Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český eurokomisař a pánské bradavky

Pan Špidla opět projevil ochotu se ujmout nevděčné a opovědné funkce eurokomisaře i v dalším období. Ovšem pokud mu tento vysněný a půlmilionem měsíčně honorovaný post nezkazí zlovolný president Klaus svým vytrvalým odmítáním podpisu pod Lisamonskou smlouvou. Jmenovaný občan má zcela jistě před ostatními kandidáty do Bruselu řádně nakročeno. Pánové Vondra i Švejnar jsou na tom mnohem hůře. 

Pan Špidla se dostal do vrcholné politiky jako slepý k houslím. Jeho starostlivý výraz spící pany a velice podobný slovník mu předurčily vrcholové místo na politickém sluníčku, protože si každý myslel, že jde o neškodného trumberu. To druhé se později potvrdilo na celé čáře. S jakým pohrdáním asi musel ze své dvoumetrové výšky na toto fyzické nedochůdče hledět pan Zeman, když mu uvolňoval post. Stejně nevěřícně na něj tehdy při televizní diskusi koukal i Václav Klaus, když slyšel hovořit pana Špidlu o faktu, že tu zdroje jsou. Ze své pozice vrcholového ekonoma mu tato věta připadala děsivě hloupá a nevěřil, že by ji mohl někdo rozumný brát vážně. Bohužel nejsme zrovna rozumným národem, o čemž svědčí jak tehdejší výsledek voleb, tak i fakt, že nejtragičtější a nejneschopnější ministr financí za posledních 40 let, pan Sobotka, patří v průzkumech k nejobdivovanějším politikům u nás. Po roce premiérování se v ČSSD ukázalo, že bude třeba nového pana premiéra někam uklidit. Jeho jinak vysoce pozitivní nechuť ke komunistům nedala spát bývalým straníkům, nyní už ve vysokých funkcích socialistické partaje. Dluhy, nasekané za jeden jediný rok, také mrazily v zátylku. Politické hochštaplerství zase bralo body. Tehdy přišel jako na zavlolanou post v Bruseli. Podle starého dobrého komunistického zvyku, když se chceš neschopného zbavit, vykopni ho výš, putoval pan Špidla do zemí Beneluxu a na jeho místo nastoupil bývalý absolvent střední železničářské.

Je snad ironií osudu, že se stal pan Špidla eukomisařem pro zaměstnanost a pracovní příležitosti. Pokud si čtenáři pamatují, za doby jeho premiérování byla u nás nezaměstnanost ještě o min. 50 tisíc nezaměstnaných vyšší než dnešních krizových dnech. Proto jsme už tehdy mohli tušit, co nás čeká po několika letech i v evropském měřítku. Ono se totiž ukázalo, že podobným zůsobem vybírali a vybírají eukomisaře i v jiných zemích. Určitě vtéto praxi nejedeme sami.

Na druhé straně byl Špidlův post celkem neutrální. Také působení tohoto pána v Bruselu nevidí autor nijak zle. Snad kvůli tomu, že za zadkem neměl pana Škromacha, hovadin, které pan Špidla prosazoval, nebylo tolik, jak by se na první pohled zdálo. Sice se jeho tvář ocitla na billboardech ve Švýcarsku s textem ve smyslu „Špidla tě pozoruje“, když tam diskutovali o jistém průniku EU zákonností. Ale prý to dobře dopadlo. Tedy Švýcaři zůstali Švýcary. Také jeho nařízení o zúžení výstřihu německých číšnic při pivním oktobrfestu, vyvolalo spíše nevěřící úsměv. Autor je zvědavý, zda a jak to někdo bude respektovat. To EU komisař pro zemědělství nebo ten pro životní prostředí jsou jiní sekáči. Škody jdou díky jisté omezenosti či fanatičnosti obou jmenovaných do miliard EUR. I my jsme se o tom mohli mnohokrát přesvědčit (viz ohnuté banány a rovné okurky). Naposledy například v bramborářství. Naši jezeďáci se už tetelili blahem, jak budou pěstovat resistentní geneticky upravenou nekonzumní průmyslovou odrůdu Amflora. Škrobaři se zase těšili, jak z tohoto bramboru budou vyrábět poměrně žádanou surovinu, vytřískají nějaké finance, které je snad na několik let udrží nad hladinou. Ale sklaplo jim. Bohužel, milá hlíznatá rostlina byla obohacená přidaným genem nptII, což je gen, který je v přírodě
velice hojný. Každý gram naší ornice ho zhruba obsahuje v počtu 106 . Proto také panel 21 předních evropských vědců označil tento gen jako neškodný, což se mimochodem ukázalo i během mnoha let intenzivních zkoušek. Evropský komisař pro životní prostředí, pan Dimas, ale dal přednost výkladu Přátel země, a brambory zakázal se zdůvodněním, že se tím zabrání šíření onoho „škodlivého“ genu. (Alespoň vidí mnozí horliví zastánci Lisabonské smlouvy, jak je možné jednat o záležitostech české Vysočiny konkrétně v Řecku. A bude hůř, nepravil jenom Klaus.) Z tohoto úhlu pohledu byl pan Špidla dobrým komisařem. Alespoň držel pusu a neškodil. Autor si myslí, že v tomto ohledu by v budoucnosti byl mnohem lepším komisařem, než například pan Švejnar, který je v Americe známý svým spíše levicově marxistickým pohledem na ekonomickou současnost, nebo pan Vondra, propagující často hrůzyplné myšlenky a taktiku pana bývalého presidenta Havla.

Co se však stane, když Klaus nepodepíše lisabonský nesmysl a naše republika ztratí významný post eurokomisaře? Asi vůbec nic. On totiž eurokomisař pro svou zemi už z povahy funkce nic dělat nemůže. Tedy některý ano, ale to není náš případ. Proto je onen post pro kotlinku v srdci Evropy asi tak užitečný, jako byla kdysi pro pracujícího Ustřední rada odborů nebo jsou dodnes pro pány mužské bradavky.

Pozn. Autora: V případě, že podepíše, hlasuji pro Špidlu!


Autor: Antonín Karoch | úterý 27.10.2009 19:09 | karma článku: 15,80 | přečteno: 1278x
  • Další články autora

Antonín Karoch

Volba Babišem

Tak už se to blíží. Zase půjdeme k urnám a budeme do nich cosi vhazovat. To cosi je bohužel to jediné, čím my, jednotlivci, neangažovaní a jinak vcelku bezmocní, můžeme pozměnit politickou scénu. Stačí jen rozhodnout, koho volit. Koho? Autor navrhuje jednoduchou pomůcku, které říká „volba Babišem“.

25.5.2010 v 21:53 | Karma: 12,02 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Oranžové obzory a miliony v tahu

Tak nám ta republika pěkně zoranžověla. Nemluvím o okresech, ovládaných hejtmany z ČSSD, i když by to jistě stálo za řeč. V mnohých krajích už leckteří občánci začínají chápat, jak si naběhli. Mluvím o tom, jak nám zoranžověly silnice bilboardy a ulice okrovými plakátky. Dokonce i lavičky v čekárnách jsou polepené oranžovými věrozvěsty. To vše doprovázeno hesly se sliby, jaké libosti nám za naše současné i budoucí peníze naši sociální spoluobčané za případný volební úspěch poskytnou. Náhle se však v poklidném rozběhu volebního soukolí objevil píseček.

8.9.2009 v 11:13 | Karma: 23,37 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Konec Spartaku Příbram ?

Aneb neveselé povídání o jedné podivné koalici, finanční hrozbě dvěma stovkám mladých fotbalistů a o nutnosti péče o zeleň na jediném příbramském zatravněném kruhovém objezdu.

8.3.2009 v 18:02 | Karma: 12,11 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Mimozemšťani přiletí 18.2.

Už nám toho času moc nezbývá. Přivézt podia, připravit sedačky pro VIP, instalovat ozvučné aparatury, vyvěsit girdle a rozdat mávátka. Také je nutné se připravit na situaci, kdy zlostný stařík z hradu bude tvrdit, že jde o humbuk. Jeho věrný následovatel, primátor, zase odmítne uvolnit Letnou, takže se celá sláva bude konat někde ve Středočeském kraji. Tam jistě bude pro podobné akce dosti místa a kontroverzní místní hejtman v krajské pokladní krabici jistě najde nějakou tu korunku ke krytí nákladů. Ale že si ti tvorové s tykadélky dávají na čas, co? Celá staletí nic a ve středu je tu máme. Z čeho tak autor usuzuje? V ten den se totiž rozhodl přítel předseda ČSSD Paroubek oznámit národu, jak vyřeší krizi.

16.2.2009 v 11:19 | Karma: 22,10 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Ostatní

Antonín Karoch

Ježek v Blobu popřípadě rojící se intoši

Tak už nám to v Praze opět demonstrovalo. Dvě tisícovky příznivců Kaplického Blobu se sice smrskly na tisícovku, ale i to je na naše české zatuchlé prostředí poměrně hodně. Před kamerami naší veřejnoprávní i jiných vesele s nevraživými tvářemi mávali transparenty nejen ti, kteří si vzali tuto nekřesťansky drahou stavbu na nesmyslném místě za svůj krucifix, ale především sama sebou vysoce hodnocená intelektuální elita národa(mezi dělným lidem přátelsky nazývaná „intoši“), které naskakují při vyslovení jména Klaus osypky, dělá se jim špatně od žaludku a ještě k tomu padají vlasy.

8.2.2009 v 17:14 | Karma: 26,20 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2105x
Pravičák, který se svým pravičáctvím mívá teoretické i praktické problémy. Ale jinak má život strašně rád.

Seznam rubrik