Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pane premiére, poučte se od premiéra. Prosím

Krev, pot a slzy nabídl Britům Winston Churchill. A nesklidil za to ovace. Těch se mu dostalo až za jiný projev. Za projev, kterému Britové rozuměli. Dokáže něco takového premiér Petr Fiala?

Řekněte nám, proč se máme mít hůř tak, abychom to pochopili. Řekněte nám, proč se nemáme mýt teplou vodou, proč nemáme mít doma teplo a proč máme jíst méně a platit více. My to pochopíme. Když nám to dokážete vysvětlit. Zatím se vám to, pane premiére Fialo, nepovedlo.

Současná situace okolo cen energií nemá v historii srovnání. Ruské napadení Ukrajiny to ještě umocňuje. Ve hře je budoucnost lidí v evropských státech. Což je to, čeho si nikdo z těch, jež chtějí být evropskými vůdci, nevšímá. Pro ně, jako třeba pro německého kancléře Olafa Scholze, či francouzského prezidenta Emanuela Macrona, je přednější jejich vize federální Evropy. Federální Evropy, která pevně třímá duhovou vlajku LGBT, přijímá nelegální migranty, s nikým nebojuje a je „uhlíkově neutrální“. Ruská agrese na Ukrajině se –  podle nich – vlastně vyřeší ve chvíli, kdy se najde jiný zdroj plynu, než ruská říše.

Pane premiére Fialo, většina Čechů je schopna bez potíží pochopit, proč si má utáhnout opasky. Proč má platit sto korun za máslo a 250 korun za kubík vody. O ceně kilowatthodiny elektřiny ani nemluvě. Ale je naprosto nezbytně nutné, abyste nám to, nejlépe vy sám, dokázal vysvětlit.

My rozumíme tomu, že dnešní situace není snadná. Ostatně to zažíváme každý den, když platíme nákup u pokladny. Ale potřebujeme od předsedy vlády vědět, že on si to uvědomuje. Potřebujeme vědět, že dělá, co může, abychom začali platit méně. Aby tohle energetické a inflační šílenství skončilo. A aby to neznamenalo, že přijde do Česka zase Rus.

Pane premiére Fialo, když v roce 1940 nabídl Winston Churchill v parlamentním projevu Britům „krev, pot a slzy“, nesklidil za to v parlamentu potlesk. To je zhruba ta fáze, ve které se – velmi neobratně pohybujíce – nachází vaše vláda. Legendární Churchill sklidil ovace až za projev, ve kterém rezolutně prohlásil, že se Britové budou Němcům bránit, na plážích, na pastvinách, ve městech… Prostě všude. Že se Britové nikdy nevzdají. Což je to, kam bychom se, pane premiére, potřebovali dostat!

My nyní nevíme, proč máme platit ty šílené peníze za elektřinu a teplo. Potřebujeme porozumět tomu, proč máme tak drahou elektřinu, abychom byli ochotni ji platit. Řekněte nám, proč to je? A řekněte nám současně, co uděláte, teď hned, proti tomu?

Protože jinak nebudete mít naši důvěru. Churchill měl – proti vám – situaci jednodušší v tom, že byla válka. Teď je však válka také. Naštěstí pár set kilometrů východně. Ale těch pár set kilometrů je něco, jako byl průliv La Manche v roce 1940. Ale ruské tanky nejsou u Vsetína, Takže nemůžete všechno, čemu teď musíme čelit, shazovat na válku na Ukrajině. Tím leda dodáte munici těm, kteří sympatizují s ruskou říší.

Udělejte jasné a rychlé kroky, které můžete udělat. Jste hlavou vlády suverénního státu. Na to nesmíte zapomenout! Zakažte výrobu elektřiny ze zemního plynu. V Česku vyrábíme elektřinu levněji a v dostatečném množství. Zrušte či pozastavte emisní povolenky. Poláci chtějí to samé. Nebo vážně věříte tomu, že musíme platit za oxid uhličitý, když Čína staví víc uhelných elektráren, než celý svět dohromady? Když mají účty domácností za elektřinu vzrůst na desetitisícové částky měsíčně? Když firmy již nyní hlásí, že začnou kvůli cenám energií krachovat? Evropská komise chce zdanit energetické firmy. Vážně chcete čekat, až to bruselská byrokracie udělá? Neumí to vaše vláda udělat lépe a dříve sama? Nebo neumí vaše vláda sama a rychleji přijít s nějakým přijatelným řešením?

Zatím od vás a vašich ministrů slyšíme jen o tom, že jsou těžké časy, že musíme být solidární (s kým, s Německem, které současnou situaci vytvořilo a dále ji prohlubuje?), že vystoupení ze systému emisních povolenek je stejné jako vystoupení z EU (tomu snad nemůžete věřit?), nebo že omezení účasti českých firem na energetické burze v Lipsku je stejné jako vystoupení z EU? Slyšíme i to, že když s vámi nesouhlasíme, jsme ruskou pátou kolonou. Nenechte se mást! Ten, kdo s vámi nesouhlasí, vážně nemusí být příznivcem Ruska. Jako třeba autorka tohoto textu.

Winston Churchill v roce 1940 řekl Britům, co je čeká, co je cíl a co pro jeho naplnění všichni musí udělat. A Britové za ním šli. Jestli chcete, aby za vámi šli Češi, musíte udělat to samé. Co je cíl? Jak se k němu dostaneme? Co musíme obětovat a co za to dostaneme?

Ale pozor, pane premiére. Elektromobilita, elektřina z obnovitelných zdrojů na příděl, nebo cokoli z agendy nejrůznějších menšin nejsou to, za co budou Češi (a také Poláci, Maďaři, Slováci, Rumuni, Bulhaři i Estonci, Lotyši, Litevci, ale ani Řekové, Chorvati, Italové) chtít třímat zelený prapor a mít při tom na sobě tři svetry, aby jim nebyla zima při cestě pro dávky na sociálku. EU pod vaším předsednictvím má na starosti něco jiného. Má na starosti to, aby 440 milionů lidí v členských státech mohlo žít alespoň tak, jako dosud. A aby se nemuseli bát agresivních Rusů. A Turků. Až tohle bude zařízené, můžeme se vrátit ke „klimatické“ agendě.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Kešnerová | pátek 9.9.2022 8:23 | karma článku: 31,40 | přečteno: 741x
  • Další články autora

Kateřina Kešnerová

Jací lidé mají kontrolovat Českou televizi?

Na sociálních sítích jsem narazila na seznam kandidátů do Rady České televize. Seznam obsahuje dost zvláštních až bizarních jmen. Dvě z nich mě ale opravdu zarazila, byť každé jiným způsobem.

26.11.2023 v 18:00 | Karma: 25,92 | Přečteno: 686x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kešnerová

Síkela za naše miliardy nakoupil klimatickou katastrofu

Je to jen pár týdnů, co ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela halasně oznamoval, že stát nakoupil plynové zásobníky a taky společnost Net4Gas dohromady za víc než 40 miliard. O plynu mluví neustále. Teď mu ale asi zaskočí.

15.11.2023 v 18:00 | Karma: 37,97 | Přečteno: 1374x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Kateřina Kešnerová

Komu slouží ekoaktivisté?

Ekologičtí aktivisté dnes opět protestovali. Tentokrát jim vadí ČEZ, Komerční Banka, Daniel Křetínský i energeticko-klimatický plán. Komu naopak svými aktivitami pomáhají?

26.9.2023 v 10:38 | Karma: 30,80 | Přečteno: 733x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Kateřina Kešnerová

Jak Čína předběhla Západ

Brusel oficiálně zahajuje vyšetřování pekingských dotací na elektromobily na jehož konci se očekávají cla na jejich dovoz ve výši kolem 40 %.

18.9.2023 v 11:34 | Karma: 25,71 | Přečteno: 733x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kešnerová

Proč Brusel tlačí soláry a větrníky hlava nehlava?

Evropský parlament schválil nový cíl pro obnovitelné zdroje energie. Do roku 2030 by měl být jejich podíl na celkové spotřebě v EU ve výši 42,5 procenta oproti dosavadním zhruba 22 procentům. Podle odborníků je to neproveditelné.

14.9.2023 v 9:45 | Karma: 36,03 | Přečteno: 995x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Slunečný začátek týdne ve středu vystřídají přeháňky. O víkendu bude bouřit

13. května 2024  6:20,  aktualizováno  7:18

Počasí v Česku bude zpočátku týdne slunečné a s maximálními teplotami až do 25 °C. Změna ovšem...

Šojgu končí v křesle ministra obrany. Putin chce místo něj Bělousova

12. května 2024  20:34,  aktualizováno  13.5 7:14

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje...

Americký voják zadržený ve Vladivostoku se odvolal proti vazbě

13. května 2024  6:43

Americký voják, kterého na začátku tohoto měsíce zadržely úřady ve Vladivostoku na ruském Dálném...

V Litvě volí prezidenta, do druhého kola postupují Nauséda a Šimonytéová

13. května 2024  6:36

V druhém kole litevských prezidentských voleb se utká dosavadní hlava státu Gitanas Nauséda s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Slunce, moře a vítr ve vlasech. Klid, pohoda a uvolnění. Sklenka dobrého vína a společnost milých lidí. Děti a rodiče. Víc toho člověk k životu většinou nepotřebuje. A pardon, ještě zdraví.

Seznam rubrik