Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Umění křížkovat a ztráta dialogu

Média se plní články a grafikami, které shrnují výsledky státních maturit, které dnes uveřejnilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Některá média bezmála lapají po dechu obdivem nad tím, že „vítězem“ maturit se stalo soukromé gymnázium vedené Václavem Klausem mladším. Sama jsem „zkoušku dospělosti“ absolvovala před dvěma lety ještě v „divoké“ a nesjednocené školní podobě se samými jedničkami a mám-li být upřímná, nemyslím si, že bych měla s testy podle CERMATu problém. Na celém systému mi ale vadí věc jiná...

Vadí mi způsob, jakým jsou školy, které u státních maturit uspěly (a tím přirozeně nemyslím jen ono nejlepší gymnázium), vynášeny do nebes. Nechci říct, že by snad byly testy tak primitivní, že vlastně není za co vynášet do nebes, to by u maturit neuspělo menší číslo než deklarovaná pětina. Opěvování výsledků těch, kteří u převážně „křížkovací“ státní maturity (ale jindy také jiných podobných testů) uspěli, mi ale přijde jako opěvování umění uvažování nad věcmi „správným způsobem“, což vnímám jako z principu nebezpečné.

Redukce učiva versus škola hrou

Nepochybuji o tom, že většina lidí, kteří u maturity uspěli, umí přemýšlet a kriticky hodnotit situaci. Ve chvíli, kdy se však z testů založených na jednoznačném uchopení problému a odpovědi na otázku stane převažující praxe a standard, můžeme se poměrně právem obávat, že by se na školách – ženoucích se za úspěchem a postavení v žebříčku – mohlo z učiva stát jen torzo redukované a zaměřené především na vyžadovaný typ znalostí. Je to trochu paradoxní, když uvážíme, že stále opakovanou mantrou mnoha lidí, kteří mají podobu českého školství na svědomí, je likvidace tereziánského memorování a podpora „školy hrou“, tvorby nejrůznějších projektů, kreativního a interdisciplinárního přístupu, nebo také zaměření na „praktický život“.

Bez dialogu a argumentace

Systém uzavřených otázek je rozhodně „objektivnější“, než systém otázkem otevřených – ne všem bylo dáno do vínku umění se srozumitelně vyjadřovat v psaném projevu – ale zároveň ochuzuje ono zkoušení o poměrně zásadní dimenzi – dimenzi dialogu. To, jestli v záznamovém archu zaškrtnete odpověď A nebo B, přece nemusíte před vyučujícím, který test hodnotí, obhajovat, protože se jednoduše pohybujete v intencích „víš“ - „nevíš“. Na druhou stranu, pokud v otevřené odpovědi (nebo třeba při ústním zkoušení) musíte aspoň na malém prostoru umět své stanovisko ospravedlnit nebo problematiku vysvětlit, pohybujeme se z hlediska argumentace nebo vůbec způsobu podání informace i její interpretace někde jinde.

Před nedávnem jsem četla článek o tom, že vláda chce údajně najmout PR agenturu na to, aby vysvětlila veřejnosti nutnost svých reforem, protože to není schopna sama předložit lidem v pochopitelné podobě. Je dost dobře možné, že jestli se (i vinou žebříčkování a redukce učiva na vybranou látku) bude i nadále prosazovat „křížkovací“ trend, za nějaký čas nebude nutné ani to, protože místo přemýšlejících lidí bude veřejností jen masa, která však bude vědět, co je „správná odpověď“.

Autor: Kateřina Kňapová | čtvrtek 23.6.2011 19:50 | karma článku: 16,76 | přečteno: 1179x
  • Další články autora

Kateřina Kňapová

Hříchy ministra Drábka

Volební víkend je za námi a mimo jiné skončil, až na čestné výjimky, porážkou stran vládní koalice. Ve zděšení či údivem nad vítězstvím „rudo-oranžové“ fronty v krajích však můžou snadno zaniknout právě hříchy některých představitelů stávající vlády.

15.10.2012 v 10:05 | Karma: 24,27 | Přečteno: 1549x | Diskuse| Politika

Kateřina Kňapová

Varování: Selhání státu může způsobit smrt

Lidé umírají na otravu methylkoholem, ČR stojí na pokraji mezinárodního skandálu a státní rozpočet přichází o desítky milionů korun. Premiér i prezident se zmohli jen na bezbarvá, až příliš konkrétní vyjádření o prohibici či nových kolcích. A kde je česká veřejnost?

20.9.2012 v 14:30 | Karma: 40,48 | Přečteno: 4787x | Diskuse| Politika

Kateřina Kňapová

Homo decens - O slušných lidech

Jejich přesné počty nejsou známy, ale ve chvíli, kdy mají pocit, že je nějakým způsobem narušen jejich jinak poklidný a nomální život, neváhají svou slušnost veřejně deklarovat. O slušných lidech hovoří i politici, ale jen ve chvíli, kdy zájem těchto slušných lidí narušen zájmem politických oponentů. Kdo jsou slušní lidé?

25.9.2011 v 15:15 | Karma: 14,43 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kňapová

Není sex jako sex

Sex patří do soukromí, rozhodně ne na veřejnost. Je to jen pár dní, co konzervativně smýšlející spoluobčané a osobnosti veřejného života málem omdlévali a ostentativně se bouřili kvůli pochodu gayů a leseb (a nejen jich) na Prague Pride. Poukazovali často na to, že se jedná o propagaci nebezpečného rozvolněného, nezodpovědného a nedůstojného životního stylu. Když pozoruji dění kolem sexuální aféry lékaře Jaroslava Bartáka, na nějž hned několik jeho asistentek podalo trestní oznámení kvůli bití a znásilnění, říkám si, kde jsou oni moralisté teď.

24.8.2011 v 12:33 | Karma: 21,88 | Přečteno: 2883x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kňapová

Odlišnost a pštrosí strategie

Malým dětem se říká, že když se pštros bojí, strčí hlavu do písku a protože sám nic nevidí, myslí si, že je neviditelný i pro okolí. Tenhle pštrosí stereotyp mi připomíná argumentace odpůrců v posledních dnech velmi často skloňovaného pochodu Prague Pride, respektive jeho záštity, o níž se postaral pražský primátor Svoboda. Ale netýká se jenom té.

11.8.2011 v 14:25 | Karma: 8,32 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1906x
Jsem studentka Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, která ráda komentuje aktuální dění i společnost jako takovou.