Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tsunami na moři i v kuchyni

Ráno bylo lehce studené, obloha zatažená, vzala jsem si mikinu a vyrazila jako každou sobotu na jógu. Sluníčko se pomalu tlačilo mezi mraky a s každou odcvičenou pozicí bylo čím dál tím větší teplo. Sasha, naše cvičitelka nám dala tentokrát pěkně do těla, svaly mě brněly i při následné meditaci, což je známka toho, že bylo odcvičeno dobře, a to dvakrát tak hřeje. Ležíme na podložkách, hlavou k vodě a pousloucháme mořské šplouchání, tělo při tom vstřebává všechnu vynaloženou energii a teplo se rozlévá všemi směry. Tentokrát nebylo dravé jenom cvičení, ale i moře samotné.

Docvičili jsme, šla jsem se rychle převléknout do plavek a pospíchala se smočit. Moře bylo divoké, jako by se s někým pralo, vlny skoro desetimetrové, narážely na okraj bazénu a šplhaly se k nebi, měla jsem vážně respekt. Jako kdyby byly dole na dně  milióny rychlovarných konvic a někdo je zapnul najednou, na hladině se voda vařila až přecházela v bílou smetanu. "Zavřeli bazén, sakra, to žádné plavání nebude", povzdechla jsem si! Naštěstí byl přístupný ještě dětský bazén, ten je od samotného moře přece jen dál, "půjdu se tam alespoň osvěžit", rozhodla jsem se. Voda byla báječná a mořské proudy byly i tak cítit. Zasloužené osvěžení se dostavilo, jakmile jsem do vody skočila, moc dlouho jsem se nerozmýšlela, protože to vypadalo, že nakonec uzavřou i ten. Plavání jsem si odbyla celkem rychle, a poté jsem si ještě užívala podmořský boj a konsternovaně pozorovala tu obrovskou sílu vody. Příroda je jediná, která na člověka platí, před kterou se sklání a nad kterou nikdy nezvítězí.

Po tak zajímavě sportovně-přírodním dopoledni jsem se vrhla na přípravu oběda, úklid a další domací nezbytnosti, neboť nás potom čekal festival jídla a pití, tzv. Taste of Sydney. Lístky jsme si zařídili na večerní "představení" a už před šestou jsme byli na místě, celá ta sláva se konala v Centennial parklandu. Ze začátku mi to připadalo takové "suché", pár stánků, které jsme během chvíle oběhli a jídlo, které mi nijak neimponovalo. Přeci jen jsme chtěli něco ochutnat, museli jsme, koupili jsme si totiž na to žetony, kterými se tam, jako jedinými, dalo zaplatit, a tak jsme jako první zkusili čuníka. Opékali tam jednoho před stánkem, naservírovali nám ho s coleslaw salátem a opečenou cibulí, jak jsem se na to netvářila, tak jsem si moc pochutnala, zapili jsme to pivem a pokračovali dál. V dalším stánku jsme narazili na míchané drinky, nešlo o to si ho koupit, ale o to si ho udělat, koupili jsme si instruktážní půlhodinovku, ta než začala, pokračovali jsme v kulinářském objevování. Mořské plody, které nás lákaly byly totálně obsazeny hladovými Ozíky (Australani), koupili jsme si vínečko a šli si poslechnout živou muziku do nedalekého stanu. Tam už jsem cítila sílu vína, předchozího piva a zřejmě i nízkého tlaku, na nějž mám slabost, najednou se mi zamotala hlava tak, že jsem měla pocit, že mi to šapitó spadne na hlavu. Můj tenista rychle zareagoval a z padající židle mě chytil, "musím na vzduch a musím se najíst", prohlásila jsem a vyběhla ven. Pohled na hodinky signalizoval začátek drinkového kurzu a já jsem si s prázdným žaludkem uměla představit, co to může způsobit. Vypila jsem hodně vody a vyrazila, byla to legrace, učil nás mladý Francouz a pojal to hodně volně, umíchali jsme si jeden Cosmopolitan a s drinkem v ruce si šli konečně koupit jídlo. Došla řada na krevety, na lososa a nakonec jsme to spečetili malým párečkem s pikantní omáčkou, žaludek byl zaplněn, káva zvedla nízký tlak a já si mohla vypít svůj vlastní výtvor!

Setmělo se, začalo hrát víc živé hudby a mě se tam začalo líbit. Lidé si posedávali různě po zemi, ochutnávali dobroty, popíjeli a dobře se bavili. Snědli jsme nějaké jednohubky až jsme narazili na poslední stánek, který předčil naše očekávání, největší a příjemné překvapení bylo to, že to bylo úplně zadarmo (v Austrálii!) a chutnalo to báječně (v Austrálii!). Menu se skládalo z pěti částí, první byli chilli krevety, potom jehněčí burger, mango panna cotta, nakonec koblížky s vanilkovou náplní a samozřejmě drink s koktejlovou třešničkou. Bylo to báječné, opravdu blaho pro mlsný jazýček, pro můj jazýček. "Už musíme jít, za chvíli to tady končí, bude půl desáté", opakoval mi tenista, když jsem ho, zdálo se mu, nevnímala. "Já vím, ale mě se ještě nechce", odpověděla jsem a přemluvila ho, ať si ještě chvíli užijeme živou muziku. Večer jsme zakončili švédským ciderem, a tak můžu říct, že jsem si užila labužnické atmosféry do úplné sytosti. Tlak se srovnal, hlava už se nemotala, po skleničce vína a malém pivu asi těžko, pravděpodobně mě očarovalo to ranní mořské běsnění, na které měl určitě vliv úplněk z předchozí noci. Byl to báječný den plný "tsunamických vln" od brzkého rána do pozdních hodin večerních.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Kalčíková | pondělí 19.3.2012 1:46 | karma článku: 9,14 | přečteno: 636x
  • Další články autora

Kateřina Kalčíková

3 ro(c)ky mrtvá!

Umřela jsem umělecky, přišla o múzu, inspiraci, chuť. Myšlenky moje bloudily.. kdesi? Ovládlo mě monstrum, ztratila jsem se. Tři roky apatie, strachu, psychického teroru jsou fuč, naštěstí... Hurá! Sláva! Halleluya!

10.7.2019 v 20:21 | Karma: 10,35 | Přečteno: 352x | Diskuse| Osobní

Kateřina Kalčíková

Výlet do pravěku

"Pojedeme někam na výlet, poslední volný víkend letních prázdnin, to přece musíme využít", oznámil mi tenista jednou při odpolední kávě. "Hmm", řekla jsem a v duchu si představovala, jak mě zase přemlouvá jet pod stan, při mém štěstí nám celý víkend proprší, všechno bude vlhké, smradlavé a do toho ještě bude všude capkat naše malá holčička. "No tak jo!", vyhrkla jsem překvapeně, "kam navrhuješ jet?" Zeptala jsem se skromně a v duchu doufala, že na stanování tentokrát nedojde. "Pojedeme na jeskyně" odvětil, "vrátíme se o pár tisíc let zpátky a pokocháme se dílem australské přírody". No sláva! Ulevilo se mi a v klidu dopila kávu.

2.3.2014 v 13:33 | Karma: 8,07 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kalčíková

Tenisové léto v Austrálii

Australian Open je nejlepší Grand Slam ze všech turnajů, všichni to tvrdí, kromě hráčů především fanoušci. Zázemí, prostředí, počet kurtů, možnosti vyžití, family friendly prostředí a hlavně dostupnost pro kohokoliv, kdo chce vidět tuto tenisovou senzaci. Dostat se na Wimbledon nebo Roland Garros je jako chtít podpis od královny Alžběty, ale do Melbourne parku ráno přijdete, koupíte si lístek a celý den nasáváte tenis všemi póry.

30.1.2014 v 23:56 | Karma: 6,84 | Přečteno: 253x | Diskuse| Sport

Kateřina Kalčíková

Nevoďte psy do restaurací!

Výstižný název článku, zdálo by se, netřeba nic dodávat, ale o psech ani restauracích se psát nechystám. Proč? Chtěla jsem se dodatečně vyjádřit k mým dvěma předchozím příspěvkům a k horké diskuzi, která se poté rozpoutala. Na nápad mě nevědomky přivedla moje dlouholetá kamarádka, tvrdý kritik a věrný čtenář mých příspěvků v jedné osobě. Nezávisle zhodnotila co se jí líbilo a přidala i pár kritických poznámek, nakonec celou tu vášnivou diskuzi pojmenovala jako hádku přívrženců psů a koček.

31.12.2013 v 13:39 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kalčíková

Typicky česká zákeřnost

Poslední dobou si dost často říkám, kde se v Češích bere taková ta zpupnost, zákeřnost a závist?! Ani nedávné volby mě nepřekvapily a jen si říkám: "dobře jim tak" (voličům). Ovšem nerozčílila mě ani tak politická situace jako ohlasy na můj poslední příspěvěk, ve kterém jsem popisovala své trable při cestě z Prahy do Sydney.

28.10.2013 v 3:40 | Karma: 21,13 | Přečteno: 2293x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Opilý muž si ohříval jídlo a usnul. Policisté se do bytu dostali beranidlem

17. května 2024  11:06

Dramatickou službu měli dva ostravští policisté. Beranidlem se museli dostat do bytu v obvodu...

Útěk splašeného koně mezi diváky na dostizích vyšetřuje policie jako nedbalost

17. května 2024  11:02

Incident z minulého týdne, při kterém v diváckém prostoru dostihového závodiště v Pardubicích...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 949x
Jsem optimista a mojí největší životní hodnotou je štěstí. Jdu si za tím, co si vezmu do hlavy. Miluju knihy, moře, ryby, čokoládu a nejvíce svoji dceru. V dnešní hektické době ocením "svatý pokoj" a "zenový klid". Moc ráda vařím, věřím na karmu a ve spoustě věcech jsem konzervativní.

Seznam rubrik