Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Djoker to dnes v Melbourne dá!

Semifinálový zápas Andy Murray vs. Novak Djokovic (Djoker) byl vyčerpávající nejenom pro hráče samotné, ale zejména pro mě jako diváka a zapáleného fanouška zároveň. Pětihodinový marathón nakonec skončil výhrou pro Djokera, ale pěkně se u toho zapotil, já jsem vyčerpáním a horkem odpadla někdy v polovině v zápasu. Poslední míč jsem viděla levým okem, akorát když jsem se probouzela, a tak jsme si mohli vítězně oba pěkně zakřičet.

Murraymu jsem vítězství vlastně také přála, neboť ještě žádný grandslam nevyhrál, ale to by musel hrát s někým jiným a potom, vítěz může být vždycky jenom jeden:o) Ať je Djoker jaký chce a vypadá jako čert, tak je světová jednička, i když pro mě po té citově-ženské stránce jedničkou byl a vždycky bude elegán Rožík (Roger Federer). Po tom, co v průběhu Australian Open 2012 srbský tenista předváděl, jsem se domnívala, že Brita zmákne levou zadní, ale bylo vidět, že se pěkně trápil. Chvílemi jsem chtěla věřit i tomu, že den předtím někde flámoval až do rána, protože od prvního setu se pěkně potil a bylo vidět, že mu síly rychle ubývají. Měla jsem vážné obavy, že bude poražen, ale Murrayho nepřesné údery a zbytečné chyby nakonec umožnily Djokerovi probojovat se až do finále.

Žiju tenisem už dva týdny, zapáleně sleduju svoje oblíbence a dokonce jsem byla nasát trochu toho tenisového napětí přímo v Melbourne - můj první výlet za hranice New South Wales. Hodinový let mě a mého tenistu zdárně donesl na malé letiště Avalon, vzdáleného 60 km od Melbourne. Vše vypadalo tak jednodušše až vesnicky, žádné fronty, žádné tahanice o kufry, žádné davové šílenství. Z letadla jsme sestoupili po schodech až do letištní haly, což je trochu přehnaný výraz, neboť to byl takový větší obývák, a pak už to bylo jen pár metrů k vyzvednutí auta. K mému překvapení jsem zjistila, že po mně nikdo nechtěl cestovní pas a letenku jsem také neukazovala. Bording passes jsme si vyřídili přes sms a kufry jsme měli pouze příruční, v kabelce jsem měla poctivou svačinu a načatou láhev s vodou, při bezpečnostní prohlídce jsem si nesundavala ani mikinu, natož boty. Byla jsem trochu v šoku a ani nevím, zda pozitivním či negativním směrem. Samozřejmě, že pro mě jako pasažéra je to pohodlnější nedělat všelijaké ty letištní šaškárny, ale na druhou stranu nejsem z toho úplně nadšená, zda to takto podceňují anebo ví, co dělají?! Přece jen, svět je plný bláznů...

Dorazili jsme do Melbourne, ubytovali se a vyrazili hned na tenis. Rod Laver arena už nás z dálky vítala a desetisíce diváků udělalo dojem, že je to jeden hučící úl. Neváhali jsme a vrhli jsme se přímo mezi davy na hlavní tribunu. Akorát hrál Rafa (Rafael Nadal) s Lackem, další zápas na řadě byl Rožík vs. Karlovič. Vychutnávala jsem si každý úder, každý trefně zahraný míček. Byla to úžasná podívaná a úžasná atmosféra. Po asi třech hodinách jsme opustili hlavní stadión a přešli na další, menší kurty, viděli jsme hrát Tomáše Berdycha, Davida Ferrera, Bernarda Tomica, Jelenu Jankovič, Andreu Hlaváčkovou, Saru Errani a mnoho dalších. Sluníčko bylo ten den smířlivější a tak jsme se nijak nepekli. Druhý den jsme chtěli absolvovat pouze menší kurty a vidět víc zápasů, ale nebyly lístky, totálně vyprodáno!! Z hučícího úlu se stal lví pavilón, kde zrovna zahájili krmení hladové zvěře. "Jak nejsou lístky?", ptali jsme se paní u prodejního okénka. To, že jsme přicestovali z tisíce kilometrů vzdálené Sydney ji vůbec nezajímalo a když už to stejné řekla asi stovkám lidem před námi, tak nám lístky přece prodat nemohla! Se zoufalým výrazem v obličeji a s nevěřícně vzájemným pohledem se k nám přimotal brýlatý chlapík s tím, zda nechceme dva lístky a ještě ke všemu zadarmo. Naše nevěřícné obličeje dostaly ještě větší rozměr a s jednotným přikývnutím hlav jsme je opravdu dostaly. Shodou okolností to byl bývalý šéf tenisu v Tasmánii, shodou okolností mu nepřišli známí a shodou okolností jsme to byli my, kteří byli zrovna na ráně:) Já to říkám pořád, jak to štěstí je důležité!

Celé dva dny, od rána do večera jsme sledovali sem tam létající míče, pokřikovali, tleskali, povzbuzovali,... Druhá polovina ledna je prostě tenisová, celý australský národ bedlivě sleduje vývoj Australian Open a nacionalisticky fandí svým hráčům. Tenis je noblesní záležitost, ale pěkně vydřená potem a krví. Sportovní atmosféra vás snadno vtáhne a vy lehce propadnete tenisovému šílenství, když to denně máte kolem sebe, a když trochu proniknete do pravidel a regulí tohoto bílého sportu, je to o to rychlejší. Dnešní finálový zápas ve dvouhře mužů bude o  spoustě potu a krve. Rafa je velký bojovník a soupeřovi nedaruje vůbec nic zadarmo. Djoker je rovněž dříč a věřím, že se nebude chtít jen tak sesadit ze svého tenisového trůnu, i když jen imaginárně, oficiálně světovou jedničkou zůstane i po případné prohře, ale vnitřně by to rozhodně tak nevnímal. Přeju Djokerovi pevnou ruku, běhavé nohy a také trochu toho štěstí, které je potřeba nejenom v životě, ale i ve sportu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Kalčíková | neděle 29.1.2012 7:01 | karma článku: 10,29 | přečteno: 766x
  • Další články autora

Kateřina Kalčíková

3 ro(c)ky mrtvá!

Umřela jsem umělecky, přišla o múzu, inspiraci, chuť. Myšlenky moje bloudily.. kdesi? Ovládlo mě monstrum, ztratila jsem se. Tři roky apatie, strachu, psychického teroru jsou fuč, naštěstí... Hurá! Sláva! Halleluya!

10.7.2019 v 20:21 | Karma: 10,35 | Přečteno: 352x | Diskuse| Osobní

Kateřina Kalčíková

Výlet do pravěku

"Pojedeme někam na výlet, poslední volný víkend letních prázdnin, to přece musíme využít", oznámil mi tenista jednou při odpolední kávě. "Hmm", řekla jsem a v duchu si představovala, jak mě zase přemlouvá jet pod stan, při mém štěstí nám celý víkend proprší, všechno bude vlhké, smradlavé a do toho ještě bude všude capkat naše malá holčička. "No tak jo!", vyhrkla jsem překvapeně, "kam navrhuješ jet?" Zeptala jsem se skromně a v duchu doufala, že na stanování tentokrát nedojde. "Pojedeme na jeskyně" odvětil, "vrátíme se o pár tisíc let zpátky a pokocháme se dílem australské přírody". No sláva! Ulevilo se mi a v klidu dopila kávu.

2.3.2014 v 13:33 | Karma: 8,07 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kalčíková

Tenisové léto v Austrálii

Australian Open je nejlepší Grand Slam ze všech turnajů, všichni to tvrdí, kromě hráčů především fanoušci. Zázemí, prostředí, počet kurtů, možnosti vyžití, family friendly prostředí a hlavně dostupnost pro kohokoliv, kdo chce vidět tuto tenisovou senzaci. Dostat se na Wimbledon nebo Roland Garros je jako chtít podpis od královny Alžběty, ale do Melbourne parku ráno přijdete, koupíte si lístek a celý den nasáváte tenis všemi póry.

30.1.2014 v 23:56 | Karma: 6,84 | Přečteno: 253x | Diskuse| Sport

Kateřina Kalčíková

Nevoďte psy do restaurací!

Výstižný název článku, zdálo by se, netřeba nic dodávat, ale o psech ani restauracích se psát nechystám. Proč? Chtěla jsem se dodatečně vyjádřit k mým dvěma předchozím příspěvkům a k horké diskuzi, která se poté rozpoutala. Na nápad mě nevědomky přivedla moje dlouholetá kamarádka, tvrdý kritik a věrný čtenář mých příspěvků v jedné osobě. Nezávisle zhodnotila co se jí líbilo a přidala i pár kritických poznámek, nakonec celou tu vášnivou diskuzi pojmenovala jako hádku přívrženců psů a koček.

31.12.2013 v 13:39 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kalčíková

Typicky česká zákeřnost

Poslední dobou si dost často říkám, kde se v Češích bere taková ta zpupnost, zákeřnost a závist?! Ani nedávné volby mě nepřekvapily a jen si říkám: "dobře jim tak" (voličům). Ovšem nerozčílila mě ani tak politická situace jako ohlasy na můj poslední příspěvěk, ve kterém jsem popisovala své trable při cestě z Prahy do Sydney.

28.10.2013 v 3:40 | Karma: 21,13 | Přečteno: 2293x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Opilý muž si ohříval jídlo a usnul. Policisté se do bytu dostali beranidlem

17. května 2024  11:06

Dramatickou službu měli dva ostravští policisté. Beranidlem se museli dostat do bytu v obvodu...

Útěk splašeného koně mezi diváky na dostizích vyšetřuje policie jako nedbalost

17. května 2024  11:02

Incident z minulého týdne, při kterém v diváckém prostoru dostihového závodiště v Pardubicích...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 949x
Jsem optimista a mojí největší životní hodnotou je štěstí. Jdu si za tím, co si vezmu do hlavy. Miluju knihy, moře, ryby, čokoládu a nejvíce svoji dceru. V dnešní hektické době ocením "svatý pokoj" a "zenový klid". Moc ráda vařím, věřím na karmu a ve spoustě věcech jsem konzervativní.

Seznam rubrik