemi držíme děti v poutech. To si opravdu někdo myslí, že se dítě nemůže dopustit zločinu?

Tři případy z mnoha, na nichž se v celé své nahotě odhaluje krize autority, v níž se nachází současná západní společnost. Sám se covidu nebojím, příležitostně porušuji nařízení a chodím bez roušky. Co mě však zaráží, je absolutní neúcta k výkonné moci. Můžu si myslet své o vládě, již jsem si nezvolil, o nařízeních, s nimiž nesouhlasím, ale abych si dovolil strkat do policisty a byl za to ještě pokládán za mučedníka?

Moderní evropská společnost dospěla do takového stádia blahobytu, že už nikdo nemusí bojovat o holé přežití. Není už třeba válčit o místo v životě kmen proti kmeni, stát proti státu, církev proti církvi, rasa proti rase, jednotlivec proti jednotlivci. Mýtus spravedlnosti je tu pro každého. Evropa bez strachu z hladu a válek začala být přecitlivělá na osobní práva a svobody všech lidí bez rozdílu. Najednou si usurpujeme takovou osobní svobodu, že policista nemá právo legitimovat podezřelého feťáka. Nezletilá dívka si v klidu pošle strážníka do hajzlu. Chlap bez roušky hrdinsky strká do hlídky a nechá se u toho natáčet. Když policie v Praze vyklízela budovu bývalé plicní kliniky, kterou anarchisté léta nelegálně využívali jako squat, dovolávali se squatteři Nejvyššího soudu, že jednání vlastníka je v rozporu s dobrými mravy. V zemi probíhaly demonstrace na podporu anarchistů a centrum Klinika dostalo ocenění za „statečnost a aktivity překračující hranice ideologií a tržního světa“. Nerespektovat zákon nebo obsadit cizí majetek je dnes považováno za statečnost? Akorát musíte být oděn ve správném liberálním dresu.

Nejzřetelnější je krize autority v oblasti výchovy. Nezletilé dítě má u sebe drogu, ale nemáte právo mu ji z kapsy vzít. Dítě utíká z ústavu, ale nemáte právo na něj sáhnout. Hledaný se schovává vedle v bytě, ale policie nemá povolení k domovní prohlídce. Všechny trumfy se přesunuly do rukou těch, co překračují zákon. Podlehli jsme iluzi bezpečného světa a každému přiznáváme právo na jeho zločin. Chceme pro sebe absolutní svobodu, ale zapomínáme, že i ta musí mít své hranice. Přestali jsme sami sebe chránit. „Svoboda není možná bez autority, jinak by se obrátila v chaos. A autorita není možná bez svobody, jinak by se proměnila v tyranii,“ říká Stefan Zweig.

Potírání autority je dnes pěstováno už od útlého věku v rodinách. V příručkách moderního rodiče se píše, že dítě nemá v rodiči vidět vychovatele, ale parťáka. Na některých školách si učitelé s žáky tykají. Kde jsou ty časy, kdy naše babičky svým rodičům celý život vykaly. Kdy učitel, farář a strážník byli nedotknutelnými autoritami obce. Ale teorie volné výchovy popírá jakoukoli formální autoritu. Jen práva bez povinností. Liberálové dnes nepovažují kantora za osobnost, ale za sluhu jejich dítěte, kněze za úchylnou rigidní fosílii, policistu za nástroj totalitní moci.

Společnost, která vědomě rozleptává autoritu svých důležitých institucí, soudů, policie, školy nebo církve, směřuje nevyhnutelně k anarchii. Bylo by proto velkou chybou nahradit vládnoucí nomenklaturní levici autoritativního typu v čele našeho státu jen podobně toxickým anarchismem mladé liberální levice.

 

Autor: Jiří Klabal | středa 31.3.2021 8:00 | karma článku: 25,99 | přečteno: 616x
  • Další články autora

Jiří Klabal

Vzkaz v lahvi

V pravé poledne předák vyhlásil pauzu na oběd. Franz usedl na okraj hluboké jámy a zakousl se do namazaného chleba. Ostatní dělníci odešli do místní hospody na teplé jídlo. On však zůstával raději sám. Nevyhledával společnost.

19.4.2024 v 6:33 | Karma: 12,07 | Přečteno: 273x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Klabal

Generace velkejch snů

"Ztrácím veškerou naději v budoucnost svého národa, až mládež převezme moc do svých rukou. Naše mládež je neukázněná, nesnesitelná, nestálá – jednoduše hrozná."

5.1.2024 v 7:30 | Karma: 17,52 | Přečteno: 335x | Diskuse| Společnost

Jiří Klabal

Dno

S blížícím se večerem fronty u pokladen neslábly. Martě dokonce připadalo, že počet lidí v řadách je hodinu od hodiny vyšší. Byla na to zvyklá, svoji stereotypní práci dělala bez zapojení mozku už takřka automaticky.

29.12.2023 v 8:00 | Karma: 13,23 | Přečteno: 373x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Klabal

Buky pod Javořinou

Některé východní filozofie věří, že si duše sama vybírá své rodiče, že si sama vybírá tělo, do něhož se narodí. Pátravě bloumá kosmem a trpělivě hledá kam, jak a kdy se stane hmotnou součástí světa.

28.7.2023 v 7:25 | Karma: 12,13 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

Jiří Klabal

Misantrop

Časně ráno, zatímco celé okolí ještě blaženě spalo, jsem zatoužil po čerstvém vzduchu. V úporném bezčasí, kdy se dny táhnou jeden jako druhý a člověk jako by nežil, jsem se potřeboval nadechnout. Utéct někam daleko pryč od lidí...

17.7.2023 v 7:50 | Karma: 5,53 | Přečteno: 247x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 94
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 972x
"Píšu, co si myslím, a myslím si, co chcu..."

                     jiriklabal@seznam.cz