Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vlk má po ptákách

Vzpomínáte si, jak se pan neúspěšný Švejnar bil v hruď a hlásal v předvolebních potlaších, že on by restruktualizaci a privatizaci naší kotlinky dělal teprve tehdy, až by měl právní rámec? Je mi sice záhadou, jak by to chtěl ruku v ruce s pány Jičínským a Rychetským tehdy zvládnout, ale neřešme detaily. Píše se rok 2008, tedy 19 let po tzv. Revoluci. Právní řád je více než přeplněný paragrafy a odstavci. Přesto přes celou haldu zákonů i nařízení můžeme téměř v přímém přenosu sledovat, jak správně tunelovat. Objektem tunelu je Pražský hrad, tunelář je pravdou a láskou zamlžený a ten, kdo by se měl smát, je pan kardinál. Nabídli mu naši státní pýchu za celou jednu Kč a on se tetelil radostí v domnění, že se tak církev lacino dostane k vytoužené katedrále. Hrad se totiž kvůli jakémusi nedohledatelnému honoráři z doby panování pana Havla ocitl v exekuci. A jak to dopadlo?

Podle rozhodnutí soudu nesmí Správa Pražského hradu kvůli údajně přibližně dvoumilionovému dluhu soukromé firmě nakládat s katedrálou, samotným hradem a některými dalšími objekty na Hradčanech. Celá causa prý sahá až do roku 2001, kdy se v sídle čekých králů konala výstava o působení italských renesančních a barokních umělců v Praze. Na expozici se tehdy podílela firma GEMA Art, s.r.o. Předmětem žaloby byl nevyplacený autorský honorář. Co je na celé věci nejlegračnější, v dokumentech, týkajících se této výstavy, se podle hradního tvrzení nenašel jediný dokument, který by nárok na vyplacení oné finanční částky potvrzoval. Zda si za pana Havla hoši, co spolu mluví, tiskli ruce místo písemných smluv, je zajímavé, ale jak to potom dávali do účetnictví, to se neodvažuji ani naznačovat. Vcelku logicky Správa Pražského hradu nechtěla uhradit jmenovanou částku. Kdo by se pod stvrzenku o vyplacení podepsal, nejspíše by si koledoval o tepláky. Proto loni v červnu nařídil soud exekuci. Mě osobně by zajimalo, podle jakého schématu mohla naše justice při neexistenci listinného důkazu nařídit exekuci, notabene na Hradčany, ale to zřejmě zůstané mému nevědomému a nízkému duchu utajeno.

Další komično se skrývá v žalující společnosti. Tou kupodivu dávno není původní GEMA Art, s.r.o., která zdárně zkrachovala, ale její dceřinná společnost GEMA ART GROUP a.s. se základním kapitálem 51 mil. Kč, kompletně splaceným, založená právě v roce 2001. Takže tu máme dvě téměř stejnojmenné společnosti, bohatou a chudou. Které z nich by měli nyní Klausovi hradní nohasledi zaplatit ony dva miliony? Té chudé, která se o něj původně přihlásila a která se na výstavě spolupodílela? Nikoliv vážení. Té druhé, která s vystaveným barokem prý neměla nic společného. Oba někdejší jednatelé firmy Gema Art Kateřina Kočová a Kamil Bahbouh jsou i nyní, podle webového výpisu z obchodního rejstříku, členy představenstva Gema Art Group a.s.. Stanovisko mého přítele právníka: „Dalo by se možná usuzovat na to, že původní držitel pohledávky šel do likvidace. Aby v té už tak chudé společnosti nezůstalo nic cenného, založili si původní společníci doprovodnou akciovku, na kterou pohledávku převedli. Tím pádem vstoupili do práv původního věřitele a soud takové postoupení připustil. V jednání o pohledávce rozhodl tak, jak rozhodl.“ Jako z Tří mušketýrů, že? Nicméně i to v Česku stačí na exekuci. Podobné causy kdysi označoval pan Zeman jako tunelování. Ale v době vládnutí jeho kabinetu se jim nejspíš začalo říkat jinak.

Aby nebyl legrace konec, vstoupil do hry pan kardinál Vlk. Nejspíše proto, aby se hradní svatostánek opět vrátil do lůna církve (zlé jazyky tvrdí, že to bylo kvůli absenci Klausem zrušeného vstupného, což nejspíše urazilo někoho nahoře). Jak praví tisk, církev chtěla podle svého mluvčího, Aleše Pištory, zabránit případné koupi pohledávky jiným subjektem.Tomu by prý mohl být osud katedrály lhostejný. Dohodě s arcibiskupstvím byla kupodivu nakloněna prý i firma Gema Art Group, která nabídla prodej pohledávky církvi za symbolickou 1 korunu. Jedná se asi opravdu o zajímavou společnost. Léta se soudí, penízky do advokátních rukou vkládá a za to vše chce symbolickou kačku. Asi bude předseda představenstva, pan akademický malíř, opravdu, ale opravdu zbožný člověk. Možná, že zadoufal, že by si tímto parádním odpustkem zkrátil pobyt v očistci.

Pan kardinál se zmínil o prodeji katedrály. I tato skutečnost je zajímavá. Přece není dodnes jasné, kdože je jejím vlastníkem. Nebo se to už právoplatně ví? O tom uvažovat je v současné chvíli zbytečné. Správa Pražského Hradu v tichosti exekutorovi zaplatila. Komu finance předá exekutor, či zda je uloží na depont, se zatím neví. Já se domnívám, že to dopadne tím nejhorším způsobem. Asi je dostane akciovka. Přestože hradní obyvatelé nadále, nejspíš i zbožně, čekají na vyjádření Nejvyššího soudu, vrácení dvou inkriminovaných melounků se asi ani v případě výhry nedočkají. Alespoň ne v tomto volebním období. Celá komická situace má i další úroveň, level, jak by řekli potomci. Po ptákách má zatím i pan kardinál Vlk.


Autor: Antonín Karoch | středa 2.4.2008 20:54 | karma článku: 17,31 | přečteno: 5967x
  • Další články autora

Antonín Karoch

Volba Babišem

Tak už se to blíží. Zase půjdeme k urnám a budeme do nich cosi vhazovat. To cosi je bohužel to jediné, čím my, jednotlivci, neangažovaní a jinak vcelku bezmocní, můžeme pozměnit politickou scénu. Stačí jen rozhodnout, koho volit. Koho? Autor navrhuje jednoduchou pomůcku, které říká „volba Babišem“.

25.5.2010 v 21:53 | Karma: 12,02 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Český eurokomisař a pánské bradavky

Pan Špidla opět projevil ochotu se ujmout nevděčné a opovědné funkce eurokomisaře i v dalším období. Ovšem pokud mu tento vysněný a půlmilionem měsíčně honorovaný post nezkazí zlovolný president Klaus svým vytrvalým odmítáním podpisu pod Lisamonskou smlouvou. Jmenovaný občan má zcela jistě před ostatními kandidáty do Bruselu řádně nakročeno. Pánové Vondra i Švejnar jsou na tom mnohem hůře.

27.10.2009 v 19:09 | Karma: 15,80 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Oranžové obzory a miliony v tahu

Tak nám ta republika pěkně zoranžověla. Nemluvím o okresech, ovládaných hejtmany z ČSSD, i když by to jistě stálo za řeč. V mnohých krajích už leckteří občánci začínají chápat, jak si naběhli. Mluvím o tom, jak nám zoranžověly silnice bilboardy a ulice okrovými plakátky. Dokonce i lavičky v čekárnách jsou polepené oranžovými věrozvěsty. To vše doprovázeno hesly se sliby, jaké libosti nám za naše současné i budoucí peníze naši sociální spoluobčané za případný volební úspěch poskytnou. Náhle se však v poklidném rozběhu volebního soukolí objevil píseček.

8.9.2009 v 11:13 | Karma: 23,37 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Konec Spartaku Příbram ?

Aneb neveselé povídání o jedné podivné koalici, finanční hrozbě dvěma stovkám mladých fotbalistů a o nutnosti péče o zeleň na jediném příbramském zatravněném kruhovém objezdu.

8.3.2009 v 18:02 | Karma: 12,11 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Mimozemšťani přiletí 18.2.

Už nám toho času moc nezbývá. Přivézt podia, připravit sedačky pro VIP, instalovat ozvučné aparatury, vyvěsit girdle a rozdat mávátka. Také je nutné se připravit na situaci, kdy zlostný stařík z hradu bude tvrdit, že jde o humbuk. Jeho věrný následovatel, primátor, zase odmítne uvolnit Letnou, takže se celá sláva bude konat někde ve Středočeském kraji. Tam jistě bude pro podobné akce dosti místa a kontroverzní místní hejtman v krajské pokladní krabici jistě najde nějakou tu korunku ke krytí nákladů. Ale že si ti tvorové s tykadélky dávají na čas, co? Celá staletí nic a ve středu je tu máme. Z čeho tak autor usuzuje? V ten den se totiž rozhodl přítel předseda ČSSD Paroubek oznámit národu, jak vyřeší krizi.

16.2.2009 v 11:19 | Karma: 22,10 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Prokremelští motorkáři přijeli do Brna, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2105x
Pravičák, který se svým pravičáctvím mívá teoretické i praktické problémy. Ale jinak má život strašně rád.

Seznam rubrik